5 patarimai prieš perkant naujas kalėdines lemputes  ()

Šalies miestuose prasidėjus kalėdinių eglučių įžiebimo maratonui nesnaudžia ir pavieniai gyventojai – namuose ir biuruose pamažu sušvinta įvairiausios lemputės bei girliandos. Vien JAV kasmet yra parduodama apie 150 mln. naujų kalėdinių lempučių rinkinių. Prognozuojama, kad pasaulinė kalėdinių lempučių rinka kasmet paaugs maždaug 5-6 proc., o jos vertė 2028-aisiais sieks apie 10 mlrd. eurų. Šios dekoracijos sukuria nuostabią šventinę atmosferą, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip jas naudodami galime prisidėti prie aplinkos gerovės ir išvengti nereikalingo elektronikos atliekų kaupimosi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos direktorės Veronikos Masalienės, tokia statistika rodo, kad artėjant žiemos šventėms gyventojai vis dar įsitraukia į apsipirkinėjimo karštinę ir kiek primiršta tvaraus gyvenimo idėjas.

„Kokybiškos lempučių girliandos ir kitos dekoracijos galėtų būti naudojamos tikrai ne vienus metus, tačiau pardavimų statistika rodo, kad greičiausiai dalis gyventojų kasmet ieško vis kitokių puošybos elementų. Jeigu nebepatinkančios dekoracijos būtų kam nors padovanotos, parduotos arba atiduotos perdirbti, viskas būtų gerai. Tačiau juk dažniausiai pabodusios lemputės keliauja kur nors į sandėliuką arba dar blogiau – į mišrių atliekų konteinerį“, – sako V. Masalienė.

Baterijos – svarbi elektrinių dekoracijų dalis

Tad norintiems ir originaliai pasipuošti namus ar biurą, ir prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo, V. Masalienė turi penkis patarimus.

  1. Ilgaamžiškumas. Net jei kasmet norite įsigyti vis naujų formų ir spalvų kalėdines lemputes, rinkitės kuo kokybiškesnius gaminius. Kai dekoracijos pabos, jos vis dar bus tinkamos naudoti, todėl galėsite lengviau jas parduoti arba kam nors atiduoti.
  2. Energetinis efektyvumas. Atkreipkite dėmesį, kiek elektros energijos sunaudoja jūsų išsirinkta šviečianti girlianda ir pirkite tą, kurios energetinis efektyvumas geresnis.
  3. Bendruomeniškumas. Jeigu ir jūs, ir jūsų artimieji, kolegos ar kaimynai turi pabodusių, tačiau dar puikiai veikiančių kalėdinių dekoracijų, keiskitės jomis tarpusavyje. Taip atsinaujinsite namus, sutaupysite pinigų ir prisidėsite prie aplinkos taršos mažinimo.
  4. Papildymas. Prieš įsigydami visiškai naują kalėdinių puošmenų rinkinį, gerai pagalvokite, gal užtektų tik vieno ar kito naujo elemento, kad iš turimų dekoracijų sukurtumėte visiškai naują kompoziciją?
  5. Baterijos. Kai kurios šviečiančios kalėdinės dekoracijos veikia tik su baterijomis. Tad jei atrodo, kad dekoracija sugedo, gal tereikia pakeisti baterijas? Be to, nepamirškite, kad išeikvotų baterijų vieta – ne mišrių atliekų konteineris, o specialios talpos, kurias galima rasti kone kiekvienoje parduotuvėje.

 

„Elektronikos atliekos išlieka sparčiausiai augančiu atliekų šaltiniu visame pasaulyje. Šiemet vienam pasaulio gyventojui teks apie 8 kg elektronikos atliekų, o tai iš viso sudarys 61,3 mln. tonų – daugiau nei sveria Didžioji kinų siena. Tad prieš įsigydami bet kokį naują elektrinį daiktą, gerai pagalvokime, ar mums jo tikrai reikia. O jeigu jau perkame, nepamirškime tinkamai pasirūpinti mums nebereikalingais prietaisais, nes tik taip nemažindami vartojimo galime prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo“, – primena V. Masalienė.

Skaičiuojama, kad tinkamai surinkta ir perdirbta yra vos 17,4 proc. viso pasaulio elektronikos atliekų, nes didžioji jų dalis nukeliauja į sąvartynus, yra sudeginamos, neteisėtai perduodamos arba tiesiog lieka dūlėti kur nors atokiausiuose namų kampeliuose.

Iš aplinkoje yrančių elektronikos atliekų gali pasklisti žmogui ir gamtai pavojingų medžiagų, o mechaniškai pažeistos baterijos gali užsidegti, sprogti. Tačiau pas teisėtai ir tvariai dirbančius atliekų tvarkytojus patekusios elektronikos ir baterijų atliekos yra prikeliamos naujam gyvenimui arba perdirbamos taip, kad būtų atgautos jose esančios vertingos medžiagos – auksas, sidabras, platina, varis, litis, kobaltas ir kitos.

Tad kaip teisingai elgtis su atitarnavusiomis elektrinėmis dekoracijomis?

 

Niekam nebereikalingas elektrines dekoracijas ir kitus smulkius elektronikos prietaisus, pavyzdžiui, plaukų džiovintuvus, ausines, telefonus ir pan. galima atnešti į kone visuose didesniuose prekybos centruose esančias talpas, skirtas specialiai smulkiai elektronikai. Į jas taip pat galima dėti prietaisus, kuriuose yra integruotos baterijos.

Atskiras baterijas reikia atnešti į prekybos centruose, parduotuvėse, biuruose, įvairiose įstaigose esančias dėžutes, skirtas specialiai baterijų atliekoms.

Stambią, sunkią buitinę techniką patogiausia perduoti užsisakius nemokamą jos išvežimą iš namų. Ši nemokama paslauga teikiama visoje Lietuvoje, o registruoti išvežimą galima internetu „Man rūpi rytojus“ svetainėje www.manrupirytojus.lt. Užsisakę stambios technikos išvežimą kartu galėsite atiduoti ir visus nebereikalingus smulkius elektronikos prietaisus bei baterijas.

 

Visų rūšių elektronikos ir baterijų atliekas bet kuriuo paros metu galima atvežti į „Man rūpi rytojus“ namelius, įrengtus miestelių centruose ir prie didžiųjų prekybos centrų didžiuosiuose miestuose.

Visą informaciją vienoje vietoje apie tai, kur ir kaip priduoti nebereikalingas baterijas, akumuliatorius, kitą seną elektros ir elektronikos įrangą ar buitinę techniką, arba užsiregistruoti, kad ji būtų nemokamai išvežta, galima „Man rūpi rytojus“ svetainėje www.manrupirytojus.lt.

Elektronikos, baterijų ir akumuliatorių atliekos taip pat renkamos kasmet visoje Lietuvoje, įvairiose šalies ugdymo ir švietimo įstaigose, bendruomenėse ir įmonėse  vykdomo aplinkosauginio projekto „Mes rūšiuojam“ metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai ()