„Investavome į Trumpą tiek pinigų, kad jis neturi šansų...“  ()

Nors visi sandorio punktai buvo įslaptinti, regis, Maskva iš anksto ir nuosekliai investavo į prezidentu siekiančio tapti Trumpo verslo projektus, pastarojo pergalės rinkimuose atveju tikėdamasi ne tik ypatingo ekonominio, bet ir politinio palankumo.



© PublicDomainPictures (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/fall-hurricane-money-finance-163496/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidykla „Briedis“ pristato Jurijaus Felštinskio knygą „Šimtmečio kombinacija. Kremliaus pavadėlis Donaldui Trumpui ir Dmitrijui Rybolovlevui“, atskleidžiančią painius, tamsius ryšius tarp Maskvos globojamo stambaus rusiško verslo atstovų bei įvairių valstybių politikų, tenykščių korumpuotų verslininkų ir meno kūrinių kolekcionierių.

Centrinė šios knygos figūra Dmitrijus Rybolovlevas – buvęs gydytojas, pasukęs į pavojingą, be galo korumpuotą, su nusikalstamu pasauliu susijusį rusišką verslą. Rybolovlevas veržliai kilo sėkmės laiptais, vertėsi nekilnojamuoju turtu ir investavimu. Be daugybės kitų įmonių, galiausiai įsigijo įmonės „Uralkalij“ pagrindinį akcijų paketą ir „Monacco“ futbolo klubą. Kita interesų sfera – meno kūrinių kolekcionavimas ir prekyba. 2019 m. Rybolovlevo turtas įvertintas 6,8 milijardo JAV dolerių. Pats jis, įgijęs Kipro pilietybę, gyvena Vakaruose.  

J. Felštinskio įsitikinimu, Rybolovlevo iškilimas nebūtų įmanomas be nuolatinės Rusijos valdžios paramos ir visokeriopos globos. Šio verslininko veiklą kuravo Federalinės saugumo tarnybos (FST) Permės regioninės srities valdybos pirmininkas generolas Sergejus Jezubčenka, kurio rūpesčiu Rybolovlevas, savo metu kaltintas organizavus bendrovės „Nevtechimik“ direktoriaus Jevgenijaus Panteleimonovo nužudymą, buvo „ištrauktas“ iš kalėjimo panaikinus kaltinimus. Taip Rybolovlevas buvo tarsi „pakabintas“ ant Kremliaus kabliuko ir turėjo vykdyti slaptus kuratorių pavedimus.

[Mega gimtadienio rinkinukas] Bent 200€ pigiau nei Lietuvoje „OnePlus“ išmanieji telefonai ir „Xiaomi“ kameros (Video)
6337 3

Specialus gimtadienio rinkinukas

Kuponai

Labai ribotas kiekis

Greitas ir saugus pristatymas

1) „OnePlus 12“ - 16GB+1TB, globalios versijos išmanieji telefonai, dovanų 100W įkrovikliai

2) „Xiaomi Outdoor Camera BW300“ + 4W, 5V saulės panelė

3) „OnePlus Nord 4“ - 12+256GB, globalios versijos išmanieji telefonai

4) „OnePlus Nord CE4 Lite 5G“ - 8+256GB, globalios versijos išmanieji telefonai

Išsamiau

Vienas iš tokių pavedimų galėjo būti Donaldui Trumpui priklausančios vilos Floridoje perpirkimas. 2008 m. rimtų politinių ambicijų neslepiantis, bet su didžiuliais finansiniais sunkumais susidūręs Trumpas nesėkmingai ieškojo savo vilos pirkėjų. Ir čia atsirado Rybolovlevas, sumokėjęs pardavėjui 95 mln. JAV dolerių. Tai buvo bemaž dvigubai didesnė kaina nei yra tikroji šio nekilnojamojo turto vertė. Yra pagrindo manyti, kad taip Trumpas buvo išgelbėtas nuo gresiančio bankroto.

Pasak autoriaus, Rybolovlevas niekada nebūtų sau leidęs nusipirkti Trumpo vilos nesuderinęs pirkinio su partneriais Rusijoje – prezidento V. Putino artimu patikėtiniu Jurijumi Trutnevu ir FST generolu Jezubčenka. Trumpo vilą Rybolovlevas galėjo nusipirkti tik tuo atveju, jei sandorį palaimino „iš viršaus“. Nors visi sandorio punktai buvo įslaptinti, regis, Maskva iš anksto ir nuosekliai investavo į prezidentu siekiančio tapti Trumpo verslo projektus, pastarojo pergalės rinkimuose atveju tikėdamasi ne tik ypatingo ekonominio, bet ir politinio palankumo. Dar prieš Trumpui tampant prezidentu, Maskvos miesto statybos departamento vadovas pareiškė: „Investavome į Trumpą tiek pinigų, kad jis neturi šansų pralaimėti.“

 

Iš šios knygos skaitytojas sužinos, kas sieja Rybolovlevą, Trutnevą, Jezubčenką, Putiną, Trumpą ir prekeivį meno kūriniais šveicarą Yves’ą Bouvierį. „Šimtmečio kombinacija“ parašyta tiems, kuriuos domina stambus verslas ir globali korupcija nūdienos Rusijoje (ir ne tik joje), specialiųjų tarnybų intrigos, Rusijos pinigais finansuojami abejotini pasaulinio lygio sandoriai ir garsių pasaulio tapybos šedevrų, paslėptų nuo žmonių akių įvairiuose Žemės rutulio kampeliuose, rinkos kainos.

 

Jurijus Felštinskis – istorikas, istorijos mokslų daktaras, daugelio rusų ir sovietinės istorijos knygų, tokių kaip „Nuo raudonojo teroro iki mafijinės valstybės“ ir „Epochos pranašas George’as Orwellas“ autorius, „FST sprogdina Rusiją“ ir „KGB žaidžia šachmatais“ bendraautoris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(7)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: