Siamo dvynės: dvi sielos viename kūne (Video)  (14)

Siamo dvynės Abigailė ir Brittany Hensel iš Minesotos valstijos (JAV) turi po atskirą širdį ir stuburą, tačiau tik vieną kūną. Šiemet jau 21-ąjį gimtadienį atšventusios merginos mėgsta plaukioti, groti pianinu, turi vairuotojo pažymėjimus ir sako net neįsivaizduojančios gyvenimo atskirai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvynėms pavyko įveikti sunkumus ir paneigti gydytojų prognozes. Manoma, kad tik keturioms Siamo dvynių poroms pavyko sulaukti pilnametystės. Abigailė ir Brittany neketina sustoti: jos mokosi Bethel universitete ir svajoja kada nors sukurti šeimą. „Norime susilaukti ir vaikų, tik nežinome, ar pavyktų“, – sakė Abigailė. Merginų tėvai – seselė Patty ir dailidė Mike’as – nusprendė nepaisyti gydytojų perspėjimų ir atsisakė atskirti dvynukes joms tik gimus, juolab kad medikai nebuvo tikri ar po operacijos bent viena mergaitė būtų išgyvenusi, ir negalėjo pasakyti, koks gyvenimas lauktų atskirtos dvynės. Mergaitėms augant ir sėkmingai mokantis įprastų dalykų, tėvai operacijos minties visiškai atsisakė. „Sunday Mirror“ jiedu yra teigę, jog, kai „pirmą kartą jas išvydome, pamanėme, jog sesutės atrodo nuostabiai“. Kaip ir daugelio dvynių, merginų charakteriai ir pomėgiai labai skiriasi: Abigailė yra linkusi į barnius, užsispyrusi, pusryčiams mėgsta apelsinų sultis, o linksmuolė Brittany pirmenybę teikia pienui. Abigailei patinka rožinė spalva ir mergaitiški dalykėliai, tačiau Brittany dievina purpurinę, mėgsta dažyti plaukus skirtingomis spalvomis ir dėvėti įmantrias skrybėles. Jos dažnai derasi, o jei susitarti nepavyksta, tuomet sprendimą nulemia burtai. Sulaukusios 16, seserys ėmė eksperimentuoti su kosmetika ir drabužiais, žinoma, neapsieina ir be vaikinų aptarinėjimo. Tačiau daugiau panašumų į eilines paaugles nėra. Abigailė ir Brittany Hensel yra suaugusios liemenimis. Kiekviena merginų valdo tik vieną kūno pusę, tačiau toks „nepatogumas“ nesukliudė joms gyventi visavertį, aktyvų ir laimingą gyvenimą. Demonstruodamos daktarus pribloškusią koordinaciją, dvynės groja pianinu: Abigailė groja dešinės rankos partijas, Brittany – kairės. Taip pat merginos žaidžia kėgliais, mažąjį beisbolą, tinklinį, važinėja dviračiu ir plaukioja. Jos turi jaunesnį brolį Dakotą ir jaunesnę seserį Morgan. Sulaukusios 16 metų, jos išlaikė vairavimo egzaminą kiekviena atskirai ir gavo po vairuotojo pažymėjimą. Kaip tai pavyko? „Abigailė spaudė pedalus ir perjunginėjo pavaras, aš buvau atsakinga už posūkius ir šviesas. Tiesa, mano sesutė mėgsta važinėti greičiau“, – pasakojo Brittany. Gera merginų sveikata prieštarauja vyraujančiai tradicijai bandyti išspręsti sudėtingus Siamo dvyniu atvejus chirurginiu būdu, neretai paaukojant vieno gyvybę, kad kitas galėtų gyventi „normalų“ gyvenimą. Šių seserų gyvenimo istorija gali padėti suprasti, ką iš tikrųjų reiškia individualumas ir kokia beribė yra bendradarbiavimo galia.

Suaugę dvyniai yra gana retas atvejis (tikimybė – 1 iš 50 tūkst.). 40 proc. suaugusių dvynių gimsta negyvi, net 70 proc. atvejų gimsta mergaitės. Suaugę dvyniai visuomet yra identiški, išsivystę iš vieno kiaušinėlio, dėl nežinomų priežasčių nepasidalijusio į du atskirus gemalus per pirmąsias 3 nėštumo savaites.

JAV kiekvienais metais užregistruojama apie 40 Siamo dvynių atvejų, įprasti dvynukai gimsta net 400 kartų dažniau.

Rašytiniuose šaltiniuose faktas apie suaugusius dvynius paminėtas dar 1100 m. – tai buvo Mary ir Eliza Chulkhurst, gimusios Biddendene, Anglijos Kento grafystėje, rašo umm.edu. Jos buvo suaugusios per pečius ir klubus, atrodė lyg dvi šalia stovinčios merginos…

Biddendeno mergelės išgyveno 34 metus. Po mirties dalį savo turto jos paliko bažnyčiai, o miestelėnai, norėdama paminėti jų didžiadvasiškumą, kepė sausainius su jų atvaizdu ir dalindavo neturtingiems.

Kita pora dvynių – Engas ir Changas Bunkeriai gimė Tailande (tada vadintas Siamu) 1811 metais. Tad terminas Siamo dvyniai siejai būtent su šiais broliais, kurie paauglystėje paliko Tailandą ir dėl savo keistos išvaizdos išgarsėjo visame pasaulyje.
Beje, broliai vedė dvi seseris, miegojo specialiai keturiems žmonėsm sukonstruotojo lovoje ir kiekvienas sugebėjo susilaukti po 10 vaikų. Pasaulį jiedu paliko sulaukę 63 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (14)