Abejingumas ar nepagarba: Smolensko tragedijos tyrėjai aukų karstuose randa kitų žmonių palaikų  (1)

Smolensko tragedijos aukų palaikų ekshumacija Lenkijoje jau pateikė staigmenų. Generolo Bronislawo Kwiatkowskio karste rastos svetimos kūno dalys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dienraštis „Fakt“ pranešė, kad karininko, kuris 2010 metais žuvo lėktuvo katastrofoje su Lenkijos prezidentu Lechu Kaczynskiu ir dar 94 kitais valdžios ir kariuomenės atstovais, karste rasta net septynių kitų asmenų palaikų liekanos. Tačiau prokurorai nepatvirtino, kiek asmenų atsidūrė B.Kwiatkowskio karste. 

Lenkijos prokuratūra perėmė lėktuvo katastrofos Smolenske tyrimą, kai partija Teisės ir teisingumo partija (TTP), vadovaujama žuvusio prezidento dvynio brolio Jaroslawo Kaczynskio, iškovojo valdžią 2015 metų Seimo rinkimuose.

TTP seniai ginčija oficialią ankstesnės vyriausybės pasamdytų tyrėjų išvadą dėl nelaimės, kurią sukėlė lėktuvo pilotų ir Rusijos dispečerių klaidos. Rusijos tyrėjai visą kaltę verčia Lenkijai.

Naują tyrimą paskatino gandai, kad lėktuvas sprogo dar ore, o Rusijos skrydžių kontrolės pareigūnai tyčia suklaidino lėktuvo pilotus dėl jų buvimo vietos, kai orlaivis artėjo prie Smolensko karinio oro uosto.

Pernai dėl šio atnaujinto tyrimo buvo duotas leidimas ekshumuoti aukų, tarp jų ir Lenkijos prezidento, palaikus, nes esą Rusijos tyrėjų dokumentuose buvo rasta klaidų.

Lenkijos generalinė prokuratūra pranešė, kad bus iškasti 83 žmonių kūnai, nors tam priešinosi ir žuvusiųjų artimieji – išskyrus keturis, kurie buvo kremuoti, ir devynis, kurie jau anksčiau buvo pakartotinai ištirti.  Šešios iš šių devynių jau įvykusių ekshumacijų parodė, kad kūnų tapatybė buvo klaidingai nustatyta ir aukos buvo palaidotos svetimuose kapuose.

Iš viso kol kas iškasti 25 asmenų kūnai. Dviejuose karstuose rasti ne tų žmonių palaikai, o penkiuose rasta svetimų kūnų dalių.  Šiemet planuojama įvykdyti dar 32 ekshumacijas, o kitas 26 – 2018 metais.

Be tapatybės nustatymo, Lenkijos prokurorai siekia iš naujo atlikti skrodimą ir paimti mėginius ištirti. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai (1)