Hubbardo medalis  (0)

Hubbardo vardo medalį teikia Nacionalinė geografų draugija už pasiekimus tyrinėjime, atradimus ir tyrimus. Medalis pavadintas Gardinerio Greene'o Hubbardo, pirmojo Nacionalinės geografų draugijos prezidento, garbei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Biografija

Hubbardas gimė Bostone, Massachusettse, valstijos Aukščiausiojo teismo teisėjo, Samuelio Hubbardo (1785-06-02 – 1847-12-24), ir Mary Greene (1790-04-19 – 1827-07-10) šeimoje. Hubbardas buvo Bostono pirklio Gardinerio Greene'o anūkas. Jis taip pat buvo palikuonis Liono Gardinerio, pirmojo anglų naujakurio ir kareivio Naujajame Pasaulyje, kuris įkūrė pirmąją anglų gyvenvietę toje vietoje, kur vėliau įsikūrė Niujorko valstija, ir kurio palikimas yra Gardiners sala, tebepriklausanti šeimai.

Gardineris Hubbardas lankė Phillips akademiją Andoveryje ir vėliau baigė Dartmouthą 1841 m. Tada studijavo teisę Harvarde, ir buvo priimtas į barą 1843 m. Vėliau gyveno Kembridže ir įsidarbino teisininkų firmoje Bostone, kur dirbo pagal savo profesiją iki 1873 m., kai persikėlė į Vašingtoną, Kolumbijos apygardoje. Gardineris Hubbardas padėjo atlikti Kembridžo miesto vandentiekio įvedimo darbus, buvo buvo Cambridge Gas Co. įkūrėjas, o vėliau suorganizavo Kembridžą ir Bostoną jungiančią tramvajaus sistemą.

1827 m. Hubbardas vedė Gertrude'ą Mercer McCurdy ir susilaukė šešių vaikų: Robert Hubbard (1847–1849); Gertrude Hubbard (1849–1886); Mabel Gardiner Hubbard (1859–1923); Roberta Hubbard (1859–1885); Grace Hubbard (1865–1948); ir Marian Hubbard (1867–1869). Gardinerio Hubbardo dukra Mabel apkurto, būdama 5 metų nuo skarlatinos. Vėliau ji tapo Alexandero Grahamo Bello, mokinusio kurčius vaikus žmona. Hubbardas taipogi suvaidino lemiamą vaidmenį, kuriant Clarke kurčiųjų mokyklą, pirmąją JAV verbalinio ugdymo mokyklą kurtiesiems Northamptone, Massachusettse.


Hubbardas pasisakė už telegrafo sistemos nacionalizavimą (jo teigimu, tada ji buvo Western Union Company monopolija), ir pertvarką į JAV pašto tarnybą, straipsnyje teigdamas:

Siūlomi telegrafo sistemos pakeitimai


Tuo neteigiama, kad pašto sistema yra be defektų, bet kad ji pašalina daugelį esamos sistemos trūkumų, nesukurdama naujų; ir naudos svarstyklės smarkiai nusveriamos pigumu, platesniu tinklu, ribotomis ir padalintomis pašto sistemos galiomis.


XIX a. septintojo dešimtmečio antrojoje pusėje, Gardineris Hubbardas užsiėmė lobizmu Kongrese, kad būtų priimtas JAV Pašto ir telegrsafo bilis, dar žinomas, kaip Hubbardo bilis. Juo būtų JAV Pašto ir telegrafo kompanija būtų buvusi prijungta prie JAV Pašto tarnybos. Hubbardo bilis nebuvo patvirtintas.


Kad galėtų pasinaudoti Hubbardo biliu, Hubbardui reikėjo patentų, apimančių esminius telegrafo technologijos aspektus, tokius, kaip daugelio žinučių siuntimas tuo pačiu metu, viena telegrafo linija. Tai buvo vadinama „harmoniniu telegrafu“ arba akustine telegrafija. Norėdami gauti tokį patentą, Hubbardas su verslo partneriu Thomasu Sandersu (kurio sūnus irgi buvo kurčias) financavo Alexanderio Grahamo Bello eksperimentus ir akustinio telegrafo vystymą, kuris, lėmė telefono išradimą.


Hubbardas suorganizavo Bell Telephone Company 1877 liepos 9 dieną, pats tapo prezidentu, Thomasas Sandersas buvo iždininkas o Bellas – „vyr. elektrikas“. Hubbardas taip pat tapo Bello uošviu, kai dukra Mabel Hubbard ištekėjo už Bello 1977 liepos 11d.

Gardinerid Hubbardas buvo artimai susijęs su Bell Telephone Company, kuri vėliau išsivystė į National Bell Telephone Company, o tada į American Bell Telephone Company, kai augdama apjungė mažesnes telefono kompanijas. American Bell Telephone Company pačioje 1899 m. pabaigoje, išsivystė į AT&T, tuo metu didžiausią pasaulyje telefonijos kompaniją.

Be to, Hubbardas tapo pagrindiniu Edisono Speaking Phonograph Company investuotoju. Kai Edisonas nustojo vystyti fonografą, kuris atsiradęs nebuvo itin funkcionalus, Hubbardas 1881 m. padėjo Alexanderiui Grahamui Bellui organizuoti konkuruojančią kompaniją, sukūrusią vašku dengtus cilindrus ir diskus naudojimui su grafofonu. Šiuos patobulinimus išrado Alexandero Bello pusbrolis Chesteris Bellas, chemikas ir optinio instrumento Charles Sumner Tainter, kūrėjas Alexandero Grahamo Bello Volta laboratorijoje Vašingtone. Hubbardas ir Chesteris Bellas pasiūlė Edisonui apjungti savo verslus, bet Edisonas atsisakė, todėl Volta Laboratory asociacija apjungė savo Volta Graphophone Company akcijs su kompanija, kuri 1886 m. išsivystė į Columbia Records.

