Aliexpress nuo 2021 m. liepos 1 dienos: viskas, ką reikia žinoti apie PVM, kaip jį sumokėti, kaip siunčiamos prekės - bus daug paprasčiau nei numanėte (DUK + oficiali informacija iš muitinės + Lietuvos pašto informacija + papildyta PVM ir muitų skaičiavimo pavyzdžiu + aiški tvarka, perkant virš 150€)  (14)

Nuo šių metų liepos 1 d. visoje Europos Sąjungoje (ES), tame tarpe ir Lietuvoje, įsigaliojo nauja tvarka. Dabar visos įsigyjamos ir siuntose iš trečiųjų šalių atsisiunčiamos prekės nuo 0,01 euro vertės bus apmokestintos importo PVM, o siuntų vežėjai arba gavėjai privalės deklaruoti šias siuntas pateikdami elektronines muitinės deklaracijas. Tai kaip vyks pirkimas iš Aliexpress? Visą svarbiausią informaciją rasite šiame straipsnyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

AliExpress PVM tvarka prekėms iki 150€

AliExpress informuoja, kad nuo šių metų liepos 1 d. papildomai rinks PVM mokestį toms prekėms, kurios bus siunčiamos į ES valstybę iš ne ES valstybės (šiuo atveju dažniausiai iš Kinijos aut. past.) ir kurių užsakymo vertė yra iki 150 eurų.

Bei tais atvejais, kai prekės yra siunčiamos iš ES į ES, tačiau pardavėjas yra įsikūręs už ES ribų ir dar nesumokėjęs PVM mokesčio už siunčiamą prekę.

Jei PVM jau sumokėtas, ir prekė išmuitinta ES sandėlyje, jokio papildomo mokesčio nebus. Tokiu atveju užsakant prekę prie jos kainos jau nepamatysite ir pridedamo PVM - jis jau buvo sumokėtas atvežant prekę į EU sandėlį.  

Visas iš už ES ribų išsiųstas prekes, kurioms AliExpress papildomai rinks PVM mokestį, AliExpress platformos pardavėjai ir jų logistikos operatoriai turės naudotis vadinama Importo vieno langelio sistema (IOSS).

Tai reiškia, kad pirkdami prekę iš Aliexpress, iš anksto sumokėsite visus nuo šiol būtinus mokesčius, pardavėjas turės surinktą mokestį pervesti tai ES valstybei narei, į kurią siunčiama siunta.

Lietuvoje pašto operatoriui ar skubių siuntų vežėjui sutvarkius muitinės formalumus, prekę bus galima įteikti pirkėjui.

Trumpai

  • Iš Kinijos sandėlio iki 150€: AliExpress automatiškai sumuoja PVM, pirkėjui jokių papildomų mokesčių ir rūpesčių
  • Iš Kinijos sandėlio virš 150€: AliExpress parduoda be PVM, visus mokesčius (PVM + muitas, jei yra) skaičiuos pats pirkėjas arba siuntų tarnyba
  • Iš EU sandėlio (iki 150€ ir virš 150€): AliExpress automatiškai sumuoja PVM, pirkėjui jokių papildomų mokesčių ir rūpesčių
  • Gudrybė su mokesčiais: kai kurios parduotuvės leidžia užsakyti iš Kinijos sandėlio, bet atsiunčia iš EU sandėlio - tokiu atveju nelieka nei PVM, nei kitų mokesčių

AliExpress PVM tvarka prekėms virš 150€ - PAPILDYMAS 2021-07-27

AliExpress išplatino štai tokią informacinę lentelę, kaip gi bus su prekėmis, kai jas parduoda Kinijoje arba EU registruoti pardavėjai, iš kokio sandėlio siunčiamos prekės ir priklausomai nuo jų kainos.

Jei prekė kainuoja 150,01€ ar daugiau, AliExpress už prekes iš Kinijos sandėlių nerinks PVM mokesčio, tad sumokėti PVM turės pats pirkėjas, prekei atkeliavus į pirkėjo šalį.

Šiuo atveju prisidės importo muitai ir PVM, o formalumus tvarkyti galės siuntų tarnyba, kuri pristatė siuntą arba pats pirkėjas savarankiškai.

Kaip skaičiuojasi muitai ir PVM prekėms virš 150€ iš Kinijos sandėlių, pavyzdį ir visą eigą surasite šio teksto apačioje. 

Su prekėmis virš 150€ iš AliExpress EU sandėlių situacija EU pirkėjams kur kas patrauklesnė.

