Blogiausias būdas atitirpinti mėsą. Turėsite rimtų problemų ()
Gali sukelti bakterijų dauginimąsi.
© Stop kadras | https://www.youtube.com/watch?v=WW3Khtydh1Q&t=184s
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Virtuvėje iš kartos į kartą perduodama daug informacijos. Vienas iš tokių būdų yra mėsos atitirpinimas. Daugelis žmonių automatiškai ją deda į šaltą vandenį, nesuvokdami kitų metodų naudojimo pavojų. Todėl net jei ir spaudžia laikas, laikykitės tradicinio metodo.
Saugiausias būdas – šaldytą mėsą laikyti šaldytuve. Deja, didesnėms porcijoms visas procesas gali užtrukti iki 12 valandų. Jei pagalvoji apie tai prieš dieną, tai nėra problema. Tačiau kitais, skubesniais atvejais laikykitės šalto vandens metodo.
Šiltas vanduo ne tik pažeidžia mėsos struktūrą, bet ir sukelia netolygų atitirpimą. Išorė gali net pradėti virti, o vidus liks ledo luitu. Tokios sąlygos yra labai pavojingos sveikatai – jos gali sukelti bakterijų dauginimąsi, kurios ne visada žūsta vėlesnio – tikrojo – maisto gaminimo ar kepimo metu.
|
Mėsos pavojingumo zona svyruoja nuo 4 iki 60 laipsnių Celsijaus. Šioje temperatūroje bakterijos, galinčios sukelti apsinuodijimą maistu, dauginasi sparčiausiai.
Kaip atšildyti mėsą šaltame vandenyje?
Mėsa turėtų būti dedama į dubenį su labai šaltu vandeniu sandariame inde, kad būtų išvengta permirkimo ir kryžminio užteršimo. Pasverkite mėsą, kad ji būtų visiškai panirusi, ir keiskite vandenį kas 30 minučių, palaikydami kuo žemesnę temperatūrą. Nepalikite dubens saulėtoje vietoje – geriausia tam naudoti virtuvės kriauklę.
Mėsos atitirpinimas šaltame vandenyje trunka daug trumpiau nei šaldytuve, tačiau tai nėra greitas procesas. Laikas priklauso nuo porcijos dydžio – žuvies ar filė atveju tai gali užtrukti apie 30 minučių, bet didesniems gabalams visiškai atitirpti prireiks iki 3–4 valandų.
Jei reikia greitai atšildyti kiaulienos sprandinę kepimui ant grotelių arba kiaulienos nugarinę kotletams, galite naudoti mikrobangų krosnelės atšildymo funkciją. Jei jūsų įrenginyje nėra tokios programos, nustatykite galią į 150–210 W. Įdėkite mėsą į mikrobangų krosnelę tinkamame inde su dangčiu. Po kelių minučių išimkite ir pažiūrėkite, kaip atrodo. Nusausinkite susikaupusį vandenį ir apverskite. Iškart po mėsos atšildymo mikrobangų krosnelėje, ją tinkamai virkite ar kepkite.