73 metų komentatorius Pikaso – bauda ir grasinimai nesustabdė  (6)

Kaunietis dalininkas Vilius Ksaveras Slavinskas internautams žinomas Pikaso vardu. Keturiolika metų 73-ejų komentatorius negaili laiko išreikšti savo nuomonę prie straipsnių politikos temomis. Komentarų rašymas dailininkui padeda išlaikyti dvasinę pusiausvyrą, pasitikėjimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis ir kitiems pensinio amžiaus žmonėms siūlo internete įprasminti gyvenimą. „Kalbate su seneliu, – savo amžiaus nesidrovėjo V.K.Slavinskas. – Matot, kaip su jumis kalbu? Mintys bėga priekyje manęs, aš nespėju jų visų išsakyti.“

Jis įsitikinęs, kad kai sustos mąstyti, svarstyti ir reikšti savo nuomonę, nebeturės ir fizinių jėgų.

„Kol žmogus mąsto, kol daug galvoja, svarsto, jis ir ilgiau jaunystę išlaiko, bent jau jaunatvišką mąstymą. Tas nuolatinis mąstymas ir savo nuomonės reiškimas padeda išlaikyti gyvenimo prasmės tonusą“, – tikino pensininkas.

Jis siūlė kiekvienam pensinio amžiaus žmogui ne tik rūpintis savo buitimi, bet surasti prasmingą hobį.

„Kad ir pašto ženklus rinkti ar komentarus rašyti. Gyvenimas tampa prasmingesnis – ne tai, kad lauki iškeliavimo“, – kalbėjo komentatorius.

Dešimtys tūkstančių komentarų

Prieš 14 metų jis pradėjo komentuoti straipsnius internete. Atradęs komentarų erdvę, kaunietis neskaičiuodavo valandų prie kompiuterio.

„Valandų nemažas skaičius, skirdavau savo laisvalaikį, buvo kaip hobis – mintis išreiški internete. Dabar šiek tiek mažiau tam skiriu laiko. Pasistengiu savo mintis pareikšti apie pačias aktualiausias naujienas“, – pasakojo dailininkas.

Vyras pradėjo nuo trumpų komentarų, paskui jie ilgėjo, kartais netilpdavo į komentarams skirtą langą. „Tekdavo juos pakartoti. Komentarai tapo ilgi ir gal kai kam nuobodūs“, – pripažino V.K.Slavinskas.

Kaunietis spėja, kad per gyvenimą komentarų yra parašęs dešimtis tūkstančių. Tiesa, neskaičiuojant nukopijuotų į kitas žiniasklaidos priemones ar prie kitų straipsnių.

Pikasas geriausiai žinomas kaip politinių tekstų komentatorius. Taip pat vyras yra rašęs apie meną bei sportą, mėgstamas sporto šakas.

V.K.Slavinskas komentuoja mūsų šalies sportininkų pasiekimus. Vengia tik apie krepšinio rinktinę pasisakyti: „Kai tėvynei atstovauja – tik džiaugiuosi.“ 

Slapyvardis – nuo mokyklos laikų

Dar mokykloje klasės draugai pavadino jį Pikasu, mat V.K.Slavinskas buvo linkęs į dailę. Dailininkui pravardė prilipo. Tą patį vardą vyras naudojo ir komentaruose.

„Gal reikėtų rašyti iš mažosios raidės, bet nesinori – Pablo Picasso yra garsi asmenybė“, – sakė V.K.Slavinskas.

Vienas vardas prie visų komentarų kaunietį įpareigojo: „Negaliu parašyti to, dėl ko vėliau teks raudonuoti, gailėtis.“

Sulaukia palaikymo

Prisiekęs konservatorius visą laiką domėjosi politiniu gyvenimu. Skaitydamas komentarus jis pastebėjo, kad juose gausu paviršutinių, neetiškų pasisakymų.

„Norėjau, kad komentaruose atsirastų raiška, kuri nedarytų gėdos komentatoriams. Norėjau daugiau padorumo, aiškumo. Atlieku prasmingą, visuomeninę savo funkciją“, – įsitikinęs kaunietis.

Kitiems komentatoriams jis pataria tik vieną dalyką – išreikšti savo nuomonę etiškai ir padoriai. Vyrui malonu stebėti, kai jo mintims pritaria kiti komentatoriai ar net žurnalistai.

