[Patarimas] „Laikykite sviestą šioje vietoje, kad jis išliktų šviežias 4–8 kartus ilgiau nei galiojimo laikas“ ()
Iki keturių mėnesių.

© Renee Comet (National Cancer Institute) (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:NCI_butter.jpg
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Sviestas yra vienas pagrindinių maisto produktų. Tai yra pagrindinis daugelio receptų ingredientas, tačiau diskusijos dėl geriausio būdo jį laikyti tęsiasi ir atsakymas gali jus nustebinti.
Paprastai sviestą sudaro apie 80 procentų riebalų, 16 procentų vandens, o likusi dalis yra druska ir pieno kietosios medžiagos.
Sviestas gaminamas plakant grietinėlę, kuri suardo riebalų membranas ir priverčia riebalus sulipti.
Tada įdedama druskos, kad ji pagerintų skonį ir padėtų jį išsaugoti tačiau dėl didelio riebalų kiekio sviestas laikui bėgant oksiduojasi, todėl jis apkarsta. Ši cheminė reakcija prasideda, kai sviestas yra veikiamas oro, šviesos ar šilumos.
|
Produktas dažniausiai gaminamas iš pasterizuotos grietinėlės. Pasterizavimas leidžia tam tikrą laiką laikyti jį kambario temperatūroje.
Jei nuspręsite sviestą palikti kambario temperatūroje, rekomenduojame tai daryti tik tada, kai jį reikia suminkštinti prieš dedant į kepinius.
Labai svarbu grąžinti jį į šaldytuvą per 48 valandas, kad nesugestų, ir įsitikinti, ar sviestas sandariai uždarytas.
Nors šaldytuvas yra geriausias sviesto laikymo būdas, net ir ten jis, laikui bėgant, vis tiek gali apkarsti, įgauti įvairių kvapų ir skonių, todėl iš karto nesuvartojus jis gali tapti nemalonus.
Siekiant pratęsti tinkamumo laiką, šaldytuve yra speciali laikymo vieta. Norėdami išsaugoti kokybę, sviestą laikykite šaldytuvo gale arba pačioje apačioje.
Šie du taškai dažniausiai būna patys šalčiausi, todėl produktas išlieka šviežias apie dvi savaites.
Jei ieškote ilgesnio laikymo sprendimo, užšaldymas yra labai efektyvus. Ši technika leidžia pailginti sviesto galiojimo laiką iki keturių mėnesių.