Nuotolinis darbas, karjeros galimybės ir didelis uždarbis: ar tai yra suderinama?  ()

Vis daugiau įmonių vadovų pasisako prieš darbą nuotoliu. To priežastys – labai įvairios, tačiau darbo įpročiai pasaulyje paskutiniu metu gerokai pasikeitė. Pastebima, kad daugėja jaunų darbuotojų, kurie ieško galimybių kilti karjeros laiptais dirbant nuotoliu ir kai kurios įmonės tai vis dar aktyviai siūlo bei neplanuoja to keisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skelbimų apie nuotolines darbo pozicijas – daug, tačiau ne visiems

Ko gero, paprasčiausias būdas siekiant suprasti, ar Lietuvoje yra karjeros galimybių dirbti nuotoliu – patikrinti skelbimus. Užsakomųjų paslaugų bendrovės „Baltic Assist“ direktoriaus Andžej Rynkevič teigimu, norint rasti darbą nuotoliu, reikia daugiau dėmesio skirti „LinkedIn“: „Daugelis tradicinių lietuviškų darbo platformų vis dar neleidžia filtruoti skelbimų pagal tai, iš kur bus dirbama, o „LinkedIn“ tokią funkciją turi. Be to, šį soc. tinklą dažniau renkasi ir įvairios IT kompanijos bei startuoliai, kurie labiau linkę dirbti nuotoliniu būdu.“

Galima matyti, kad specialistams be patirties ar su patirtimi iki 2 metų nuotolines pozicijas įvairiose srityse šiuo metu siūlo fintech startuolis „Revolut“, technologijų bendrovė „Littelfuse“, fintech įmonė „Quadcode“, „Zen“, „Eneba“, „Baltic Assist“ ir kelios kitos bendrovės.

Tiesa, daug daugiau įmonių siūlo nuotolines pozicijas patyrusiems specialistams. Tai paaiškinti paprasta – verslai daug rečiau linkę nepatyrusiems specialistams suteikti visišką laisvę, be to, apmokyti tokius darbuotojus nuotoliniu būdu gali būti sunkiau, nors su šiuolaikiniais įrankiais – tikrai įmanoma.

Nuotoliniai darbuotojai gali uždirbti tiek pat ar net daugiau

Gera žinia įmonėms, kad apmokymams pasibaigus, nuotoliniai darbuotojai sukuria mažiau išlaidų: jie nenaudoja elektros, vandens ir įrangos ofise. Paprastai jiems nereikia finansuoti maitinimo ar investuoti į įvairiausias ofiso pramogas. Sutaupo ir patys darbuotojai, kuriems nereikia išlaidauti transportui ar daugybei rūbų spintoje.

Kai kurie galvoja, kad nuotoliniu būdu dirbantys asmenys uždirba mažiau, tačiau duomenys rodo, kad atlyginimas nuo to beveik nepriklauso. Štai „Baltic Assist“ nuotoliu dirbantys jauni specialistai gauna maždaug nuo 1000 eurų į rankas. Tačiau tai – jauni ir nepatyrę specialistai, o daugiau patirties turintys darbuotojai, nepriklausomai nuo savo darbo vietos, gali gauti net ir daugiau kaip 5 tūkst. Eur bei visas tas pačias naudas, kurias gauna ir dirbantys ofise.

 

O štai „Eneba“ savo nuotoliniam viešųjų ryšių specialistui siūlo iki 5 tūkst. Eur prieš mokesčius, „Revolut“ savo „Android“ programuotojams žada mokėti iki 6400 Eur, „Flo Health“ produkto rinkodaros specialistai uždirba 4 tūkst. Eur ir t. t. Negana to, daugelis šių bendrovių taip pat siūlo įvairias papildomas kompensacijas, premijas bei privalumus, kokius paprastai turi ir džiaugiasi dirbantys biuruose.

„Ringover“ duomenys, surinkti iš daugiau kaip 35 tūkst. darbo skelbimų, rodo, kad JAV dirbantys nuotoliniai darbuotojai uždirba net 9,76 proc. daugiau nei dirbantys biuruose. Teigiama, kad taip yra dėl darbdavio sutaupomų kaštų patalpoms ir kitoms darbuotojų, dirbančių vietoje, reikmėms. Tad dėl tokios darbo politikos dažnai laimi ir darbdaviai, ir darbuotojai.

Šiais laikais karjera gali atrodyti visiškai kitaip

 

Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje jau turime specialistų, kurie ne nuotoliniu būdu netgi niekada nėra dirbę. Tai jau tapo ganėtinai įprastu karjeros keliu, kuris skiriasi tik tuo, kad dirbama ne iš skirtingų biurų, bet iš namų ar įvairių viešųjų erdvių.

Tačiau siekiant karjeros ir norint dirbti nuotoliniu būdu, taip pat labai svarbu sukurti stiprų profesinį tinklą. Tik šiuo atveju renginiai, kuriuose dalyvaujama, dažniau būna virtualūs, o vietoje įprasto bendravimo, dažniau naudojami socialiniai tinklai, tokie kaip „LinkedIn“, o kai kuriais atvejais net ir „TikTok“. „Be to, dirbant nuotoliu, nėra prabangos laukti, kol galimybės ateis pačios. Nustatykite sritis, kuriose galite prisidėti, siūlykite naujus projektus ir, jei įmanoma, imkitės vadovaujamo vaidmens“, – priduria A. Rynkevič.

 

Jis taip pat pastebi, kad daugybė nuotoliu dirbusių specialistų Lietuvoje sėkmingai pasinaudojo nuotolinio darbo galimybėmis ir pradėjo savo laisvai samdomų darbuotojų karjerą ar net verslą, kas daug kam yra siekiamybė dėl atsiveriančios perspektyvos visiškai kontroliuoti savo darbą ir laiką.

Kaip ir daugelyje pasaulio šalių, Lietuvoje taip pat galima gauti dideles pajamas ir kopti karjeros laiptais net ir dirbant nuotoliniu būdu. Nuotolinio darbo revoliucija atvėrė įdomių galimybių jauniems specialistams, siekiantiems tiek finansinės sėkmės, tiek darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros – belieka tokiomis galimybėmis pasinaudoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()