Kai sūrį reikia laikyti taip, kad nepabėgtų lervos - ar išdrįstumėte paragauti itališko Casu Marzu? (Video)  ()

Pekorinas, itališkas avies pieno sūris, patinka ne visiems. Stipraus skonio pekorinas gali būti skanus, tačiau geriau jo nevalgyti vieno. Tačiau iš pekorino gaminama ir dar kai kas šlykštesnio - ar esate girdėję apie Casu Marzu? Šis sūris yra toks šlykštus, kad jį buvo uždraudę, bet kiti žmonės už jį moka didžiulius pinigus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sūrį reikia laikyti gerai apsaugotoje vietoje. Kartais sūrį geriau laikyti šaldytuve, kartais - rūsyje. Tačiau svarbiausia jo nepalikti ten, kur jį suras musės.

Taip ir gaminamas Casu Marzu. Šis sūris paliekamas lauke, tik prieš tai nulupama odelė. Lauke jį suranda vadinamosios sūrio muselės, kurios jame deda kiaušinius. Išsiritusios lervos ima valgyti sūrį. Na, sakykime, perdirbti - sūris tiesiog keliauja per jų virškinamąjį traktą, o tai, kas iš jo išeina, lieka žmonėms.

Piophila casei muselių virškinamojo trakto rūgštys skaido sūrio riebalus. Taigi, pekorinas tampa labai minkštu ar net biriu. Kai Casu Marzu yra paruoštas valgymui, jame jau yra tūkstančiai tokių lervų. Tiesa, tos lervos turi būti gyvos - Sardinijos gyventojai mano, kad jei lervos žūva, Casu Marzu nebėra tinkamas valgymui (nebent tos lervos pastimpa dėl to, kad sūris buvo padėtas į šaldytuvą).

Italai tepa Casu Marzu ant tradicinės savo duonos ir valgo su stipriu raudonu vynu. Tiesa, lervos vis dar būna gyvos. Ir ne tik gyvos, bet dar ir bando išsigelbėti nuo Sardinijos gyventojų dantų - jos šokinėja nuo duonos riekių.

Kai kurie žmonės Casu Marzu sūrį valgo be lervų, bet jas išrinkti gana sudėtinga. Todėl sūris dedamas į popierinį maišą, kuris yra užsandarinamas. Išsigandusios lervos šoka iš sūrio (o jos gali nušokti ir visus 15 cm), ir galiausiai uždūsta.

Casu Marzu yra vadinamas supuvusiu sūriu. Tačiau jis ne tik šlykštus, bet dar ir pavojingas. Yra pasitaikę atvejų, kuomet lervos išgyvena, patenka į žmogaus žarnyną ir sukelia parazitines infekcijas. Žavinga.

Europos Sąjungos higienos standartai iš esmės uždraudė Casu Marzu gamybą. Tačiau Sardinijos gyventojai buriasi į grupeles ir gamina sūrį savo reikmėms ar pardavimui juodojoje rinkoje. 2005 metais Sasario universitetas sukūrė higienišką Casu Marzu gamybos būdą, kuris nepatiko vietiniams, bet galbūt leis sugrąžinti šį tradicinį sūrį į oficialią rinką.

Keliautojai jo be vargo suranda ir dabar. Tačiau sukirmijusį sūrį valgo tik nuotykių ieškotojai - nepratusiems prie šio vaizdo ir skonio, Casu Marzu yra per stiprus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(5)
(31)

Komentarai ()

Susijusios žymos: