Lenkija pradeda grandiozinį projektą. „Tai bus didžiausia jėgainė Vidurio Europoje...“ (Foto, Video)  (1)

Lenkijoje pradėtas statyti pirmasis vėjo jėgainių parkas jūroje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkija pradeda grandiozinį projektą – pradedamas statyti pirmasis vėjo jėgainių parkas jūroje. 2026 m. pilnai pradėsiantis veikti vėjo energijos parkas sugeneruos apie 3 % Lenkijos elektros poreikio.

„Orlen“ vakar paskelbė, kad gavo visus reikiamus statybos leidimus, sudarė sutartis dėl visų pagrindinių komponentų ir užsitikrino visą reikalingą finansavimą. Ji taip pat pradėjo statyti terminalą Svinouiscio uostamiestyje, kuris paspartins vėjo jėgainių įrengimą jūroje.

„Nepaisant didžiulių iššūkių, kuriuos kelia pandemija, tiekimo grandinės sutrikimai ir karinis konfliktas prie mūsų rytinės sienos, nuo pat pradžių laikėmės ambicingų terminų“, – sakė „Orlen“ generalinis direktorius Danielis Obajtekas.

Jis „Baltic Power“ apibūdina kaip „didžiausią Vidurio Europos žaliosios energijos projektą“.

„Baltic Power“ projekto pamatų klojimas numatytas 2024 metais. Vėjo jėgainių parką sudarys 76-ios 250 metrų aukščio turbinos, kurių kiekvienos galia sieks 15 MW. Bendra instaliuota galia 2026 metais pasieks 1,2 GW.

Praėjusį mėnesį „Baltic Power“ su 25 Lenkijos ir tarptautinėmis finansų institucijomis pasirašė paskolos sutartis už 4,4 mlrd. eurų.

„Tai didžiausias finansavimas, gautas vienai investicijai per Lenkijos istoriją, ir vienas didžiausių tokio pobūdžio sandorių lengvatinio apmokestinimo zonoje Europoje“, – sakė „Orlen“.

 

„Orlen“ taip pat užsitikrino licencijas statyti dar penkias vėjo jėgaines, kurių bendra galia sieks 5,2 GW. Viena bus šalia „Baltic Power“, kuri bus 22,5 km nuo pakrantės į šiaurę nuo Lebos ir Chočevo, o kitos keturios – netoli Kolobžego miesto.

 

Svinouiscio uostamiestyje statomame terminale, kuris turėtų pradėti veikti 2024 m. pabaigoje arba 2025 m. pradžioje, bus galima įrengti 15 MW ir didesnės galios vėjo jėgaines. Dėl savo vietos šiaurės vakarų Lenkijoje jos galės aptarnauti Vokietijos, Švedijos ir Danijos projektus, sako „Orlen“.

 

Bendrovė siekia iki 2030 m. pasiekti 9 GW įdiegtų atsinaujinančios energijos pajėgumų, o tai, anot jos, padės išvengti maždaug 2,8 mln. tonų CO2 emisijų per metus.

 

Vykdydama savo energijos perėjimo strategiją, bendrovė praėjusį mėnesį taip pat paskelbė apie 1 milijardo dolerių (4,2 milijardo zlotų) investiciją į anglies dioksido surinkimą ir saugojimą Norvegijos kontinentiniame šelfe.

 

Lenkija yra viena iš labiausiai aplinką teršiančių Europos šalių energetikos sektoriuje. Šalis vis dar priklauso nuo anglies, kad pagamintų apie 70 % elektros energijos, o tai yra didžiausia dalis ES.

Tačiau vyriausybė, kuri buvo draugiška politiškai svarbiam anglies sektoriui, šiemet iškėlė naują tikslą Lenkijai iki 2040 m. tris ketvirtadalius savo energijos pagaminti iš atsinaujinančių energijos šaltinių ir branduolinės energijos. Planuose numatyta iki 2030 m. sukurti 5,9 GW vėjo jėgainių jūroje galią ir 18 GW iki 2040 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai (1)