Visa esmė yra tokia - jei AliExpress pardavėjai norės savarankiškai tvarkyti VAT, turės registruoti atstovybę EU. Ir čia, žinoma, pardavėjai pasiskaičiuos - jei matys, kad sutaupyti papildomai galimybių nėra, tai naudosis AliExpress VAT skaičiavimo paslaugomis. 

Kitas įdomus momentas - jei EU sandėlių atveju AliExpress apsiima skaičiuoti VAT, vadinasi, importo muito jau nėra, net ir brangesnėms nei 150€ prekėms. Lieka tik VAT (PVM - Lietuvoje 21%) pabrangimas. 

Trumpai tariant, situacija yra tokia:

  • iki 150€ viskas puiku, nesvarbu perkama iš Kinijos ar Europos sandėlių - viską sutvarko Aliexpress (prie kainos prisidės PVM);
  • nuo 150,01€ perkant iš EU sandėlių, mokesčius sutvarko arba pardavėjas, arba Aliexpress (prie kainos prisidės PVM). 
  • nuo 150,01€ perkant iš Kinijos sandėlių, mokesčius sutvarko pats pirkėjas (prie kainos prisidės PVM ir muito mokestis). 

Svarbiausi klausimai ir atsakymai (Oficialus DUK iš AliExpress, galioja prekėms iki 150€)

  • K. Kur galima rasti daugiau informacijos apie PVM, muitus ir kitus ES taikomus mokesčius?

A. Visą svarbiausią informaciją rasite paspaudę šią nuorodą.

 

  • K. kas yra PVM? Kodėl turiu mokėti PVM?

A. Pridėtinės vertės mokestis arba PVM paprastai yra plačiai pagrįstas vartojimo mokestis, apskaičiuojamas atsižvelgiant į prekių ir paslaugų pridėtinę vertę.

Galiausiai jį apmoka galutinis vartotojas ir jis yra apmokestinamas procentais nuo pardavimo kainos, įskaitant transporto mokesčius ir visas kitas į pardavimo kainą įtrauktas paslaugas. Norėdami sužinoti daugiau apie PVM ES, spustelėkite nuorodą čia.

 

  • K. Kaip apskaičiuojamas PVM? Koks yra mano šalyje taikomas PVM tarifas? Kodėl kai kurie produktai parduodami taikant skirtingą PVM tarifą?

A. PVM paprastai apskaičiuojamas pagal kainą (atsižvelgiant į prekių ir siuntimo mokesčius) pagal taikomą PVM tarifą.

PVM tarifas skiriasi atsižvelgiant į prekių, perkamų galutinės paskirties šalyje, rūšį.

Standartinis ES PVM tarifas yra 17–27% (Lietuvoje 21%), o kai kurios šalys tam tikroms prekėms siūlo lengvatinį tarifą.

 

  • K. Kiek ir kaip reikės sumokėti PVM, perkant iš už AliExpress?

A. Viskas vyks automatiškai ir prieš užsakant prekę, galutiniame užsakymo etape matysite automatiškai paskaičiuotą PVM.

Tai atrodys taip, kaip galite matyti žemiau pateiktame paveiksle.

  • K. Kur galiu rasti užsakymo, su priskaičiuotu PVM mokesčiu, sąskaitą-faktūrą?

A. Visų užsakymų sąskaitos-faktūros, už kuriuos AliExpress surinko PVM ir automatiškai sumokės reikiamus mokesčius, bus išsaugomos.

Sąskaitas-faktūras galite rasti nukeliavę į: My Orders / All Orders/ Download Invoice.

  • K. Kodėl galutinė mokama produkto kaina skiriasi nuo oficialioje pardavėjo svetainėje nurodomos produkto kainos?

A. Galutinės mokamos kainos gali kisti dėl kelių veiksnių: įskaitant pardavėjo produkto kainos pasikeitimus, valiutos, valiutos kurso, produkto išsiuntimo vietos, faktinio pristatymo adreso (šalies) pasikeitimą, pasirinktą pristatymo būdą, akcijų, nuolaidų ar taikomų kuponų. Atitinkamai prie galutinės BENDROS už daiktą mokamos sumos nuo šiol bus priskaičiuojamas ir PVM.

 

  • K. Aš užsisakiau prekę(-es) iki liepos 1 d., ar reikia sumokėti PVM už gautas prekes?

A. AliExpress tvirtina, kad pereinamojo laikotarpio prekės, kadangi jos užsakytos iki liepos 1 d., dar nėra pritaikytos naujajai IOSS sistemai ir prekės nėra paženklintos nuo šiol būtinais indikaciniais kodais.

Tad atsižvelgiant į atitinkamos ES šalies muitinės ir logistikos partnerių praktiką, logistikos partneriai gali kreiptis į Jus dėl atitinkamo importo PVM ir mokesčių.

Jei Jūsų siunta buvo išmuitinta iki birželio 30 d. imtinai, tada mokesčių mokėti nereikės, nes galios ankstesnioji tvarka. Tačiau jei prekė bus išmuitinta po liepos 1 d., tada teks sumokėti PVM.

Jei pirkote iš siuntimo vietos, įsikūrusios ES, kadangi prekės jau yra ES ir visi mokesčiai turėjo atsispindėti pardavėjo siūlomoje kainoje, po pirkimo jums nebus taikomi jokie papildomi mokesčiai.

 

  • K. Ar man vėl reikės mokėti mokesčius, kai prekės bus pristatytos į mano šalį?

A. Jei pirkdami iš AliExpress jau sumokėjote už prekei automatiškai priskaičiuotą PVM mokestį, tai muitinės/logistikos paslaugų teikėjas neturėtų dar kartą reikalauti sumokėti PVM.

Jei būsite apmokestinti dar kartą, išsaugokite sąskaitą-faktūrą ir pateikite ją klientų aptarnavimo komandai, kad mokestis būtų atšauktas arba grąžintas, jei jau būsite jį dar kartą sumokėję.

Atkreipkite dėmesį, kad tokiu atveju administravimo mokesčio sumokėjimas logistikos paslaugų teikėjui negali būti grąžintas.

 

  • K. Ar atšaukus užsakymą PVM man bus grąžintas?

A. Iki tol, kol AliExpress už prekes nerinko PVM, paprastai pirkėjai ir pardavėjai tarpusavyje aptardavo visus klausimus, susijusius su prekėmis ir pinigų grąžinimo klausimais.

Nuo šiol pinigų už prekes grąžino klausimai bus tvarkomi iš esmės taip pat, tačiau jei deklaravimas vyks šalyje (šiuo atveju Lietuvoje), tai dėl PVM mokesčio grąžinimo teks kreiptis į atitinkamas mokesčių/muitinės institucijas.

Užsakymams, kuriems AliExpress surinko PVM, atšaukus užsakymą bus tuo pačiu grąžintas ir sumokėtas PVM. AliExpress apskaičiuos ir grąžins PVM, proporcingai atitinkanti daliniai ar pilnai pinigų už prekę grąžinimo sumai. Atitinkamai bus išrašytas ir kreditinis išrašas.

 

  • K. Ar turėčiau mokėti muitus, jei jau sumokėjau PVM?

A.  PVM ir muito mokesčiai yra skirtingos mokesčių rūšys.

Nuo 2021 m. liepos 1 d. AliExpress, pagal naujas ES el. Prekybos PVM taisykles, privalo surinkti PVM mokestį už 150 eurų ar mažesnės vertės užsakymus, kurie ES pirkėjams siunčiami iš už ES ribų. Tokie PVM jau surinkti užsakymai deklaruojami muitinėje su „AliExpress IOSS“ numeriu ir Jums vėl PVM taikomas nebus.

 

Siuntiniams, kurių prekės yra ne didesnės vertės, kaip 150 eurų, muito mokestis nebus taikomas kaip ir seniau, išskyrus specialias prekių grupes, kurios apmokestinamos akcizais (nuo importo muitų neatleidžiami alkoholio gaminiai, kvepalai ir tualetiniai vandenys, tabakas ir tabako gaminiai, plačiau muitinės puslapyje). Siuntiniams, kurių prekės yra brangesnės nei 150 eurų, importuojant bus taikomas PVM ir importo mokestis.

Lietuvos paštas: PVM lengvatos panaikinimas. Ką svarbu žinoti?

Nuo šiol, nuo 2021-ųjų liepos 1 d., perkant iš trečiųjų šalių (Kinijos sandėlių) keičiasi tvarkos ir Lietuvos pašte (LP). Iš esmės taikomos 3 strategijos:

  • deklaruoja ir PVM moka paštas;

mažos vertės siuntoms, kai jų vertė neviršija 150 Eur, taikomas 3 Eur tarpininkavimo mokestis,

kai siuntos vertė didesnė nei 150 Eur, taikomas 18 Eur tarpininkavimo mokestis. Šis įkainis taikomas, kai siuntoje ne daugiau nei 4 skirtingos prekės. Kai prekių daugiau, už kiekvieną papildomą deklaracijos lapą taikomas 6 Eur mokestis - plačiau čia,

  • deklaruoja ir PVM moka pirkėjas;

2 Eur administravimo mokestis,

  • deklaruoja ir PVM moka pardavėjas;

AliExpress atveju PVM moka pardavėjas, tad LP tik deklaruoja prekę muitinei. Jei muitinė paprašys daugiau informacijos, LP kreipsis į pirkėją, jei neprašys, pirkėjui daugiau nieko nereikės daryti.