Hubbardas taip pat buvo Nacionalinės geografų draugijos įkūrėjas, pirmasis ir ilgametis prezidentas, surinkęs didelę raižinių ir graviūrų, kolekciją, kurią, kartu su lėšomis papildymui jo našlė perdavė Kongreso bibliotekai.

Hubbardas nemažai dėmesio ir lėšų skyrė kurčiųjų lavinimo tobulinimui ir buvo Clarke kurčiųjų mokyklos direktoriumi 10 metų. Jis mirė 1897 m. gruodžio 11 dieną.

Palikimas

Gardinerio Hubbardo gyvenimas smulkiai aprašytas Edwardo Warreno Day'aus knygoje One Thousand Years of Hubbard History.

1890 m., jo garbei buvo pavadintas ant Aliaskos ir Jukono sienos stovintis kalnas, į kurį ekspediciją finansavo ir Nacionalinė geografų draugija, kol Gardineris Hubbardas buvo draugijos prezidentas.

Pagrindinis Clarke kurčiųjų mokyklos pastatas, Hubbard Hall, pavadintas jo garbei.

Hubbardo namo Brattle gatvėje Kembridže (ant kurio vejos 1877 m. Hubbardo dukra Mabel ištekėjo už Alexandero Grahamo Bello) nebėra. Bet didelis bukas iš jų sodo tebestovi (2011). Persikėlęs iš Kembridžo į Vašingtoną 1873 m., Hubbardas padalino savo didelį sklypą Kembridže. Hubbard Park Road ir Mercer Circle (Mercer buvo jo žmonos mergautinė pavardė) jis pastatė didelius namus, skirtus Harvardui. Greta esančioje Foster gatvėje pastatė mažesnius namus, irgi moderniai įrengtus, „geresnėms mechanikos klasėms“. Ši vieta Harvardo skvere Kembridže yra populiari ir brangi.

Moderniam namui Kembridže Hubbardas norėjo dujinio apšvietimo, kuris tada buvo nauja apšvietimo rūšis. Tad įkūrė Cambridge Gas Company, kuri dabar yra NSTAR dalis.

Persikėlęs į Vašingtoną, Hubbardas padėjo įkurti Nacionalinę geografų draugiją ir buvo pirmasis jos prezidentas. Dabar draugijos įsteigtas Hubbardo medalis teikiamas už pasižymėjimą tyrinėjime, atradimus ir tyrimus. 1897 m. jis padėjo išgelbėti A.A.A.S, Amerikos pažangos moksle asocijaciją (įkurtą 1848 m.) nuo finansinio kracho ir išnykimo, nupirkdamas (tada privataus) Science žurnalą.

Nacionalinės geografų draugijos habbardo medalio Gavėjai

Metai Vardas Profesija Nuopelnai
1906 Robert Peary ašigalio tyrinėtojas  
1907 Roald Amundsen ašigalio tyrinėtojas  
1909 Robert Bartlett ašigalio tyrinėtojas  
1910 Seras Ernest Shackleton ašigalio tyrinėtojas  
1926 Richard E. Byrd ašigalio tyrinėtojas ir aviatorius  Apdovanotas už skrydį virš Pietų ašigalio
1927 Charles Lindbergh aviatorius  
1931 Roy Chapman Andrews Gobio dykumos tyrinėtojas  
1934 Anne Morrow Lindbergh aviatorė  
1935 Kapitonas Orvil Arson Anderson ir kapitonas Albert William Stevens aeronautai
1954 Britų ekspedicija į Everestą alpinistai (grupės apdovanojimas)
1958 Paul Allen Siple ašigalio tyrinėtojas  
1962 John Glenn astronautas  
1962 Louis Leakey ir Mary Leakey antropologai  
1963 Norman Dyhrenfurth ir jo komanda alpinistai Pirmieji amerikiečiai, įkopę į Everesto viršukalnę
1970 Neil Armstrong
Edwin Aldrin
Michael Collins
astronautai  
1981 John Young
Robert Crippen
astronautai Plačiau
1969 Frank Borman
Jim Lovell
William Anders
astronautai Plačiau
1994 Richard Leakey antropologas  
1995 Jane Goodall aplinkosaugininkė Plačiau
1996 Robert Ballard povandeninio pasaulio tyrinėtojas
1999 Bertrand Piccard and Brian Jones balionų pilotai  
2000 Matthew Henson ašigalio tyrinėtojas Pirmojo gavėjo Robert Peary kompanionas.
Savo laiku nebuvo apdovanotas dėl rasės. Apdovanotas po mirties.
2010 Don Walsh okeanografas Batiskafo Trieste panėrimas 
2012 Jacques Piccard okeanografas Pirmoji Mariana Trench ekspedicija  
2013 James Cameron Už svarbias okeano tyrimo ir išsaugojimo pastangas.
2013 Sylvia Earle Už svarbias okeano tyrimo ir išsaugojimo pastangas.
2013 E. O. Wilson Už viso gyvenimo pasišventimą planetos įvairovės išsaugojimui tyrinėjant ir rašant  
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)