Analiniai plėstuvai, kokainas vaikams ir tikros žmonių kaukolės – penkios labai keistos medicininių preparatų reklamos iš praeities  (3)

Matome, kad medicina į priekį juda neįtikėtinai sparčiai. Daugelį ligų galime išsigydyti patys, apsilankę vaistinėje. Visgi, praeito amžiaus pradžioje vaistai buvo šiek tiek kitokie, o farmacijos kompanijos vertėsi per galvą, bandydamos rinkai pasiūlyti kokią nors įmantrią naujieną. Siūlome apžiūrėti penkias juokingas ir keistas vaistų reklamas bei sužinoti jų istoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne paslaptis, kad kokainas anksčiau buvo plačiai naudojamas vaistų pramonėje. Paveikslėlyje matote puikų šios narkotinės medžiagos panaudojimo atvejį. Lašai su kokainu buvo naudojami danties skausmui gydyti, o farmacijos kompanija nesidrovėdama reklamoje pavaizdavo vaikus. Kokainas taip pat buvo naudojamas gydyti alkoholizmui, depresijai, galvos skausmui, peršalimui ir t. t. Galiausiai, juk ir garsiajame „Coca-Cola“ gėrime kadaise buvo kokaino.

Narkotikų problema šiais laikais tikrai opi ir net mūsų šalyje ne taip jau retai girdime apie heroino perdozavimo atvejus. Visgi, heroiną ne visada lydėjo prasta reputacija. Jis buvo plačiai naudojamas farmacijos pramonėje ir heroino vardą išdidžiai nešiojo ne vienas vaistų buteliukas. Dar XIX a. pabaigoje garsi Vokietijos farmacijos kompanija „Bayer“ sukūrė naują būdą heroinui kurti. Pats šios medžiagos pavadinimas kildinamas iš graikiško žodžio „heros“, reiškiančio „stiprus“. Dažniausiai preparatai su heroinu buvo skiriami kosuliui malšinti ir kompanija nesidrovėdama kūrė reklamas, kuriose skatino heroino preparatus duoti vaikams. Beje, „Bayer“ kurį laiką priklausė tiek aspirino, tiek heroino gamybos teisės, tačiau kompanija jas prarado, kuomet Vokietija pralaimėjo Pirmąjį Pasaulinį karą.

Ši reklama šiek tiek skiriasi nuo kitų straipsnyje pateikiamų jau vien tuo, kad „Atabrine“ vaistai naudojami iki šiol. Visgi, niekas jų tokiais būdai nebereklamuoja. Nuotraukoje – „Atabrine“ reklama, kuria siekiama paskatinti žmones rinktis šį vaistą maliarijai gydyti. Reklaminiais tikslais naudojamos tikros žmonių kaukolės. Reklama 1945 m. buvo nufotografuota Papua Naujojoje Gvinėjoje. „Atabrine“ naudojamas ir šiandien pneumotorakso, sisteminės raudonosios vilkligės bei kai kurių parazitinių ligų gydymui.

Regis, XX a. pradžioje verkiantys ir niekaip nenusiraminantys vaikai buvo didelė problema, todėl farmacijos kompanijos kaip tik įmanydamos stengėsi tėvams pateikti produktą, kuris juos nuraminti. „Mrs. Winslow's raminantis sirupas“ buvo vienas iš tokių vaistų. Visgi, 1911 m. šie lašai jau buvo vadinami kūdikių žudikais. Kodėl? Sirupo sudėtyje buvo natrio karbonato, amonio ir, žinoma, didelė dozė morfino. Nieko keisto, kad sirupas taip puikiai veikė. Produktas iš lentynų buvo pašalintas 1930 metais – žmonės beveik 20 metų žinojo apie sirupo daromą žalą ir vis tiek jį pirko.

Daugybė žmonių nori pagarsėti kaip išradėjai ir inovatoriai. Toks, matyt, buvo ir daktaras Youngas, kuris rinkai pasiūlė išangės plėstuvų rinkinį. Per daug į detales nesileisime, tačiau keletą įdomybių paminėti galime.

Dr. Youngo analiniai plėstuvai turėjo padėti žmonėms kenčiantiems nuo įvairių sutrikimų. Pavyzdžiui, protinės negalios. Buvo teigiama, kad trys ketvirtadaliai maniakų (taip tuomet vadinta gausybė psichikos sutrikimų turinčių žmonių) jaučia pagerėjimą po plėstuvų naudojimo. Dr. Youngo analiniai plėstuvai taip pat turėjo pagerinti miegą, burnos kvapą, išblyškusią odą, išgydyti nuo anoreksijos, kai kurių peršalimo simptomų, vidurių užkietėjimo ir viduriavimo, galvos skausmo ir t. t.

Gydytojai iš karto buvo labai skeptiški, tačiau ne dėl plėstuvų veiksmingumo, o dėl jų naudojimo. Todėl plėstuvus buvo rekomenduojama pacientams naudoti patiems. Jie buvo gaminami iš kietos gumos, o vėliau iš plastiko. 1940 metais Dr. Youngo plėstuvai buvo pašalinti iš vaistinių dėl labai paprastos priežasties – netinkamai surašytų etikečių ir instrukcijų. Jose buvo teigiama, kad skirtingo dydžio plėstuvus galima naudoti nuolat įvairių ligų profilaktikai, tačiau JAV institucijos nusprendė, kad dažnas jų naudojimas gali pakenkti sveikatai.

Tiek medicininių produktų reklamos iš praeities šiam kartui. Galima juoktis iš šių produktų, tačiau kartu galime ir pasidžiaugti, kad mokslas nuo tų laikų stipriai pasistūmėjo į priekį. Galbūt ir iš mūsų šiandien naudojamų vaistų juoksis ateinanti karta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(5)
(43)

Komentarai (3)