„Man pačiam visa tai yra neįtikėtina, tačiau tai vyksta! Ledo muzika egzistuoja!“ (Video)  ()

"Mūsų kūnai sudaryti, galima sakyti, iš skysto vandens, o mano sukurti instrumentai – iš kieto, sušalusio vandens" - sako idėjos autorius ir įgyvendintojas Timas Linhartas. – Šitoks fizinis ryšys nutiesia tiltą dvasiniam ryšiui." Ne tik mušamieji ir perkusijos instrumentai (pvz., marimba, tam-tamai, vamzdiniai mušamieji ir pan.), bet ir styginiai – smuikai, gitaros, kontrabosai... Maža to, visas šis ledas skamba. Ne šiaip skleidžia garsą, o skamba! Net ir tada, kai ima tirpti ir puoštis varvekliais tiesiog muzikantų rankose!!!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne mažiau įspūdingai išnaudojamas ir ledo instrumentų skaidrumas – apšviečiant juos prožektoriais, jie koncerto metu keičia spalvas. Taigi, ne tik akustinis, bet ir vizualinis efektas.

"Vienas dalykas – pagaminto ledo muzikos instrumentą, o visai kitas dalykas – jį išsaugoti, - atkreipia dėmesį švedas. – Ledas nuolat tirpsta. Ne tik dėl šilto oro, bet ir dėl muzikantų kūno šilumos. Nors ledo muzikos koncertai vyksta specialioje kamerinėje ledo salėje, joje orą prišildo suplūdę žiūrovai. Tad nuo šilumos nepabėgsi."

"Natūralu, kad, pavyzdžiui, smuikų ar gitarų stygos šylant pradeda atsipalaiduoti ir išsiderinti – tenka juos patobulinti papildomomis konstrukcijomis, - savo idėjomis dalijasi autorius. – Tačiau tai – dar ne viskas. Teko ieškoti ir architektūrinių sprendimų. Ledo filharmonijoje, tiksliau, jos ledo lubų skliautuose išmušėme... angas. Ir įrengėme paprastą, bet efektyvią ventiliacinę sistemą. Pagal visus fizikos dėsnius, šiltas oras kyla aukštyn – ir pro angas išeina laukan. Instrumentus tirpdančios šilumos viduje lieka mažiau ar bent jau ji nesikaupia."

"Man pačiam visa tai yra neįtikėtina, – nuostabos neslepia ledo virtuozas T. Linhartas. – Tačiau tai vyksta! Ledo muzika egzistuoja."

Vaizdo siužetas

Dabar Lulėjuje (Švedija) pastatytoje kamerinėje Crystal Grotto (Kristalinis urvas) salėje žiemos koncertai vyksta nuolat ir jau ne vieną žiemą.

Ledo instrumentais muzikuoja ir kitas skandinavas iš Norvegijos, savo interviu pasakojantis, kad tenka groti ir -33C šaltyje. Viskas – instrumentų labui. Tiesa, juos tenka gamintis vis iš naujo. O pramoniniu būdu liejamas ledas jiems netinka – toks ledas paprasčiausiai neskamba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()