Stebuklas įvyko. Ukraina pradeda stojimo į ES procesą (Video)  ()

Tai istorinė Ukrainos pergalė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Vadovų Taryba, kitaip tariant, Europos Sąjungos lyderiai sutarė pradėti derybas dėl Ukrainos ir Moldovos įstojimo į Sandraugą. Sakartvelas gavo kandidatės į ES statusą. Tai istorinė Ukrainos pergalė, nepaisant Rusijos ir jos partnerių Vakaruose pastangų sugriauti šalies europinės integracijos pažangą. Tai, ko V. Putinas taip bijojo prieš plataus masto invaziją, išsipildė – Vakarai pradeda Ukrainos priėmimo į savo šeimą procesą.

Kol Vladimiras Putinas su Rusijos žmonėmis kalbėjo visiškai absurdiška „tiesiogine linija“, valstybių narių vadovai Briuselyje ES priėmė lemtingą sprendimą. 

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'as Michelis informuoja žurnalistus, kad Europos Vadovų Taryba nusprendė pradėti derybas dėl Ukrainos ir Moldovos stojimo per Europos Sąjungos susitikimą Briuselyje 2023 m. gruodžio 14 d.

„Tai konkretus vilties signalas šių valstybių tautoms ir visam žemynui“, – sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'as Michelis. Kartu Europos Parlamento pirmininkė Roberta Matsola pabrėžė: „Visiems, kurie kovoja už mūsų vertybes. Visiems, kurie žiūri į Europą kaip į vilties švyturį. Savo pažadus įvykdėme. Mes sukūrėme istoriją. Dabar ateitį rašysime kartu“.

Tai išties pasididžiavimo akimirka visai Europai, kurią V. Putinas jau seniai laikė visiškai nedantyta. Jis manė, kad jei JAV dels, jei negalės padėti Ukrainai, Europa pasiduos Rusijos spaudimui ir apleis Ukrainą. Jis, beje, klydo, kaip visada.

V. Putino statymas buvo gana paprastas – Vengrijos ir Slovakijos vyriausybių vadovus V. Orbaną ir R. Ficą jis matė kaip žaidėjus, kurie sulėtins visus Ukrainos europinės integracijos procesus. Kokie šiandienos aukščiausiojo lygio susitikimo rezultatai? Kaip pranešė Charles‘as Michelis: „Nė viena šalis neprieštaravo atitinkamam sprendimui, todėl šiandien paskelbėme savo sprendimą“.

 

Viktoras Orbanas tikrai bandė blokuoti Ukrainos stojimą į ES. Ilgą laiką jis atsisakė tiesioginių derybų su Kyjivu, spėliojo vengrų Užkarpatėje tema, reikalavo, kad Europos Komisija jam suteiktų dešimtis milijardų, prie kurių priėjimas buvo įšaldytas dėl korupcijos ir teisinės valstybės problemų Vengrijoje.

Viskas buvo sprendžiama labai paprastai, kaip visada nutinka su tokiais personažais kaip Viktoras Orbanas: Europos Komisija atblokavo dalį lėšų (10 mlrd. eurų), o pats Vengrijos vyriausybės vadovas patyrė didelį kolegų ES lyderių spaudimą. Briuselio viršūnių susitikimo metu nebuvo nė vieno, kuris palaikytų vengrą. Be to, svarbiausių Europos valstybių vadovai (E. Macronas, O. Scholzas, M. Rutte, D. Tuskas) derybose su V. Orbanu pademonstravo: jei jis prieštaraus visų Sandraugos valstybių sprendimui, jo vyriausybė turės realių problemų.

 

Nors V.Orbanas planuoja statyti reaktorius atominėms elektrinėms naudodamas rusiškas technologijas ir už rusiškus pinigus, jis vis tiek nėra idiotas ir puikiai supranta: V. Putinas jam neduos nė dalelės to, ką daro Europos Sąjunga. Ir kai iš vieno Europos lyderio išgirdo „neišeisime iš šios salės, kol nepriimsime sprendimo“, viską suprato.

Kai jie balsavo pradėti derybas dėl Ukrainos ir Moldovos stojimo, V. Orbanas išėjo iš salės, palikdamas savo atstovą. Vėliau jis rašė: „Vengrija nenori dalyvauti priimant šį blogą sprendimą. Vengrija savo pozicijos nekeičia“. Tačiau šie premjero žodžiai niekam nebetrukdė. Misija buvo įvykdyta.

 

„Ukrainos pergalė. Visos Europos pergalė. Pergalė, kuri motyvuoja, įkvepia ir stiprina... Sveikinu kiekvieną Ukrainos vyrą ir moterį. Sveikinu visą Moldovą ir jus, Maye, asmeniškai. Istoriją kuria tie, kurie niekada nepavargsta kovoti už laisvę“, – X tinkle rašė prezidentas V. Zelenskis.

Gruodžio 14-15 dienomis Europos Vadovų Taryba turi nuspręsti dar kelis svarbius klausimus. Vienas iš svarbiausių – pagalbos skyrimas Ukrainai. Iš pradžių 20 milijardų eurų gynybos reikmėms, vėliau 50 milijardų eurų finansinės paramos iki 2027 m. Dėl pastarųjų turi būti pritarta ES biudžeto pakeitimams. Šie pinigai turėtų tapti saugumo pagalve, padėsiančia Ukrainai atlaikyti kovą su Rusija ir išlaikyti ekonomiką bei gynybinį pajėgumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(1)
(33)

Komentarai ()