Šis tas, ko nežinojote apie „Amerikietišką gotiką“ - kas vaizduojama šiame paveiksle? Kodėl jis taip vadinasi?  ()

„Amerikietiška gotika“ („American gothic“) - garsiausias amerikiečių dailininko Granto Woodo paveikslas, nutapytas 1930 metais. Tiesą sakant, tai yra vienas iš garsiausių 20 amžiaus pradžios paveikslų pasaulyje. Meno mėgėjus pakerėjo neįprastai realistiškas žmonių veidų perteikimas ir nuotaika, kurią galima įžvelgti ne tik veido išraiškose, bet ir paveikslo spalvose. Bet ar yra šis tas, ko apie šį paveikslą nežinojote?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Amerikietiška gotika“ buvo nutapyta prieš pat Didžiąją depresiją ir buvo išpopuliarintas to sunkaus laiko. Paveiksle Woodas norėjo pavaizduoti nuošalių JAV vietovių gyventojų ryžtą ir ramybę. To, beje, Woodas ir ieškojo, kai su jaunesniu dailininku Johnu Sharpu važinėjo po Eldoną Ajovos valstijoje.

Kai Woodas pastebėjo šį namą, jis iš karto pagalvojo, kad jis puikiai tiktų paveikslui. Jam labai patiko gotikinį stilių primenantis langas. Menininkui jis pasirodė labai puošnus - per daug puošnus tokiam paprastam pastatui. Woodas greitai nupiešė namo eskizą, o vėliau ėmėsi paveikslo.

Jis norėjo prie šio namo pavaizduoti porą žmonių, kurie atrodytų tarsi to namo gyventojai. Woodas norėjo, kad tai būtų vyras ir moteris, bet kas? Pirminis planas nutapyti savo mamą Woodui pasirodė netinkamas - pagyvenusi moteris negalėtų taip ilgai pozuoti. Taigi, moteriško modelio vaidmenį atliko Woodo sesuo, o vyrišką - šeimos dantistas Dr. Byronas McKeeby.

Daugelis žmonių spėliojo, kad paveiksle vaizduojamas vyras su žmona. Kai kuriuos žmones net supykdė tai, kad tokia jauna moteris būtų ištekėjusi už tokio seno vyro. Tačiau Woodas niekada taip nesakė. Dar tapydamas paveikslą jis kartojo, kad tai - vyras ir jo dukra.

Woodas su šiuo paveikslu dalyvavo meno konkurse Čikagoje. Teisėjai nusprendė, kad jis atrodo komiškai netinkamas, tačiau vėliau vis tiek skyrė trečiosios vietos prizą. Paveikslas nepatiko ir Ajovos gyventojams, kurie manė, kad tai - jų karikatūra. Pats Woodas teigė, kad nenorėjo parodyti žmonių kažkaip juokingai ar netinkamai. Jam pačiam paveikslas atrodė kaip komplimentas Ajovos žmonėms ir grožiui.

Tas gotiško stiliaus langas, suteikęs vardą „Amerikietiškai gotikai“, ir visas namas tebeegzistuoja. Dabar šis 1881–1882 metais statytas namas yra saugomas, jį dažnai lanko turistai, kurie yra linkę prie jo nusifotografuoti su šake rankoje. Jį surasti nesunku dėl labai aiškaus adreso - 300 American Gothic, Eldonas, Ajova.

Taigi, „Amerikietiška gotika“ nevaizduoja vyro ir žmonos, ir viskas, kas paveiksle matoma, iš tikrųjų egzistavo. Šis paveikslas greitai išgarsėjo ir atnešė šlovę Woodui. Tačiau jis taip niekada ir negrįžo prie to namo, nors ne kartą prašė jo nuotraukų. Woodas mirė nuo kasos vėžio prieš pat 51-ąjį gimtadienį. Pats paveikslas yra saugomas Čikagos meno institute.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(49)
(2)
(47)

Komentarai ()