Juodasis penktadienis: kaip sutaupyti, bet ne švarios aplinkos sąskaita  (0)

Pernai JAV pasiektas juodojo penktadienio (angl. Black Friday) išpardavimo rekordas džiugina prekybininkus, tačiau verčia sunerimti aplinkosaugininkus. Nors išpardavimai gali būti puiki proga sutaupyti ir atsinaujinti, būtina prisiminti atsakingo bei tvaraus vartojimo svarbą, primena pastarieji.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rekordinius 9,12 mlrd. JAV dolerių – tiek amerikiečiai išleido pirkdami internetu per praėjusių metų lapkritį vykusį juodojo penktadienio išpardavimą. Tarp pirkinių daugiausiai buvo įvairūs elektronikos, išmanių namų prietaisai, treniruokliai ir žaislai.

„Lapkritį galime džiaugtis išpardavimais – jau šią savaitę laukia juodasis penktadienis, netrukus po jo seks ir kibernetinis pirmadienis (angl. Cyber Monday), o vienišių (angl. Singles Day arba Double 11) jau praėjo. Tačiau rečiau susimąstome apie tai, kokį poveikį aplinkai turi ši apsipirkimo banga. Elektronikos atliekos ir taip yra sparčiausiai augantis atliekų šaltinis visame pasaulyje, o viename namų ūkyje vidutiniškai iš 74 prietaisų kas aštuntas yra tiesiog nenaudojamas, o dar bent keli yra sugedę.

Tad prieš susiviliojant nuolaidomis raginčiau gerai įvertinti, ar naujo prietaiso tikrai reikia. Jeigu reikia, būtina tinkamai pasirūpinti senuoju, jau nebereikalingu. O jeigu žmogus ruošiasi pirkti prietaisą, kurio dar neturi, būtina įsitikinti, ar naujasis pirkinys yra kokybiškas ir tarnaus ilgai“, – teigia Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos vadovė Veronika Masalienė.

80 proc. pirkinių netrukus išmetama

Organizacijos „Green Alliance“ duomenimis, net 80 proc. per juodąjį penktadienį įsigytų daiktų yra išmetama panaudojus vos kelis kartus arba net visai nenaudojus. Pasak V. Masalienės, tai ir yra blogiausia, kas gali nutikti su nebereikalingu elektronikos prietaisu – išmesti jį į mišrių atliekų konteinerį arba palikti dūlėti atokiausiame namų kampelyje. Tokiu būdu yra ne tik teršiama aplinka, bet ir stabdomas žiedinės ekonomikos ciklas.

„Iš aplinkoje yrančių elektronikos atliekų gali išsiskirti žmogui ir gamtai ypač kenksmingų medžiagų: sunkiųjų metalų, plastikų, šiltnamio efektą sukeliančių dujų, nervų sistemą ir smegenis pažeisti galinčių švino ir kadmio. Tuo tarpu pas teisėtai ir tvariai veikiančius atliekų tvarkytojus patekusi nebereikalinga elektronika yra prikeliama naujam gyvenimui arba perdirbama ir joje esančios vertingos medžiagos, pavyzdžiui, auksas, platina, litis, gali būti panaudotos pakartotinai.

 

Skaičiuojama, kad vien atitarnavusiuose žaisluose, elektroninėse cigaretėse, dantų šepetėliuose ir panašiuose prietaisuose, vadinamuose nematomomis elektronikos atliekomis slypi įvairių naudingų antrinių žaliavų, kurių vertė beveik 9,5 mlrd. eurų. O kiek dar jų yra nebereikalinguose dideliuose, akivaizdžiai elektronikos įrenginiuose, pavyzdžiui, televizoriuose arba stambioje buitinėje technikoje“, – sako V. Masalienė.

Priminimas, kur dėti atitarnavusius daiktus

Tad jei per lapkričio išpardavimus apsispręsite įsigyti naujų daiktų, prisiminkite, kaip taisyklingai atsisveikinti su tais, kurie jau nebereikalingi, sugedę ar sulūžę.

 

Nebereikalingus, bet dar tinkamus naudoti daiktus verta parduoti arba kam nors atiduoti. Didelius nebetinkamus naudoti daiktus reikėtų nuvežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Atitarnavusius telefonus, plaukų džiovintuvus, elektroninius žaislus ir kitą smulkią elektroniką galima atvežti į bet kurį didesnį prekybos centrą – čia stovi specialiai tam skirtos talpos. Baterijas reikėtų mesti į būtent joms skirtas talpas, kurias taip pat galima rasti kone kiekviename prekybos centre, įvairiuose verslo centruose bei įstaigose.

Turint seną, didelį ir sunkų įrenginį, pavyzdžiui, skalbimo mašiną, šaldytuvą ar pan., patogiausia užsisakyti nemokamą jo išvežimą iš bet kurios Lietuvos vietos. Ši nemokama paslauga teikiama visoje Lietuvoje. Registruoti išvežimą galima internetu „Man rūpi rytojus“ svetainėje www.manrupirytojus.lt.

 

Visų rūšių elektronikos ir baterijų atliekas bet kuriuo paros metu galima atvežti į „Man rūpi rytojus“ namelius, įrengtus miestelių centruose ir prie didžiųjų prekybos centrų didžiuosiuose miestuose.

Visą informaciją vienoje vietoje apie tai, kur ir kaip priduoti nebereikalingas baterijas, akumuliatorius, kitą seną elektros ir elektronikos įrangą ar buitinę techniką, arba užsiregistruoti, kad ji būtų nemokamai išvežta, galima „Man rūpi rytojus“ svetainėje www.manrupirytojus.lt.

Elektronikos, baterijų ir akumuliatorių atliekos taip pat renkamos kasmet visoje Lietuvoje, įvairiose šalies ugdymo ir švietimo įstaigose, bendruomenėse ir įmonėse  vykdomo aplinkosauginio projekto „Mes rūšiuojam“ metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)