25 pigiausi pasaulio didmiesčiai  (10)

Nuolat girdėdami žodžius „nebrangus“ ir „pigus“, žmonės į juos pradeda reaguoti skeptiškai. Visiems žinomas posakis „Gauni tai, už ką sumoki.“ Nors toks požiūris dažniausiai yra visiškai pateisinamas, ne visada didelė kaina garantuoja gerą kokybę. Tai ypač pasitvirtina ieškant gyvenamosios vietos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl įvairių faktorių gausos miesto vertinimas tampa sudėtingu procesu. Remdamasis „Economist’s Intelligence Unit“ pranešimu, portalas list25.com pateikia 25 pasaulio didmiesčių, kuriose pigiausia gyventi, sąrašą. Tik ar tikrai norėtumėte juose gyventi?
25. Kijevas, Ukraina
Kijevas, besididžiuojantis savo ekonomika, vertinamas kaip vienas pagrindinių Rytų Europos industrinių, edukacinių, mokslinių ir kultūrinių centrų. Tai vidutinių pajamų miestas, o kitose šalies dalyse skurdas vis dar aiškiai matomas. Kijeve beveik nematyti lūšnynų. Tai, turint omenyje pragyvenimo kainą, yra gerąja prasme stebinantis faktas.
24. Bogota, Kolumbija
Bogota yra daugiausiai gyventojų Kolumbijoje turintis miestas. Dėl daugybės mieste esančių bibliotekų ir universitetų Bogota dar vadinama Pietų Amerikos Atėnais. Be to, tai vienas iš Lotynų Amerikos industrinių centrų. Dėl sėkmingos kovos su nusikalstamumu Bogota sugebėjo pagerinti savo įvaizdį ir čia pamažu ėmė kurtis tarptautinių kompanijų regioninės būstinės.
23. Santjagas, Čilė
Santjagas yra Čilės industrinis ir finansinis centras. Sostinė pastatyta šalies centriniame slėnyje, esančiame 520 metrų virš jūros lygio. Įkurtas 1541 metais, Santjago miestas yra Čilės sostinė nuo kolonizacijos laikų. Dėl stabilaus ekonomino augimo pastaraisiais dešimtmečiais Santjagas tapo moderniu metropoliu. Dabar čia gausu teatrų ir restoranų, prekybos centrų, užmiesčio projektų ir dangoraižių.
22. Johanesburgas, Pietų Afrika
Johanesburgas priklauso 50-ies didžiausių metropolijų sąrašui ir garsėja kaip aukso ir deimantų prekybos bei finansinis centras. Pragyvenimo kaina Johanesburge yra santykinai žema, palyginti su kitais panašiais miestais.
21. Meksikas, Meksika
Meksiko miestas yra federalinis vienetas ir nepriklauso kitoms 31 Meksikos federacijos valstijų. Laikui bėgant šis miestas iš kolonijinės Ispanijos imperijos teritorijos išsivystė į nepriklausomą miestą ir finansų centrą. Pragyvenimas čia dar nėra pabrangęs, tačiau gyvenant Meksike tenka susitaikyti ne tik su didžiulėmis žmonių miniomis visur ir visada, bet ir su nuolatiniu smogu.
20. Vilnius, Lietuva
Vilniuje gyvena virš 0,5 mln. gyventojų. Vilnius garsėja nuostabia senamiesčio architektūra. Santykinai žema pragyvenimo kaina čia dera su ekonomiškai konkurencingo miesto įvaizdžiu. Tai patvirtina ir čia įsikūrusios saulės energijos bei lazerių technologijų kompanijos.
19. Lima, Peru
Anksčiau žinota kaip „Ciudad de los Reyes“, Lima yra Peru sostinė ir didžiausias šalies miestas. Limoje yra viena seniausių pasaulyje aukštojo mokslo įstaigų – Nacionalinis San Marcos universitetas, įkurtas 1551 metais gegužės 12 dieną. Miestas vadovauja šalies vystymuisi dėl iš karto pasiekiamos kvalifikuotos darbo jėgos ir infrastruktūros.
18. Nairobis, Kenija
Nairobis yra Kenijos sostinė, kurioje gyvena apie 3 milijonai žmonių. Ypatinga vieta mieste, vadinama „Upper Hill“, pasidarė patraukli tarptautiniams investuotojams ir kitiems verslininkams dėl nebrangios žemės ir nebrangaus pragyvenimo.
17. Kairas, Egiptas
Vietinių vadinamas „Masr“, Kairas yra didžiausias Arabų pasaulio ir Afrikos miestas. Dėl islamiškos architektūros paplitimo Kairas dar vadinamas Tūkstančio minaretų miestu. Tai yra 16-ta didžiausia metropolija pasaulyje.
16. Sofija, Bulgarija
Įkurta kalno Vitosha papėdėje, Sofija yra Bulgarijos ekonominis centras. Sostine Sofija buvo paskelbta 1879 metais ir yra 5 didžiausias miestas visoje Europos Sąjungoje. Šis miestas 2009 metais patyrė didelį butų kainų nuosmukį (26 proc.).
