[Žinios trumpai] Lukašenkos slaptas planas pavyko? Siekdami išgelbėti Ukrainietiškus grūdus, JAV ketina suteikti diktatoriui to, ko jam labiausiai trūksta  (3)

Neteisėtas Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka tiesiogiai į konfliktą Ukrainoje nėra įsitraukęs, bet labai padėjo Rusijai, kai leido naudotis savo teritorija. Dabar jis nori, kad Ukrainos grūdai būtų eksportuojami per Baltarusiją, bet mainais irgi šio to nori.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lukašenka sutiktų, kad Ukrainos grūdai keliautų per Baltarusiją, bet tik jei būtų pašalintos sankcijos. JAV yra raginimų pašalinti Baltarusijos trąšoms taikomas sankcijas, bet kyla nesutarimų - baiminamasi, kad Lukašenka tiesiog pasinaudos šia situacija ir nevykdys pažadų, nes yra artimas Putino bičiulis.

„The Wall Street Journal“ rašo, kad Joe Bideno administracijoje diskutuojama, jog pašalinus sankcijas trąšoms Ukrainos grūdai geležinkeliais galėtų keliauti į Lietuvą, kur galėtų būti eksportuojami per Klaipėdos uostą. Lukašenka pats tai siūlo, bet nori eksportuoti ir trąšas, kurioms taikomos sankcijos. Siūloma sankcijas šalinti 6 mėnesiams.

Tačiau JAV Valstybės departamentas nesutinka, nes šią idėją būtų sunku įgyvendinti, nepaisant to, ką žada Lukašenka. Nors Baltieji Rūmai mano, kad tai - vienas iš nedaugelio įmanomų sprendimo būdų, Lukašenka yra artimas Rusijos sąjungininkas ir kažin, ar taip pašalintų vieną didžiausių Rusijos spaudimo priemonių. Rusija, galima sakyti, pasauliui grasina badu, blokuodama Ukrainos uostus.

„Kartu su tarptautine bendruomene mes tiriama visas galimybes atkurti Ukrainos eksportą ir sumažinti Rusijos agresijos daromą žalą pasaulio maisto saugumui“, teigia Baltųjų Rūmų atstovai.

 

Yra ir kitų galimybių. Pavyzdžiui, Turkija kalbasi su Rusija, kad grūdai būtų eksportuojami per ją. Ukraina skeptiškai vertina tokią galimybę, nes net nėra įtraukta į tuos pokalbius. Tuo tarpu baltarusišką grūdų koridorių remia kelių šalių diplomatai Jungtinėse Tautose.

Ukraina, Baltarusija ir Lietuva turi bendrą sovietinį geležinkelių standartą, kuris leistų grūdus eksportuoti greitai - to paties negalima pasakyti apie kelią per Lenkiją. Be to, pasauliui tiesiog reikia maisto ir trąšų, kad to maisto galėtume užsiauginti. Baltarusija galėtų tapti sprendimu.

 

Apskritai, staigus Vakarų santykių gerinimas su Baltarusija tokiu metu galėtų įvaryti pleištą tarp Baltarusijos ir Rusijos. Kol Lukašenka bus de facto lyderis, jokie sutarimai šių valstybių neišskirs. Tačiau bent šiek tiek atšalę santykiai būtų geras rezultatas. Be to, pasauliui tiesiog reikia maisto ir pigesnių trąšų. Bet tik jei Lukašenka šioje vietoje būtų patikimas ir nebijotų atimti vieno iš Rusijos ginklų prieš pasaulį.

(14)
(8)
(6)

Komentarai (3)