Kas yra keistos raudonos dėmės kiaušiniuose. Ar galima jas valgyti (Video)  ()

Kiekvienas iš mūsų yra susidūręs su situacija, kai, sudaužę kiaušinį, aptinkate keistų raudonų ar rudų dėmių – mokslininkai pagaliau atskleidė, kas tai yra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Omleto gaminimas pusryčiams gali būti sugadintas, jei sumušus kiaušinį aptiksite paslaptingų raudonų ar rudų gumulėlių. Šis vaizdas gali pasirodyti labai atstumiantis, tačiau mokslininkai pataria nepanikuoti, rašo „IFLScience“.

Pirma, mokslininkai pabrėžia, kad kiaušiniai su panašiomis dėmėmis nepakenks žmonių sveikatai. Antra, mokslas turi gana tvirtą jų atsiradimo pagrindimą. Tyrėjai pastebi, kad tokie mažyčiai krešuliai, kaip taisyklė, yra kraujo ar kūno dėmės. Reikia pastebėti, kad tokie krešuliai bent jau pramoniniu būdu gaminamuose kiaušiniuose nėra ypač paplitę, nes įmonės, siekdamos pašalinti tokius „defektus“, savo gaminį peršviečia. Statistika rodo, kad vidutiniškai jų pasitaiko mažiau nei 1 % viso gaminamų kiaušinių skaičiaus.

Kaip kiaušiniuose susidaro dėmės?

Tyrėjai pastebi, kad kiaušinėlio formavimosi stadijoje gali susidaryti abiejų tipų dėmės. Pavyzdžiui, kraujo dėmės gali susidaryti ovuliacijos metu pačioje kiaušidėje arba kanalėlyje tarp vištos kiaušidės ir gimdos (kiaušintakis).

Kiaušiniai pradeda formuotis skysčiu užpildytuose maišeliuose, vadinamuose folikulais kiaušidėse, o folikulai turi savo tankų kraujagyslių tinklą. Šios kraujagyslės gali kraujuoti, kai folikulas plyšta ir išleidžia kiaušinėlį, o ištekėjęs kraujas gali prilipti prie kiaušinio trynio paviršiaus. Tačiau kartais kraujavimo iš kiaušintakio metu kiaušinio baltyme galima rasti kraujo dėmių.

 

Rudos dėmės yra mėsingos ir susideda iš audinių, kuriuos užfiksuoja kiaušinėlis, praeinantis per kiaušintakį, todėl dažniausiai jos randamos baltyme. Mokslininkai pastebi, kad dažniausiai mėsos dėmės būna rudos, tačiau kartais jos gali būti raudonos arba baltos.

Kodėl jos atsiranda?

 

Tyrimai rodo, kad yra daugybė veiksnių, galinčių prisidėti prie kraujo ar mėsos dėmių susidarymo:

  •      vištų amžius;
  •      maistas;
  •      aplinka;
  •      genetika.

Tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad vitamino A trūkumas racione padidina tikimybę, kad vištos dės kiaušinius su kraujo dėmėmis. Be to, priežastis gali būti stresas, didelis triukšmas, infekcinės bakterijos, virusai ir temperatūros pokyčiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()