Italai pašiurpę, ką daro beveik kiekvienas turistas. „Mūsų virtuvės išprievartavimas“  ()

Šių nerašytų taisyklių pažeidimas Italijoje – tarsi garsus kalbėjimas bibliotekoje: galite tai padaryti, bet vietiniai žiūrės nesuprasdami.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© mika produção (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/closeup-of-lasagna-with-fries-rice-and-salad-on-side-20426624/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Italija yra viena populiariausių kelionių krypčių, o jos virtuvė žinoma visame pasaulyje, daugelis turistų vis dar nežino esminių taisyklių, galiojančių Italijos restoranuose. Didelę patirtį šioje šalyje sukaupęs britas, savo pastebėjimais pasidalijęs su leidiniu „Express“, atskleidžia, kad net ir paprasčiausi įpročiai, kuriuos atsinešame iš savo šalių, Italijoje gali būti vertinami kaip kulinarinis nusižengimas. Pasinerkime į itališkos virtuvės subtilybes, kurios gali nustebinti net ir patyrusius gurmanus.

Kapučino: tik iki 11 valandos ryto!

Vienas žinomiausių itališkų gėrimų – kapučino – yra neatsiejama ryto dalis. Įprastai ruošiamas iš lygių dalių espreso, karšto pieno ir pieno putų, dažnai pagardintas kakava, šis gėrimas Italijoje turi griežtą „galiojimo laiką“. Net negalvokite jo užsisakyti po 11 valandos ryto – tai laikoma tikru kulinariniu nusikaltimu!

[Mažiausia kaina istorijoje!] 2000+ užsakymų ir lietuvių pagyros. „Fantastiškas. Mano žmona 9-ame danguje. Labiausiai pasiteisinęs pirkinys!“ (Video, „ABIR WD8“ atsiliepimai)
5550

Mažiausia kaina istorijoje

2000+ užsakymų

Labai giriamas pirkėjų iš Lietuvos ir viso pasaulio

Specialūs kuponai

Iš EU, greitas ir saugus pristatymas

Naujausi techniniai sprendimai ir puikios valymo galimybės

Išsamiau

Italams kapučino yra ryto gėrimas, puikiai tinkantis prie briošo ar trapių sausainių „biscotti“. Po pietų ar vakarienės kapučino užsakymas italams kelia nesupratimą ir netgi nuostabą. Jei dienos ar vakaro metu vis dėlto norisi kavos, rinkitės espreso arba makiato – kavą su vos lašeliu pieno. Tai bus kur kas tinkamesnis pasirinkimas, atspindintis vietos tradicijas.

Parmezano sūris: ne viskam ir ne visada

Daugelis europiečių įpratę gausiai berti parmezano sūrį ant bet kokių makaronų ar net salotų. Tačiau Italijoje šiuo klausimu galioja griežta tvarka. Svarbiausia taisyklė – jokių parmezano drožlių su jūros gėrybėmis! Stiprus ir sūrus sūrio skonis gali visiškai užgožti subtilius jūros gėrybių, pavyzdžiui, krevečių, skonius. Tai prilygsta jautienos kepsnio užpylimui kečupu – veiksmas, kurio tikrai nereikėtų daryti.

 

Parmezanas idealiai tinka tik makaronams su pomidorų, mėsos ar grietinėlės padažais. Dažniausiai padavėjas pats pasiūlys sūrį tinkamam patiekalui. Prašyti parmezano prie netinkančių makaronų patiekalų yra laikoma prastu tonu ir parodo nepagarbą itališkos virtuvės tradicijoms.

Kiti kulinariniai tabu

Italijoje giliai gerbiamos kulinarijos tradicijos ir nusistovėję skonių deriniai. Todėl kai kurie patiekalai, kurie kitur galbūt ir populiarūs, čia laikomi tabu:

  • Ananasai ant picos: tai italams atrodo egzotiška ir itin keista kombinacija. Nors kai kuriose šalyse (pavyzdžiui, Lietuvoje) šis derinys yra mėgstamas, Italijoje pica su ananasais vargu ar pelnys vietinių pritarimą.
  • Vištiena makaronuose: nors pasaulyje egzistuoja įvairių receptų, vištiena makaronuose nėra laikoma itališkos virtuvės klasika.
  • Cezario salotos: nors daugelis galvoja kitaip, Cezario salotos yra ne italų, o amerikiečių gastronomijos išradimas.

 

Šių nerašytų taisyklių pažeidimas Italijoje – tarsi garsus kalbėjimas bibliotekoje: galite tai padaryti, bet vietiniai žiūrės nesuprasdami. Norėdami iš tiesų mėgautis autentiška italų virtuve ir pelnyti vietinių pagarbą, verta atsižvelgti į šias paprastas, bet svarbias etiketo taisykles. Juk keliaujant svarbu ne tik pamatyti, bet ir pajusti bei suprasti vietos kultūrą, net ir per maisto prizmę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(5)
(-3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: