Dienos, kurių jau nesitikėjome sulaukti - pasauliui ima trūkti kompaktinių kasečių  (22)

Kada paskutinį kartą rankoje laikėte kompaktinę audio kasetę? Tarškančios, specifinį kvapą turinčios ir dažnai problemų keliančios kasetės ne vienam šio straipsnio skaitytojui primins jaunystės laikus. Arba neseniai įvykusį vakarėlį, nes kasetės sugrįžo. Tas sugrįžimas sukėlė ir problemų - didžiausi kasečių gamintojai skundžiasi medžiagų trūkumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nostalgija yra nepaprastas taikinys marketingo specialistų ginklams. Vinilinės plokštelės dabar yra nepaprastai populiarios, o iš paskos po truputį sugrįžta ir kasetės. Jaunesniems skaitytojams priminsime, kad kasetėmis vadiname analogines muzikos failų įrašymo laikmenas, naudotas kadaise dar prieš kompaktinius diskus, MP3 formatą ir dabar jo estafetę perėmusias tiesioginio transliavimo paslaugas.

2017 metai kasetėms buvo labai geri – jų pardavimai šoktelėjo 136 %. 2018-aisiais naujų kasečių pardavimai toliau augo, bet jau tik 19 %. Augimas tęsiasi ir toliau, tačiau jam koją kiša gamybos sunkumai.

Daugelis kasečių gamintojų savo įrangą išmetė vos tik pasitaikė proga pereiti prie CD formato. Tačiau kasetės visiškai taip niekada ir neišnyko. Štai viena JAV įmonė „National Audio Company“ (NAC) anksčiau tiesiog kūrė įrašus, tačiau su laiku nebeliko kasečių, į kurias NAC galėtų įamžinti savo produkciją. Taigi, nedidelė kompanija pati ėmėsi kasečių gamybos ir dabar yra pagrindinis žaidėjas šioje rinkoje.

Neseniai NAC įrašų studijoms išplatino pareiškimą, kad greitu metu tuščių, įrašymui paruoštų kasečių ims trūkti. Taip yra ne dėl to, kad NAC darbuotojai aptingo. Tiesiog vienintelė kompanija gryninanti aukštos klasės gama fazės geležies oksidą (kubinės struktūros γ-Fe2O3) šiuo metu yra renovuojama ir negali pasiūlyti reikiamo vertingos medžiagos kiekio. Tas nelaimingas oksidas yra svarbi kasečių juostelių sudedamoji dalis – audio kasetes įmanoma pagaminti ir jį pakeitus kitokiomis nanodalelėmis, bet tuomet jos būtų nepalyginamai brangesnės.

NAC laiško sulaukusios įrašų studijos nejuokais sunerimo. Viena vertus, to buvo galima tikėtis – γ-Fe2O3 gryninimui reikalinga įranga sensta. Tačiau kita vertus, šių mažų įrašų studijų pelningumas yra toks menkas, kad net kelios neišleistos kasetės gali sukelti skausmingą bankrotą.

NAC teigia, kad didžiosios katastrofos pavyko išvengti – neseniai įmonė įsigijo beveik 10 tonų geležies oksido. Tiesa, laukiama dar 5 kartus tiek. O alternatyvių šaltinių nėra.

Tiesa, kasečių entuziastai dėl to tikriausiai nesijaudina. Kasetės objektyviai yra prastesnė muzikos laikmena nei skaitmeniniai įrašai – jos skamba prasčiau, kainuoja daugiau ir dar kelia problemų. Entuziastai kasetes mėgsta dėl jų išskirtinumo ir keliamos nostalgijos – viso to galima surasti ir sendaikčių turguje. Tiesa, jų kasečių kainos po truputį auga, kaip ir pačių geriausių jų grotuvų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai (22)