Tai, ką padarė Muskas, sukėlė naują skandalą. „Daro viską, ką diktatorius jam liepia“  (7)

Kai Turkijos vyriausybė šią savaitę per šalies rinkimus paprašė „Twitter“ cenzūruoti opoziciją, soc. tinklo savininkas Elonas Muskas klusniai pakluso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Twitter“ paskelbė, jog „ėmėsi veiksmų, kad apribotų prieigą prie tam tikro turinio Turkijoje“, reaguodamas į praėjusios savaitės pabaigoje prasidėjusius reikalavimus, nenurodydamas, koks turinys bus užblokuotas ir kodėl.

Paprasčiau tariant, E. Muskas iš esmės pasidavė diktatoriaus reikalavimams, be jokios kovos.

Dėl šio reiškinio „Twitter“ vartotojai po šios naujienos milijardierių pavadino „žodžio oportunistu“.

Šiuo metu Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoğanas, einantis pareigas nuo 2014 m., per šalies rinkimus nedidele persvara pirmauja prieš opoziciją. Konservatorių dešiniojo sparno lyderis jau seniai slopina šalyje žodžio laisvę.

Tuo tarpu E. Muskas gynė savo sprendimą. Po to, kai tinklaraštininkas Matthew Yglesias apkaltino E. Muską, kad jis pakluso reikalavimams, milijardierius generalinis direktorius supyko.

„Ar tau smegenys iškrito iš galvos, M. Yglesiai?“ -  atšovė jis. „Galima rinktis, kad „Twitter“ paskyra būtų visiškai užblokuota arba tik apribotų prieigą prie kai kurių įrašų. Kurio varianto iš jų norite?“

Kiti taip negalvoja. Pavyzdžiui, garsioji žurnalistė Kara Swisher pasakė E. Muskui griežtus žodžius.

„Iš vienos galvos iškrenta tik vienos [smegenys] ir tai yra Elono“, – rašė K. Swisher. „Nuolatinis kreipimasis į autoritarines vyriausybes, nuo kurių priklauso kitos jūsų įmonės, turi Viši miesto atmosferą“, –  nuoroda į Prancūzijos valstybę, kuri Antrojo pasaulinio karo metu bendradarbiavo su naciais.

K. Swisher taip pat iškėlė teoriją, kodėl E. Muskas taip lengvai atsitraukia.

„Jis yra nepaprastai blogas žiniasklaidai, nebent nukristų centas ir tu supranti... kad visa tai susiję su pasauline įtaka ir kitų jo verslų užnugariu“, – rašė ji, nurodydama „Electrek“ straipsnį apie „Tesla“ plėtrą į Turkiją.

 

Iš tiesų, E. Musko verslą sieja tvirti ryšiai su Turkija, o jo asmeniniai santykiai su R. T. Erdoganu yra gerai dokumentuoti. Jiedu susitiko 2017 m., kad pasirašytų „Tesla“, „SpaceX“ ir Turkijos įmonių bendradarbiavimo sutartį, o praėjusių metų pasaulio čempionate buvo pastebėti spaudžiantys vienas kitam rankas.

„Wikipedia“ įkūrėjas Jimmy Walesas taip pat pateikė E. Muskui keletą patarimų, nurodydamas, kad „Twitter“ galėjo reaguoti skirtingai.

„Ką padarė Vikipedija: mes tvirtai laikėmės savo principų ir kovojome iki Turkijos Aukščiausiojo Teismo sprendimo, ir laimėjome“, – savo paskyroje parašė Jimmy Walesas. „Štai ką reiškia saviraiškos laisvę traktuoti kaip principą, o ne tik šūkį“.

 

E. Muskas padarė daug pakeitimų „Twitter“, perėmęs valdymą, kai kurie iš jų apima tai, kaip bendrovė tvarko vyriausybių užklausas.

Tiesą sakant, Turkija visiškai uždraudė „Twitter“ dar 2014 m., nes atsisakė nusileisti R. T. Erdogano reikalavimams. Tačiau Turkijos teismai šį sprendimą panaikino maždaug po mėnesio.

Beveik po dešimtmečio E. Musko „Twitter“ atrodo gerokai kitaip. Jis netgi leido Rusijos pareigūnams socialiniame tinkle transliuoti akivaizdžią propagandą.

Ir vėlgi, E. Muskas tame nematė nieko blogo.

„Visos naujienos tam tikru mastu yra propaganda“, – rašė jis balandžio mėn., teigdamas, kad V. Putinas „nėra  geriausias mano draugas“, kad pateisintų savo poziciją šiuo klausimu. „Tegul žmonės sprendžia patys“.

 

Kinijos ir Irano vyriausybės taip pat galėjo pasinaudoti platforma sąskaitoms suvesti be anksčiau nustatytų apsauginių ribojimų, pvz., matomumo filtrų, kad būtų sumažintas jų pasiekiamumas.

Dar blogiau, dezinformacijos sergėtojas, Atlanto tarybos skaitmeninių teismo medicinos tyrimų laboratorija nustatė, kad šių su valstybe susijusių paskyrų sekėjų skaičius išaugo po to, kai „Twitter“ pašalino matomumo filtrus.

Trumpai tariant, yra daugybė įrodymų, leidžiančių manyti, kad pats pateptasis žodžio laisvės mylėtojas E. Muskas turi daug savanaudiškų priežasčių, kodėl per šių metų rinkimus „Twitter“ cenzūruoja R. T. Erdogano oponentus.

Ir tai nežada nieko gero, nes netrukus įvyks JAV prezidento rinkimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(11)
(-5)

Komentarai (7)