„Po dienos kitos atsirasdavo bendraminčių – ir ne tik tarp komentatorių, bet ir tarp žurnalistų, kurie mano mintis toliau gvildendavo. Gal ir aš įtaką esu padaręs?“ – svarstė 73-ejų dailininkas.

Gyvai su kitais komentatoriais kaunietis niekada nėra susitikęs: „Neturiu tam laiko. Nenorėjau tapti viešas. Man svarbiausia, kad nuoširdžiai sakyčiau savo nuomonę, savo mintis. Užtenka bendraminčių, kurių atsiranda interneto erdvėje.“

Skaito senus savo komentarus

V.K.Slavinskas mielai pavarto senus savo komentarus. Jam nepatinka, kad kai kuriuose portaluose komentarai po savaitės dingsta.

„Labai malonu, kai atsiverti komentarus, rašytus prieš metus, penkerius ar dešimt metų, randi komentarą, prisimeni, kad toks buvo. Tai gali būti naudinga tiems, kurie giliau nori pažinti realybę ir išdėlioti savo mintis“, – sakė ilgametis komentatorius.

Kaunietis siūlė trinti tik tuos komentarus, kurie neetiški ir teršia internetinę erdvę. Taip pat jis portalų kūrėjams siūlė neapsunkinti senesnių komentarų paieškos.

„Anksčiau būdavo galima pasirinkti, kurį komentarų puslapį skaityti, dabar kai kuriuose portaluose galima skaityti tik vieną po kito“, – aiškino V.K.Slavinskas.

Tinklaraščio pensininkas neturi ir neturės: „Jį turėti gerai, bet mano užimtumas labai didelis. Esu užsiėmęs kūrybiniu procesu, tam nebelieka laiko.“

Nuvylė teismo sprendimas

Aktyviai komentuodamas straipsnius kaunietis ne kartą sulaukė grasinimų. Į juos vyras nekreipia dėmesio. „Jei kreipsiu dėmesį, negalėsiu nusiteikti kūrybiniam procesui“, – aiškino jis.

Rimtesnių grasinimų laiškais ar siuntiniais jis nėra sulaukęs. Bene skaudžiausią smūgį už komentarus jis jaučiasi gavęs po Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimo.

Jo komentarus, kuriuose jis Antaną Terlecką vadino kagėbistu, o jo įkurtą Laisvės lygą – KGB organizacija, teismas pripažino šmeižtu, žeminančiu A.Terlecko garbę ir orumą.

V.K.Slavinskas sumokėjo 3 tūkst. eurų moralinę kompensaciją ir 1,5 tūkst. eurų teismo išlaidas. Šiuos pinigus pensininkas gavo pardavęs iš tėvų paveldėtą turtą.

„Čia dideli pinigai. Ir – ne pinigai yra esmė. Už tiek metų nuoširdaus komentavimo tapau nusikaltėliu. Mane tai šokiruoja. Tai – didelė neteisybė“, – guodėsi kaunietis.

Tačiau ir šis nemalonumas nesumažino Pikaso noro komentuoti: „Ir dabar ką tik komentarą apie Skvernelį parašiau.“

Komentarai keičiasi į gerą

Vyras pastebėjo, kad metams bėgant komentarai internete pasidarė padoresni: „Džiaugiuosi, kad nauja karta auga – vis mažiau vulgaraus cinizmo, mažiau keiksmažodžių praleidinėjant raides. Gal ir mūsų kultūra žygiuoja į priekį?“

V.K.Slavinskas skatino komentatorius vartoti lietuviškus rašmenis, laikytis gramatikos taisyklių.

„Kartais rašo iš užsienio šalių, nepagalvoja, kad įsivesti lietuviškas raides į kompiuterį yra paprasta ir galima jas naudoti. Taip neprarasime lietuvių kalbos. Ir į mano komentarus įsivelia klaidelių, bet stengiuosi, kad kalba būtų švari. Manau, kad rašyti komentarus lietuvių kalba yra prestižo reikalas. Esam lietuviai, turim stengtis išlaikyti tautinį identitetą“, – tikino kaunietis.

Jis nesibaimina, kad jaunimas pasiners į internetą ir praleis ten per daug laiko.

„Jauniems žmonėms palinkėčiau, kad jie žinotų, ką nori pasakyti, darytų tai su užsidegimu, dorai, ir rezultatas bus pozityvus. Net ir trumpos pastabos dažnai būna labai prasmingos, man patinkančios“, – sakė komentarų vilkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Sigita Purytė
(20)
(14)
(6)

Komentarai (6)