2016 m. Nobelio premija fizikos srityje skirta už „keistųjų“ materijos būsenų atradimą  (2)

Nobelio premija fizikos srityje įteikta už matematinį medžiagų topologinių fazinių virsmų aprašymą. 2016 metų laureatais tapo amerikietis David J. Thouless, britas F. Duncan M. Haldane ir škotas J. Michael Kosterlitz, pranešama premijos interneto puslapyje. Thouless gaus pusę premijos, Haldane ir Kosterlitz – po ketvirtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Thouless ir Kosterlitz sugebėjo matematiškai paaiškinti, kodėl superlaidumas (elektrinės varžos nebuvimas) pasireiškia tik labai žemose temperatūrose, o šildant – išnyksta. Thouless taip pat paaiškino, kodėl itin plonuose sluoksniuose laidumas matuojamas tik sveikaisiais skaičiais, taip paaiškindamas eksperimentų rezultatus matematiškai.

Tuo tarpu Haldane'as, medžiagų magnetines savybes paaiškino, naudodamas topologiją.

„Pastarąjį dešimtmetį ši matematikos sritis paskatino kondensuotųjų būsenų fizikos tyrimus. Mokslininkai tikisi, kad topologines medžiagas bus galima panaudoti naujos kartos elektronikos komponentams ir superlaidininkams, o taip pat kvantiniams kompiuteriams“, – pažymėjo Švedijos karališkosios akademijos narys.

Nobelio premijos dydis – 8 mln Švedijos kronų. Fizikos premija įsteigta 108-tą kartą, pirmieji laureatai paskelbti 1901 metais.

slon.ru

(10)
(0)
(10)

Komentarai (2)