Neišmeskite banano žievės. Ji daro tikrus stebuklus  ()

Bananų žievė puikiai tinka augalų tręšimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neišmeskite banano žievės, ji tinka augalų tręšimui.

Augalų tręšimas yra gana sudėtingas procesas, reikalaujantis žinių ir patirties. Daugelis pradedančiųjų sodininkų labai baiminasi dėl bet kokio tręšimo, nes net ir brangiausio maistinių medžiagų mišinio naudojimas negarantuoja sėkmės. Tačiau kai kuriais atvejais viskas gali pasirodyti kur kas paprasčiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Yra būdas, kaip greitai ir lengvai paruošti veiksmingas trąšas iš banano žievės.

Kokie augalai mėgsta bananų žieves

Banano žievėje yra gana daug maistinių medžiagų, pradedant kaliu ir magniu, baigiant natriu ir fosforu. Augalai puikiai reaguoja į tokį tręšimą, nes bananams praktiškai nebūtų alerginių reakcijų.

Bananų žieve galima tręšti: pomidorus, baklažanus, agurkus, bulves, paprikas, cukinijas, rožes, begonijas ir bet kokius citrusinius vaisius.

Bananų žievė yra visiškai hipoalergiška ir turi labai daug maistinių medžiagų. Kitaip tariant, perdozavimas praktiškai neįmanomas. Štai kodėl daugelis sodininkų yra įsitikinę, kad bananų žievė, kaip kambarinių augalų trąša, yra geriausia priemonė, kurią galima paruošti savo rankomis.

Koks yra geriausias būdas pasigaminti trąšų iš banano žievės

Yra keletas paruošimo būdų. Pirmas ir paprasčiausias – sutrinti žievę trintuvu arba mėsmale. Gautą tyrę užpilti verdančiu vandeniu santykiu 1:1. Tai yra, vieno banano žievė 1 litrui vandens. Palaikyti tris dienas tamsioje vietoje. Antpilas puikiai tiks laistyti šaknis, taip pat purkšti lapiją ir ūglius.

Be to, daugelis patyrusių sodininkų įsitikinę, kad trąšoms ruošti geriau naudoti džiovintą žievę. Bananų žieves galima džiovinti orkaitėje arba tiesiog saulėje, padėjus ant laikraščio. Po džiovinimo jas reikia susmulkinti iki miltelių ir užpilti verdančiu vandeniu. Palaikyti tirpalą tamsioje vietoje dvi dienas.

Šis būdas geras, nes per metus galima surinkti žaliavas trąšoms, supylus bananų miltelius į trijų litrų stiklainį. Tokiu atveju iki pavasario bus surinktas pakankamai rimtas kiekis puikių natūralių trąšų, kuriose nėra nė gramo chemikalų.

 

Paprasčiausias, bet ne mažiau veiksmingas būdas yra tiesiog įsodinti visą žievę šalia augalo. Puvimo procesas prasidės pakankamai greitai, o po 2-3 dienų dirvožemis bus praturtintas maistinėmis medžiagomis.

Bananų žievių antpilas gėlėms

Bananų žievelė, kaip trąša orchidėjoms, rožėms, pelargonijai, hibiskui, žibuoklei, kaktusui, fikusui ir alijošiui, yra geriausias pasirinkimas norint pamaitinti augalą. Tokiu atveju priemonė gali būti naudojama ne tik laistymui, bet ir purškimui. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad tirpalą geriau filtruoti per marlę.

Kiek laiko laikyti tirpalą, kad būtų galima laistyti

Patyrę sodininkai įsitikinę, kad idealus laikas, per kurį tirpalas įgauna reikiamą koncentraciją, yra nuo dviejų iki penkių dienų. Reikia nepamiršti, kad tirpalas turi būti laikomas tamsioje, vėsioje vietoje.

Kaip naudoti bananų žievių užpilą

Tirpalą paruošti santykiu 1:1, tai yra, 1 banano žievė 1 litrui vandens, laikoma 3–5 dienas. Prieš laistant, koncentratą būtinai atskieskite santykiu 1:5. Vienai tinktūros daliai įpilti 5 dalis nusistovėjusio kambario temperatūros vandens.

Bananų žievė kaip trąša pomidorams

 

Jei norite gauti didelį derlių, patręškite sodinukus. Tirpalas gali būti naudojamas tiek šiltnamyje, tiek atvirame lauke. Tačiau atminkite, kad pomidorų šaknų laistymas bus daug efektyvesnis nei lapų purškimas.

Be to, daugelis patyrusių sodininkų rekomenduoja sodinant sodinukus atvirame lauke į duobutę įberti smulkiai supjaustytos arba susmulkintos bananų žievelės. Apytikslė dozė yra 1:1. Tai yra, 1 arbatinis šaukštelis produkto 1 augalui. Esmė ta, kad bananų žievė kaip trąša sodinukams yra geriausia, kokią tik galima įsivaizduoti. Visiškai nesant cheminių medžiagų, ši priemonė padės augalui išgyventi persodinimo stresą, padidins imunitetą ir atsparumą ligoms. Be to, toks maitinimas užtikrins geresnį augimą ir gausesnį derlių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()