5 netikėtos priežastys. „Kodėl mes greičiau senstame“  ()

Kai kurie mažiau žinomi gyvenimo būdo veiksniai gali pagreitinti senėjimo procesą.


Pagyvenęs žmogus
Pagyvenęs žmogus
© Ahmet Demirel (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:003_p4_dd.JPG

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl cigarečių, alkoholio ir miego trūkumo galite atrodyti ir jaustis senesni. Tačiau kai kurie mažiau žinomi gyvenimo būdo veiksniai gali pagreitinti senėjimo procesą.

Kokios yra tos priežastys, rašoma „Very Well Health“ leidinyje.

Gerontologijos, geriatrijos ir paliatyviosios priežiūros profesorius Thomas Bufordas teigė, kad net jei negalite pakeisti visų ląstelių ir molekulinių pokyčių, kurie progresuoja visą gyvenimą, galite sulėtinti biologinio senėjimo greitį keisdami gyvenimo būdą.

5 veiksniai, galintys paspartinti jūsų senėjimą:

  • Socialinė izoliacija.

Neseniai paskelbtoje ataskaitoje nustatyta, kad beveik ketvirtadalis visų vyresnių nei 65 metų suaugusiųjų yra socialiai izoliuoti. Vienatvė ir socialinė izoliacija gali padidinti demencijos, širdies ligų, insulto ir depresijos riziką.

[EU+Kuponas] Lietuvoje taip pigiai nerasite! Rekordinės kainos belaidis dulkių siurblys (Video, „Proscenic P13“)
3208

Rekordiškai žema kaina

Specialus kuponas

Iš Europos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Išsamiau

Žmonės dažnai nustemba, kaip socialinių ryšių trūkumas gali gerokai padidinti žmogaus ankstyvos mirties riziką. Aktyvus socialinis gyvenimas ir tikslo siekimas padeda vyresnio amžiaus žmonėms išlikti sveikiems ir gyventi ilgiau.

  • Nenaudojimas akinių nuo saulės.

Jei išeidami į lauką pasitepsite kremu nuo saulės, tai jau padės išvengti odos fotosenėjimo. Bet ar nepamiršote akinių nuo saulės?

Plona apatinių vokų oda dažnai yra pažeidžiama saulės spindulių, kas gali sukelti ir odos vėžį. Akinių dėvėjimas ne tik apsaugo akis ir odą nuo žalingų UV spindulių, bet ir neleidžia prisimerkti. Žmonės, kurie turi įprotį prisimerkti ar nuolat judinti vokus, yra labiau linkę turėti raukšlių.

  • Sėdimas gyvenimo būdas.

 

Neseniai atliktas tyrimas susiejo televizoriaus žiūrėjimą ilgas valandas su sumažėjusia sveiko senėjimo tikimybe, tačiau šio įpročio pakeitimas vidutinio sunkumo ar lengva mankšta gali sulėtinti senėjimą.

Pirmenybės judėjimui teikimas yra raktas į sveiką senėjimą. Tai nereiškia, kad jums reikia treniruotis maratonui ar užsiregistruoti brangiai asmeninei treniruočių programai. Bet koks fizinis aktyvumas bus jums naudingas, todėl geriausia sutelkti dėmesį į mankštą, kuri jums patinka.

  • Lėtinis stresas.

Fizinis, protinis ir emocinis stresas, įskaitant finansus, darbą ir diskriminaciją, gali paspartinti senėjimą.

 

Lėtinis stresas gali paveikti organizmą ir sukelti uždegimą, kuris geba paspartinti biologinį senėjimą. Nors susidoroti su lėtiniais stresoriais gali būti sunku, ypač esant ribotiems ištekliams, galite pabandyti sutelkti dėmesį į tai, ką galite pakeisti. Kiekvieną naktį miegokite bent septynias valandas, medituokite, apribokite alkoholio vartojimą, judėkite ir bendraukite su žmonėmis, kuriais pasitikite.

  • Per daug cukraus ir itin perdirbto maisto.

Maistas, kurį valgote, turi įtakos jūsų išvaizdai ir savijautai. Kai kurie tyrimai rodo, kad dietos, kuriose yra daug itin perdirbtų maisto produktų, pagreitina senėjimą ir gali sukelti vėžį.

Pažvelkite į savo gyvenimo būdą ir atlikite po vieną nedidelius ilgalaikius pakeitimus, kol jie taps įpročiais!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()