„SpaceX“ turi problemų su naujaisiais „Starlink“ palydovais: E. Muskas skelbia, kas vyksta  ()

„SpaceX“ susiduria su dideliais veiklos iššūkiais dėl savo pirmųjų atnaujintų „Starlink V2“ palydovų. Dėl gedimų kai kurie gali būti pašalinti iš orbitos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

21 palydovo žvaigždynas, žinomas kaip 6-1 grupė, buvo paleistas vasario 27 d., o po kelių dienų pradėjo skrieti orbitoje. Vėliau palydovų orbitos aukštis ėmė mažėti skirtingu greičiu, todėl buvo pradėta spėlioti apie problemas, susijusias su erdvėlaiviu, rašo „SpaceNews“.

Elonas Muskas, „SpaceX“ generalinis direktorius, patvirtino šias spėliones ir „Tvitter“ paskelbė, kad su „V2 Mini“ palydovais yra „tam tikrų problemų“. Jis pridūrė, kad kai kurie palydovai bus išvesti iš orbitos, o kiti bus kruopščiai patikrinti prieš keliant juos virš TKS. „Twitter“ tinkle pasirodė pirmasis E. Musko „SpaceX“ palydovų problemų patvirtinimas, tačiau bendrovė dar nepateikė jokios informacijos apie nesklandumų pobūdį.

„Group 6-1“ palydovai yra pirmieji iš „Starlink“ palydovų „V2 Mini“ versijų, kurios yra žymiai didesnės nei pirmosios kartos palydovai, kurių „SpaceX“ iki šiol yra paleidusi daugiau nei 4000. Juose yra patobulintos fazinės matricos antenos, naudojami „E-band“ dažniai grįžtamajam ryšiui ir nauji, efektyvesni elektros varikliai. „SpaceX“ nepateikė konkrečios informacijos apie „V2 Mini“ palydovus, tačiau apibūdinama, kad jie sveria 800 kilogramų ir pora saulės baterijų yra 12,8 metro ilgio.

 

„V2 Mini“ yra sumažintos galutinių V2 „Starlink“ palydovų versijos, kurių kiekvienas svers apie 2000 kilogramų su 20 metrų ilgio saulės elementų  masyvais. Gruodį FCC iš dalies leido „SpaceX“ paleisti antrosios kartos „Starlink“ žvaigždyną, leidžiantį įmonei į kosmosą iškelti 7500 iš siūlomų 30 000 palydovų. Jų aukštis turėtų būti nuo 525 iki 535 km ribose.

 

Nuo tada „SpaceX“ paleido keturis „Group 5“ palydovų rinkinius į FCC patvirtintas 2 kartos orbitas, tačiau atrodo, kad jie iš esmės yra identiški ankstesniems „Starlink“ palydovams.

Kitas „Group 5“ startas numatytas kovo 24 dieną iš Kanaveralo kyšulio kosmodromo Floridoje. Antrasis „V2 Mini“ palydovų rinkinys, 6-2 grupė, turėtų būti paleistas ne anksčiau kaip kovo 30 d., tačiau neaišku, ar problemos, susijusios su „V2 Mini“ palydovais orbitoje, bus įveiktos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()