Misija įmanoma: gelbstint vaikus iš sekso vergijos  (2)

Aaronas Cohenas Jonty Thern ir jos vyresniąją seserį Channy pirmą kartą sutiko 2005 metais dainuodamas karaoke Kambodžos miesto Batambango bare. Nuo to laiko jis kasmet sugrįžta susitikti su mergaitėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijoje gimęs vyras savo keliones visada planuoja lapkričio mėnesį, kai Kambodžos gyventojai švenčia Bonn Om Teuko vandens festivalį, žymintį lietingojo sezono pabaigą.

„Visa šalis susirenka žiūrėti valčių lenktynių. Šimtai tūkstančių žmonių nusileidžia prie vandens ir pakrantes užpildo spalvos ir vėliavos. Žinote, mano mintys apie vandens festivalį visada yra susijusios su Jonty, nes tuomet ji ir jos sesė per festivalį turi bent vieną laisvą dieną“ - pasakoja A. Cohenas.

Sakinio pradžioje jo veide buvo matyti šypsena, tačiau, baigiant kalbėti, ji pranyko.

Siekia panaikinti vergiją

A. Cohenas yra žmogaus teisių advokatas. Vyras praėjusiais metais įkūrė labdaros organizaciją „AbolishSlavery.org“, tačiau jo darbas siekiant išlaisvinti prekybos žmonėmis aukas prasidėjo daugiau nei prieš dešimtmetį.

195 centimetrų ūgio ilgų, juodų plaukų vyras išsiskiria beveik kiekvienoje minioje. Tačiau A. Cohenas dažnai dirba pogrindyje siekdamas gauti informaciją, kurios reikia teisėsaugos pareigūnams, kad šie atliktų kratas ir areštus.

Jis keliauja po visą pasaulį – nuo Sudano iki Nikaragvos ir Izraelio. Tačiau jis teigia, kad vaikų seksualinės vergijos problema pati didžiausia yra Pietryčių Azijoje.

„Aš rikiuočiau Kambodžą kartu su Indija kaip vienas iš blogiausių vietų kalbant apie pasaulinę sekso vergiją“ - teigia A. Cohenas.

Sunki problema tampa dar sunkesne

Nevyriausybinės organizacijos „Nutraukime vaikų prostituciją, išnaudojimą ir prekybą“ duomenimis, trečdalis Kambodžos sekso industrijos darbuotojų yra vaikai. Vyriausybinės institucijos, įskaitant JAV Valstybės departamentą, spaudžia tokias valstybes kaip Kambodža dėti daugiau pastangų kovojant su šia moderniųjų dienų vergijos epidemija.

JAV Valstybės departamento tarnybos, stebinčios ir kovojančios su prekyba žmonėmis atstovas Luisas CdeBaca teigia, kad mažiausiai 12,3 mln. žmonių visame pasaulyje gyvena vergijoje. Tiesa, dar niūresnės prognozės rodo, kad tokių žmonių yra net 27 mln.

JAV Valstybės departamentas praėjusiais metais sudarytoje „Prekybos žmonėmis ataskaitoje“ Kambodžą įtraukė į antrąją stebimų šalių grupę. Tai reiškia, kad Kambodža pilnai neįgyvendina visų standartų kovoje su prekyba žmonėmis, tačiau stengiasi tai daryti.

„Kambodžoje aukų skaičius auga, o teisiamųjų skaičius, lyginant su praėjusiais metais, mažėja. Ataskaita rodo, kad, nepaisant visų pastangų, vyriausybė nepadarė aiškios pažangos apkaltindama ir nubausdama prekyba žmonėmis užsiimančius asmenis ir apsaugodama jų aukas“ - teigia L. CdeBaca.

Kambodža yra laikoma šalimi, į kurią atvyksta daug užsieniečių, siekiančių užsiimti seksu su vaikais. Skelbiama, kad vis daugiau vyrų iš visos Azijos vyksta į šią šalį, kad galėtų pasimylėti su nepilnametėmis nekaltomis mergaitėmis. JAV Valstybės departamentas skelbia, kad prekiautojų žmonėmis aukomis dažniausiai tampa etninės vietnamietės ir mergaitės, kurios yra verčiamos dirbti prostitutėmis viešnamiuose ir karaoke baruose.

Slapta medžioklė

Jonty Thern trumpas gyvenimas gali būti puikus to pavyzdys. Jonty šeima į Kambodžą imigravo iš Vietnamo netrukus po karo. Susidūrusi su vis augančiomis skolomis ir skurdu, Jonty mama Kambodžos pasienyje su Tailandu vienam vyrui pardavė tuomet vos 10 metų sulaukusią savo dukrą.

