Kinijos ekonomikos stebuklas ima buksuoti: panika biržoje įgavo sunkiai įsivaizduojamą mastą  (6)

Panika Kinijos biržoje nurėžė daugiau negu 3 trln. JAV dolerių nuo šalies akcijų vertės, tapdama priežastimi gąsdinantiems žiniasklaidos straipsniams ir būgštavimams dėl vartotojų pasitikėjimo, bet analitikai sako, kad šio sąmyšio poveikis antrosios didžiausios pasaulyje ekonomikos augimui gali būti ribotas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrosios rinkos kapitalizacijos nuosmukis neabejotinai yra milžiniškas, vertinant pagal bet kokius standartus, ir sudaro daugiau negu trečdalį Kinijos praeitų metų bendrojo vidaus produkto (BVP).

Kinijoje yra daugiau negu 90 mln. akcijų valdytojų – daugiau negu valdančiosios Komunistų partijos narių – o daugiau negu 99 proc. jų yra privatūs asmenys, nurodo vertybinių popierių depozitoriumas „China Securities Depository and Clearing Co.“

Praradusieji pinigus galės mažiau išleisti lėtėjančioje ekonomikoje, kurioje valdžia nori nustatyti naują pusiausvyrą, mažindama investicijas į infrastruktūrą ir skatindama vartojimą.

Nuo praeitų metų pabaigos valstybės institucijos aktyviai skatino gyventojus investuoti į akcijas, o Pekine dirbantis Pietų Afrikos Respublikos banko „Standart Bank“ Azijos padalinio ekonomistas Jeremy Stevensas sakė, kad vien šiais metais buvo sukurti 52 mln. naujų akcijų portfelių, todėl „potencialios žalos mastas išsiplėtė“.

Vis dėlto esama sisteminių veiksnių, kurie gali apriboti ilgalaikę žalą vartojimui ir realiajai ekonomikai, sako analitikai. Nors praeitą mėnesį padėtis Šanchajaus biržoje labai pablogėjo ir kai kada paveikdavo kitas rinkas, ketvirtadienį prekybos pabaigoje jos pagrindinis indeksas tebebuvo daugiau negu 80 proc. didesnis negu tuo pačiu metu praeitais metais ir beveik 15 proc. didesnis lyginant su padėtimi 2015-ųjų pradžioje.

Faktiniai nuostoliai yra daug mažesni, lyginant su bendru nuosmukiu, o ekonomistai sako, kad didelės namų ūkių santaupos padės sušvelninti žalą.

Neigiami padariniai ekonomikai

Ekonomikos augimo išlaikymas yra pagrindinis prioritetas Kinijos komunistinei vyriausybei, kurios legitimumas didžia dalimi pagrįstas veiksmingu vadovavimu šalies ūkiui ir paprastų kinų gyvenimo standartų stabiliu gerėjimu.

Rinkų analizių bendrovė „Capital Economics“ nustatė, kad „prekybos aktyvumo perkaitimas“ lėmė daugiau negu puse procentinio punkto padidino BVP augimą per šių metų pirmąjį ketvirtį ir buvo dar reikšmingesnis per tolesnius tris mėnesius.

„Betarpiškas neigiamas poveikis ekonomikai dėl veiklos finansų sektoriuje atvėsimo yra nemažas“, – sakoma „Capital Economics“ vyriausiojo Azijos ekonomisto Marko Williamso pranešime. Kinijos BVP per 2014 metus padidėjo 7,4 procento, o šis rodiklis buvo mažiausias nuo 1990 metų.

Ekonomikos augimas taip pat lėtėjo pirmuosius tris šių metų mėnesius. Kai kurie analitikai prognozavo, kad augimas vėl paspartės antrame pusmetyje, kai labiau pasireikš keturi palūkanų normų mažinimai nuo pernai lapkričio, bet sąmyšis akcijų rinkoje šias prognozes grasina sužlugdyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai (6)