[ŽT] Estija: Ukrainos pabėgėliai - žala ar nauda  ()

Nuo 2022 metų vasario iki 2023 metų gruodžio Estija priėmė daugiau nei 153 tūkstančius pabėgėlių iš Ukrainos. Kiek jų liko šalyje, nežinoma. Dalis tikrai grįžo į Ukrainą, ypač po to, kai rusai buvo išstumti iš Kyjivo, Charkivo, Chersono.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai pabrėžia, kad daugiausia nuo karo bėga moterys, vaikai ir pensininkai. Nuo praėjusių metų pirmojo ketvirčio iki 2023 metų trečiojo ketvirčio pabėgėliams Estija skyrė 251 milijoną eurų. Tačiau Ukrainos pabėgėliai padarė teigiamą poveikį Estijos ekonomikai, sako „Bigbank“ vyriausiasis ekonomistas Raulis Eametsas.

„Jei lygintume sumas, kurias ukrainiečių pabėgėliai gauna socialinių pašalpų forma, jos yra žymiai mažesnės nei tai, ką ukrainiečiai įneša į Estijos ekonomiką mokesčiais arba vartojimu“, – sako „Bigbank“ vyriausiasis ekonomistas Raulis Eametsas.

Jo teigimu, socialinių išmokų suma ukrainiečiams laikui bėgant mažės. Eksperto manymu, anksčiau ar vėliau pabėgėliai iš Ukrainos įvaldys estų kalbą ar tiesiog savo kvalifikacija atitiks Estijos teisės aktų reikalavimus ir galės dirbti. Dabar daugelis Ukrainos piliečių nedirba pagal specialybę, nes nežino kalbos, jų turimi sertifikatai ir diplomai neatitinka vietinių standartų. Su laiku tai keisis ir ukrainiečių pabėgėliai į Estijos ir kitų Europos šalių ekonomikas įneš tik daugiau gero.

(13)
(0)
(13)

Komentarai ()