Populiariausi kūrybiškumą lavinantys žaislai  (1)

Žaislai vaikui – tai detalės, iš kurių jis kuria savą pasaulį. Būtent nuo to, kokios jos, priklauso ir tai, koks pasaulis bus sukurtas. Niūrus ir lėkštas, stabdantis vaiko minties vystymąsi, ar spalvingas ir įtraukiantis, ugdantis bei padedantis tobulėti. Taigi kokie jie, kūrybiškumą lavinantys žaislai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Auginkit kūrybiškumą

Kūrybiškumas aptariamas vis plačiau ir garsiau. Jo reikšmingumas žengiant per gyvenimą tikrai neginčijamas. Tad kodėl gi nepradėjus jo lavinti dar vaikystėje? Tam svarbu sukurti tinkamas aplinkybes bei neriboti mažųjų laisvės – laisvės kurti, netikėtų sprendimų, improvizacijos laisvės.

Šiame procese puikiai pagelbėti gali žaislai. Tik tame reikšmingas tinkamas pasirinkimas bei atida vaiko pomėgiams. Juk be paties žaidimo kokybės ne mažiau aktualu, jog vaikui žaidimas būtų patrauklus bei sudomintų. Kitu atveju, iš jo bus menka nauda.

Kokius žaislus pasirinkti?

Kūrybiškumą lavinantys žaislai dažnai atveria kelius vaizduotės lakumui bei skatina mąstymo procesus. Vėlgi svarbu neužmiršti, jog netgi pasirinkti skatinantys mąstymą ar loginiai žaidimai taipogi gali atverti erdves kūrybiškumui. Kaip? Jeigu tik suteiksite pakankamai laisvės jam pasireikšti – kurti naujas taisykles ar sugalvoti naujas užduotis!

Ir vis dėlto kam teikti pirmenybę?

Kūrybiniai žaislai ir rankdarbiai

Jau pats pavadinimas išduoda jų paskirtį. „Toks pasirinkimas tikrai padės vaikams atrasti savus kūrybinius, meninius gebėjimus bei lavinti įgūdžius. Jis suteikia ypač daug laisvės, taipogi galimybę įsitraukti į nevaržomą procesą, sukurti unikalų kūrinį, – žaislų privalumus vardija prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Ineta Maksimavičienė. – Šio užsiėmimo metu išlaisvinama vaizduotė, loginis mąstymas, meninis skonis, ugdomi motoriniai, planavimo įgūdžiai, kantrybė, judesių koordinacija, dėmesio sutelkimas“.

Tokie užsiėmimai kaip piešimas ar lipdymas – vienos mylimiausių vaikų veiklų. Būtent jos yra labiausiai skatinančios bei lavinančios kūrybiškumą. O kūrybiniai žaislai iš esmės skirstomi į tris pagrindinius tipus: piešimo, modeliavimo bei rankdarbių. Telieka pasirinkti pagal vaiko amžių, pomėgius. Pasiūla išties plati – nuo paprasčiausio pieštuko ir bloknoto iki 3D rašiklio ir įmantriausių kūrybinių rinkinių.

Konstruktoriai

Konstravimas įjungia vaikų kūrybinį mąstymą, atveria vaizduotę. Matyt, todėl šis žaidimas pripažįstamas vienu naudingiausių, toks populiarus bei patinkantis vaikams. Tai žaislas, leidžiantis įgyvendinti-sukonstruoti norimus objektus, kokie jie bebūtų. Tuo pačiu, šio proceso metu patiriamas vidinis pastiprinimas (patirtas pasimėgavimas savu kūriniu, pačiu kūrybos procesu) užtikrina vaiko norą ir vėl kurti, kas tampa pagrindine varomąja galia kūrybiškumo ugdymui.

 

Pažymėtina, kad konstruktorius taip pat padeda lavinti vaiko smulkiosios motorikos įgūdžius. Kaip žinia, šie įgūdžiai glaudžiai siejasi su vaiko kalbos raida ar rašymo įgūdžiais. Taipogi auga intelektas, kadangi žaidimo metu ugdomi ir logikos, matematikos, geometrijos, netgi fizikos įgūdžiai. Taigi šio žaislo nauda įvairiapusė.

Konstruktorius gali būti parenkamas pagal amžių bei konstruojamo mechanizmo sudėtingumą. Ar susimąstėte kada, jog įvairių dydžių konstruktoriaus detalės atlieka ne tik smulkiosios motorikos lavinimo funkciją, bet dar ir padeda gerinti atmintį?

„Daugeliui žinomi „Lego“ konstruktoriai. Šis prekės ženklas garsėja tiek savo kokybe, tiek plačiu pasirinkimu. Išsirinkti galima ne tik konstruktorių vaikams, bet ir suaugusiems bei leistis į smagų kūrybinį patyrimą.

 

Savu spalvingumu ir lengvu konstravimu žavi ir magnetiniai konstruktoriai. Jie suteikia galimybes kurti norimas formas ir konstrukcijas, o magnetinis veikimo principas užtikrina jų stiprumą.

Patrauklūs naujove pasaulyje laikomi 3D galvosūkiai-konstruktoriai. Tai ne tik kūrybiškas užsiėmimas, bet ir galutiniu rezultatu tampantis konkretus veikiantis daiktas, pavyzdžiui, gramofonas.

Išmanioji era siūlo taipogi išmaniuosius konstruktorius. Su jais galima išbandyti konstravimo, programavimo, elektronikos įgūdžius. Tokie žaislai kaip robotai konstruktoriai tampa įtraukiančiu užsiėmimu juos renkant, o valdymo procese – smagiu atradimu,“ – įvairias konstruktorių grupes išskiria „Varlė.lt“ ekspertė I. Maksimavičienė.

Kaladėlės

Savo populiarumu nuo konstruktorių neatsilieka ir kaladėlės. Tai žaislas jau žinomas gan seniai. Dažnam mūsų jas teko turėti savam žaislų arsenale. Ir pasirodo ne šiaip sau. Kaladėlės laikomos puikiu ugdomuoju žaislu. Nuostabus įrankis, kuriuo žaidžiant lavėja kūrybiškumas, mąstymas, fantazija, įgaunamos vienokio ar kitokio pobūdžio žinios (išmokstama formų, spalvų, pažįstamos raidės bei skaičiai) – taigi auga intelektas, motoriniai įgūdžiai. Žaisdamas kartu su kitais, vaikas mokosi bendrauti bei bendradarbiauti.

 

„Kaladėlių pasirinkimas priklauso nuo tokių kriterijų kaip medžiagos, iš kurios jos pagamintos, vienokių ar kitokių atliekamų funkcijų – nuo paprasčiausių užduotėlių iki sudėtingų vieno ar kito profilio užduočių,“ – pasirinkimo galimybes detalizuoja „Varlė.lt“ ekspertė I. Maksimavičienė.

Vertėtų atkreipti dėmesį ir į tokį faktą, jog šis žaislas laikomas naudingu netgi sveikatai. Be jau minėtų motorikos įgūdžių ugdymo gerėja ir judesių koordinacija, taip pat atmintis bei dėmesio sutelkimas.

Taigi smagi kūryba gali ne tik lavinti kūrybiškumą bei išlaisvinti vaizduotę, bet ir nešti eilę kitų naudų. Tad kodėl gi neėmus kurti? Kurkite ugdydami ir savą kūrybiškumą drauge su savais vaikais!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (1)