Šventės baigėsi: ekspertas priminė, kaip tinkamai atsisveikinti su eglute ir neįtikusiomis dovanomis  ()

Išsidalijus šventines dovanas, pasitikus Naujuosius metus, liko paskutiniai šventinio laikotarpio darbai – nupuošti kalėdinę eglutę, susitvarkyti namus ir atlaisvinti vietos gautoms dovanoms. Ekspertas primena, jog nebereikalingų dekoracijų ar kalėdinių dovanų nereikėtų skubėti išmesti, pirmiausia jas pasiūlyti mainų grupėse, visgi nusprendus, jog jų vieta – konteineris, mesti reikėtų ne bet kaip: kaip kuriuos daiktus galima sėkmingai perdirbti ir panaudoti pakartotinai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tinkamai atsisveikinti su eglute

Bene svarbiausias darbas iki sausio 6-osios, Trijų Karalių dienos, nupuošti kone mėnesį džiuginusią kalėdinę eglutę. Aplinkotvarkos bendrovės „Ecoservice“ tvarumo vadovas Linas Černiauskas priminė, jog nupuoštos eglutės turėtų atsidurti specialiose aikštelėse. Vilniuje tokių vietų kasmet būna paruošta maždaug 90.

Kitas sprendimas – ją atvežti į didelių gabaritų ir žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles. Eglučių šakas gyvenantys individualiuosiuose namuose gali panaudoti uždengdami šalčiui jautrius augalus, turintys komposto dėžes – jas kompostuoti. Spygliuočiai netgi keliauja į žirgynus, kur tampa užkandžiu žirgams. Jei eglutė auginta vazone, ją galima pamėginti pasodinti kieme. Beje, išmetus kalėdinę eglutę tam neskirtoje vietoje, pavyzdžiui, į buitinių atliekų arba rūšiavimo konteinerį, gali grėsti piniginė bauda iki 600 eurų.

Dirbtinė eglutė, pašnekovo žodžiais, turėtų būti puošiama mažiausiai penkerius metus, ji nėra perdirbama, tad tie, kurie nusprendė atsisveikinti su dirbtine kalėdine eglute, ją turėtų pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę.

Kalėdinių eglutės puošmenų – stiklinių ir plastikinių žaisliukų, dalis kurių sudūžta, suskyla, o kai kuriems tiesiog nusibosta, taip pat negalima mesti į stiklo ar plastiko pakuočių konteinerį. Jie skirti stiklo ir plastiko pakuotėms, o stikliniai ar plastikiniai eglutės žaisliukai nėra perdirbami, taigi, jų vieta – tik buitinių atliekų konteineriuose.

Elektrinės girliandos kartu su kitais elektronikos prietaisais arba elektroniniais žaislais turi būti pristatomos į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles, nedideli prietaisai gali būti palikti specialiose vietose prekybos centruose. Nebeveikiančios baterijos, kurių paprastai prisikaupia itin daug, privalo būti išimtos iš žaislų, girliandų ar kitų elektronikos prietaisų ir išmestos į specialias dėžutes, kurias galima rasti beveik kiekviename didesniame prekybos centre.

 

Kaip pastebi L. Černiauskas, nors dažnam vis dar atrodo, jog nedidelis elektronikos įrenginys ar baterija žalos nepridarys, todėl jį ramiai išmeta į buitinių atliekų konteinerį, iš tiesų, net smulkiam elektronikos įrenginiui ar baterijoms čia ne vieta, nes jie teršia aplinką, nors tinkamai išmetus ir išrūšiavus gali būti perdirbti.

Dovanos atsiduria konteineriuose

Buitinė technika, elektronikos įrenginiai – bene laukiamiausios kalėdinės dovanos, visgi po eglute atsiduria ir tokių dovanų, kurios vėliau pakliūna į nemėgstamiausiųjų sąrašus.

Pavyzdžiui, nereikalingus puodelius, puodus ar keptuves reikėtų mesti į skirtingus konteinerius. Porceliano, keramikos indai turėtų keliauti į buitinių atliekų konteinerį, nes atsidūrę rūšiavimo konteineriuose apsunkina rūšiavimo ir atliekų perdirbimo procesą, metaliniai indai gali būti metami į plastiko pakuočių konteinerį, kur gali atsidurti smulkios metalo atliekos.

 

Tarp nepageidaujamų dovanų dažnai įvardijamos ir žvakės. Jei sudegusios žvakės neįmanoma išimti iš indo, ji metama į buitinių atliekų konteinerį, jei pavyktų pašalinti parafino likučius, įdėklą galima mesti į stiklo arba plastiko konteinerį.

Įvairūs higienos, kosmetikos priemonių, kurias įprasta dovanoti, tačiau ne visuomet sunaudoti iki galiojimo laiko pabaigos, buteliukai gali būti metami į pakuočių konteinerius, tačiau prieš tai juos būtina ištuštinti, rūšiuoti pakuotės su turiniu negalima, nes būtų užterštas visas konteinerio turinys. Skysčio likučiai turėtų keliauti į buitinių atliekų konteinerį, o tuomet pakuotės – į plastiko ar stiklo konteinerį. Jei pakuotė pagaminta iš stiklo ir plastiko, o jų negalima atskirti, šią reikėtų mesti į tą konteinerį, kurio dalies yra daugiau.

Tušti aerozoliniai flakonai gali keliauti į plastiko konteinerį kaip smulki metalo atlieka, tačiau jei flakonas nėra tuščias, jo į pakuočių konteinerį mesti negalima dėl keliamo gaisro pavojaus, verčiau rinktis buitinių atliekų konteinerį.

 

Nereikalingi dovanų gauti drabužiai: netikusios kojinės, megztiniai, šventiniai kostiumai, batų poros, jei jų neįmanoma atiduoti, padovanoti ar apsikeisti, gali keliauti į tekstilės surinkimo konteinerį – iš ten jie keliauja į tekstilės rūšiavimo centrą, o vėliau vežami antriniam panaudojimui. Tiesa, tekstilės konteineriuose ne vieta minkštiems žaislams, šie turėtų būti metami į buitinių atliekų konteinerį.

Plastikines ir kartonines dovanų pakuotes reikėtų suplėšyti, atskirti plastikines dalis nuo kartoninių, suspausti, kad užimtų mažiau vietos ir tik tuomet išmesti į popieriaus ir plastiko konteinerius. Medžiaginės dovanų juostelės keliauja į buitinių atliekų konteinerius, dovanų maišeliai, dovanų pakavimo popieriaus likučiai – į popieriaus pakuočių konteinerį. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()