15. Kitas, Ekvadoras
Formaliai žinomas kaip Kito San Fransiscas, šis miestas yra populiari istorinė vieta. Kitą vis dažniau renkasi į pensiją išėję asmenys.
14. Tunisas, Tuniso Respublika
Tunisas yra ne tik Tuniso Respublikos sostinė, bet ir šalies ekonomikos širdis. Nepaisant užsienio investuotojų dėmesio, skurdas ir nedarbas miestuose tebeklesti.
13. Manila, Filipinai
Tarp aplinkinių gyvenviečių žinoma kaip Gintô (auksas) ir tik vėliau oficialiai pervadinta į Maynila karalystę, Manila yra vienas iš 16-os Filipinų miestų, kurie kartu sudaro nacionalinės sostinės regioną. Turizmas ir verslo procesų paslaugų teikimas yra dvi pagrindinės ekonominės veiklos šiame mieste.
12. Muskatas, Omanas
Omano sostinėje gyventa daugiatautė visuomenė, užsiimanti prekyba, nafta ir uosto paslaugomis. Jau kurį laiką Muskatas mėgaujasi nuolatiniu ekonominiu augimu.
11. Daka, Bangladešas
Šį miestą tikrai galima vadinti pasaulio rikšų sostine, nes čia kiekvieną dieną mieste traukiama apie 400 tūkst. rikšų. Tai taip pat mečečių miestas, kuriame 90 proc. visų gyventojų yra musulmonai.
10. Teheranas, Iranas
Iš pradžių vadintas Ray, Teheranas yra 32-oji nacionalinė Irano sostinė jau 220 metų. Miestas, kuris didžiuojasi 6-tu aukščiausiu pasaulyje bokštu (Milad bokštas), yra vienas didžiausių miestų Vakarų Azijoje. Kilogramas duonos čia apytiksliai kainuoja 26 amerikietiškus centus.
9. Džida, Saudo Arabija
Vartai į dvi švenčiausias Islamo religijos vietas – Meką ir Mediną. Šis miestas yra viena lankomiausių Saudo Arabijos vietų ir dydžiu nusileidžia tik sostinei Rijadui. Vidutinė neetiliuoto benzino litro kaina Džidoje yra vos 13 amerikietiškų centų.
8. Panama, Panamos Respublika
Šis miestas yra įsikūręs prie Panamos kanalo iš Ramiojo vandenyno pusės ir laikomas vienu iš septynių moderniojo pasaulio stebuklų. Panama su savo atogrąžų miškais ir prabangiais viešbučiais patenka į pasaulio vietų penketuką, kur žmonės labiausiai trokštų praleisti senatvę.
7. Kolombas, Šri Lanka
Miesto vardas kilo nuo žodžio „Kolamba“, kuris sinhalų kalba reiškia uostą. Kaip uostas šis miestas tarp tarptautinių prekeivių buvo populiarus jau prieš 2 tūkst. metų, tačiau sostine jis tapo tik šalį užvaldžius Britų imperijai ir ja prabuvo iki nepriklausomybės atgavimo 1978 metais.
6. Bukareštas, Rumunija
Rumunijos sostine 1862 metais tapęs Buchareštas yra 10-as pagal populiacijos dydį miestas Europos Sąjungoje. Jis kartais dar vadinamas Mažuoju Paryžiumi. Informacija, aktuali vyno mėgėjams: vidutinė vyno butelio kaina šiame mieste – 3,77 dolerio.
5. Alžyras, Alžyro Liaudies Demokratinė Respublika
Garsėjantis saulėje žibančiais baltais pastatais, Alžyras dar vadinamas „Algers la Blanche“. Nors 2007 metais jis buvo laikomas 50-u pagal pragyvenimo lygį brangiausiu miestu pasaulyje, dabar litrą neetiliuoto benzino čia galima nusipirkti už truputį daugiau nei 25 amerikietiškus centus. Pasiruošę pakeliauti?
4. Katmandu Nepalas
Nepalo sostinė Katmandu, įsikūrusi senovinio ežero baseine, yra šalies prekybos centras. Turistai šį miestą labiausiai pamilsta dėl religinių ir kultūrinių garsų bei vaizdų. Kilogramą sveriantis duonos kepalas čia kainuoja apytiksliai vieną dolerį.
3. Naujasis Delis, Indija
Nors Naujasis Delis laikomas brangiausiu miestu Indijoje, likusiam pasauliui jis yra trečias pagal pigumą.
2. Mumbajus, Indija
Tai daugiausiai gyventojų Indijoje turintis miestas, kuris pagal savo populiacijos dydį taip pat užima ketvirtą vietą pasaulyje. Nepaisant gausios prekybos ir pramogų, jis beveik toks pat pigus kaip ir pirmoje vietoje esantis Karačis (Pakistanas).
1. Karačis, Pakistanas
Karačis, taip pat žinomas kaip Šviesų miestas, 2013 metais tapo vieta, kurioje pigiausia gyventi.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(12)
(0)
(2)

Komentarai (10)