Vyras pareiškė motinai, kad jos dukra baruose ir naktiniuose klubuose pardavinės gėles ir saldainius. Motina teigia tik vėliau sužinojusi, kad parduota dukra buvo pasmerkta kęsti nuolatinius prievartavimus ir mušimus.

Po 3 metus trukusios fizinės ir seksualinės prievartos Jonty buvo paleista ir galėjo grįžti į savo namus Batambange. Netrukus po to ji ir jos sesuo pradėjo dirbti vietiniame karaoke bare, kad padėtų šeimai grąžinti susikaupusias skolas.

A. Coheno susitikimo su minėtomis mergaitėmis scenarijus yra itin šokiruojantis. „Aš dirbau kaip užsimaskavęs sekso paslaugų ieškotojas. Vaidinau sekso turistą ir vaikščiojau iš vieno karaoke baro į kitą, iš vieno masažo salono į kitą masažo saloną, kad surasčiau nepilnamečių, kurias galėčiau nufilmuoti siūlančias sekso paslaugas“ - pasakoja vyras.

Kaip įrodo JAV Valstybės departamento duomenys, dauguma karaoke barų ir masažo salonų yra tik prastos priedangos viešnamiams.

„Aš nuėjau į kelis karaoke barus ir antrame ar trečiame bare netrukus pastabėjau šią itin jaunai atrodančią mergaitę. Aš pareikalavau Jonty, jos sesės ir kelių kitų mergaičių. Tuose baruose mergaitėms liepiama gerti tiek, kiek tik jos gali, nes už alų moka klientas. Taigi mergaitė atėjo pas mane ir, nepatikėsite, per 2 sekundes išgėrė visą bokalą alaus. Ji atrodė besimėgaujanti geru laiku. Neatrodė, kad ji nelaiminga ar panašiai. Tačiau galų gale juk ji tėra tik 13 metų mergaitė, kuri viešnamyje išgeria 10 bokalų alaus per tokį laiką, kai aš tesuspėju išgerti 2 bokalus“ - šokiruojančiais prisiminimais dalijasi A. Cohenas.

Jis teigia prisijungti prie pakvietęs netoliese esančioje prekybos žmonėmis aukų prieglaudoje dirbusius draugus. Jie vaidino A. Coheno bendrus. Galiausiai A. Cohenas drįso vadybininko paklausti svarbaus klausimo.

„Kai mergaitės pradėjo šokti ir dainuoti, aš jo paklausiau, ar galėčiau gauti ką nors be karaokes. Jis atsakė, kad seksas kainuoja 50 dolerių“ - teigia A. Cohenas.

Pokalbį vyras įrašė mobiliojo telefono kamera ir vėliau medžiagą perdavė policijai, kuri surengė reidą minėtame viešnamyje.

Per reidą iš sekso vergijos buvo išlaisvintos daugiau nei 10 mergaičių, tarp kurių buvo ir Jonty bei jos sesuo Channy. Jos buvo apgyvendintos specialiai aukoms skirtoje stovykloje, kur buvo aprūpintos, galėjo lankyti mokyklą ir pan.

Paskutinis susitikimas

Paskutinioji A. Coheno kelionė į Kambodžą susitikti su Jonty ir Channy nebuvo laiminga. Ši kelionė buvo suplanuota taip, kad A. Cohenas galėtų atsisveikinti su viena iš mergaičių.

Likus 3 dienoms iki vandens festivalio, A. Cohenas ir Channy kartu su savo motina stebėjo, kaip vienuoliai atlieka senovinį laidojimo ritualą ir į urną supila Jonty Thern kūno pelenus.

Jonty nuo kepenų ligos mirė sulaukusi vos 17 metų. Jos šeima teigia, kad ligą sukėlė piktnaudžiavimas alkoholiu ir narkotikais tuo metu, kai ji nuo 10 metų iš pradžių dirbo naktiniuose klubuose, o po to karaoke baruose.

„Šie mano krikštadukros pelenai yra simbolis, kodėl mes turime tęsti visą šią kovą. To neturi būti. Šios mergaitės neturi būti paverčiamos vergėmis. Mes bandėme daryti ką tik galima geriausio, tačiau pralaimėjome, nes praradome Jonty. Tačiau, jei jos mirtis turi prasmę, ta prasmė teigia, kad turime dirbti dar daugiau. Kai dabar aš esu karaoke bare ar masažo salone, ji yra mano mažasis angelas. Ji mane priežiūri ir saugo“ - liūdnai pasakoja A. Cohenas.

Tą vakarą jis, atsisveikinęs su Channy ir jos mama, paėmė į rankas slaptą kamerą ir išėjo į netoliese esantį karaoke barą, kur galbūt prievartą kenčia ne viena mergaitė, kuriai reikia pagalbos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)