Michaelas Phelpsas tik dabar pagerino 2000 metų senumo rekordą: kam priklausė tūkstančius metų nesumuštas rekordas?  ()

2016 metais Michaelas Phelpsas iškovojo daugiau nei 12 individualių titulų Olimpinėse žaidynėse ir pagerino 2000 metų senumo rekordą. Visus šiuos metus apdovanojimų skaičiumi rekordininku buvo Leonidas iš Rodo, tačiau kas jis toks ir kaip šiam vyrui pavyko pasiekti rekordą, kurio niekas nepagerino kelis tūkstantmečius?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Garsusis plaukikas M.Phelpsas šiuo metu turi 22 Olimpinius aukso medalius, tačiau 9 iš jų buvo pelnyti komandinėse varžybose. Pagal iškovotus individualius titulus senojo pasaulio atleto rekordas buvo pagerintas visai neseniai.

Leonidas iš Rodo varžėsi 4 Olimpinėse žaidynėse iš eilės – 164 m. pr.m.e. 160 m. pr.m.e., 156 m. pr.m.e. ir 152 m. pr.m.e – ir kiekvienoje iš jų iškovojo po tris pergales. Atletas, kuris vienose Olimpinėse žaidynėse iškovoja tiek pergalių, yra vadinamas triastes. Iš viso tokių atletų buvo 7, o Leonidas buvo vienintelis, kuris tapo juo daugiau nei kartą.

Įdomu tai, kad dalyvaujant paskutinėse Olimpinėse žaidynėse, Leonidui buvo 36 metai – o tai reiškia, kad jis buvo 5 metais vyresnis, nei M.Phelpsas 2016 metų žaidynėse. Trys rungtys, kurias laimėjo Leonidas, buvo vadinamos stadionu – tai sudarė 200 m bėgimo distancija diaula – 400 m bėgimo distancija ir hoplitodromas – bėgimas su šarvais.

Paskutinis labai skyrėsi nuo įprastų atletų pasirodymų, kuriuose jie bėgdavo nuogi. Hoplitodrome atletas dėvėdavo šalmą, krūtinės apsaugą, ginkluotę ir skydą, pagamintą iš bronzos ar medžio. Bėgti šiose rungtyse tikrai buvo nelengva – ypač dėl to, kad jos vykdavo viena po kitos, o dažnai kepindavo ir didelis, kartais net 40 laipsnių karštis.

Šiuolaikinėse Olimpinėse žaidynėse bėgimo su šarvais nėra, nes ši rungtis, anot specialistų, nėra tinkama bėgikams. Tokiai rungčiai reikia ir visai kitokių raumenų bei gimnastinių įgūdžių. Apie Leonidą išliko labai mažai biografinės medžiagos, o jo portretų visai neliko. Jo vardas, išvertus iš graikų kalbos, reiškė liūtą ir rodė, kad jis – neeilinis vyras.

Manoma, kad jis buvo aristokratas iš turtingos sportininkų šeimos. Įdomu tai, kad Rodas turėjo daug stiprių atletų. Dar vienas didis sportininkas buvo boksininkas Diagoras, kuris buvo sportininkų dinastijos pradininkas. Leonido laikais nebuvo aukso, sidabro ar bronzos medalių – nugalėtojas gaudavo alyvų vainiką, o po mirties Leonidą garbino kaip dievybę.

Rodo saloje jam yra pastatyta ir statula su užrašu: „Jis turėjo Dievo greitį“. Įrašų apie jį galima rasti ir graikų literatūroje. Geografas Pauzainas apibūdino jį kaip žymiausią bėgiką, o III amžiuje Filostratas Atėnietis rašė, kad Leonidas paneigė visas žinias apie atletų treniruotes ir žmogaus kūno tipus.

Parengta pagal BBC

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(5)
(28)

Komentarai ()