Iki spalio 1 d. visi siuntiniai per LP iš AliExpress ateis nemokamai. Nuo spalio 1 d. gali prisidėti 1€ administravimo mokestis - jis būtų skirtas padengti siuntos saugojimo, apdorojimo ir informacijos perdavimo muitinei sąnaudas.

Pašto atstovai delfi.lt redakcijai teigė, kad pasilieka teisę taikyti 1 euro siuntos administravimo mokestį nuo 2021-ųjų spalio 1 dienos, jei ši procedūra pareikalautų daugiau darbo – tačiau tokio mokesčio gali ir nebūti.

Kaip reikės sumokėti mokesčius LP?

Visus mokesčius LP reikės sumokėti per LP savitarną, po deklaravimo muitinei.

Apie mokamus mokesčius ateis pranešimas iš LP prekės pirkimo metu nurodytais kontaktais - el. paštu ir/arba SMS į telefoną.

Kol mokesčiai nebus sumokėti, prekė bus saugoma LP ir tik po sumokėjimo iškeliaus pas pirkėją.

Taigi, perkant iš AliExpress Kinijos sandėlių prekėms prisidės tik PVM, kurį sumokėsite pačioje AliExpress parduotuvėje.

LP visus formalumus su muitine sutvarkys nemokamai (iki 2021 m. spalio 1 d., vėliau gali prisidėti 1 € mokestis) ir tik muitinei pageidavus, išskirtiniu atveju gali kreiptis į pirkėją papildomų duomenų.

PVM ir muitų skaičiavimas prekėms virš 150 eurų iš Kinijos sandėlių: prieš skaičiuojant PVM BŪTINA paskaičiuoti importo muitą

Pirmiausia, svarbu sužinoti konkrečioms prekių grupėms taikomo importo muito procentas - kaip tą padaryti viskas aprašyta LITAR sistemoje.

Žingsniai tokie:

1. sužinome prekių grupės kodą iš čia;

Tarkime, dulkių siurbliai turi kodą 8508110000 - čia visi siurbliai, nuo belaidžių iki robotų, išskyrus labai stambius pramoninius.

2. Šitą kodą dedam į pirmą eilutę čia;

3. Renkamės šalį Kinija;

4. Spaudžiame ieškoti - importas ir gauname rezultatą 2,2 %.

 

Keli muito normos pavyzdžiai:

Kaip apskaičiuoti, kokia bus prekės galutinė kaina?

Kai jau žinome prekei taikomą importo procentinį mokesčio dydį, galime apskaičiuoti ir tai, kokia bus galutinė iš Kinijos perkamos prekės kaina. Čia yra pavyzdys.

Tad imame mūsų jau išsiaiškintą robotų 2,2 % importo muito normą ir skaičiuojame:

  • Prekės savitoji vertė + siuntimo išlaidos = prekės muitinimo vertė.
  • Tarkime robotas kainuoja 200 eurų, dar papildomai 20 eurų siuntimo išlaidos, tai turime 220 eurų muitinimo vertę.

Šios prekės importo muito mokestis skaičiuojamas taip:

  • 220 eurų x 2,2 % importo muito norma / 100 % = 4,84 eurai.

Prekės importo PVM skaičiuojamas nuo importo PVM apmokestinamosios vertės. Ją sudaro:

  • 220 eurų + pašto atstovavimo muitinėje mokestis (18 eurų) + apskaičiuotas importo muito mokestis (4,84 eurai) = 242,84 eurai.

Šios prekės importo PVM skaičiuojamas taip:

242,84 eurai x 21 % / 100 % = 51 euras.

Todėl už prekę, kurios kaina trečiosios šalies internetinėje parduotuvėje nurodyta 200 eurų, o siuntimas – 20 eurų, iš viso reikės sumokėti 293,84 eurą:

200 eurų + 20 eurų + 18 eurų + 4,84 eurai + 51 euras = 293,84 eurą.

Šis skaičiavimo pavyzdys bus naudingas norint įvertinti galutinę daikto kainą perkant iš Kinijos sandėlio, jei priekė kainuoja brangiau nei 150€. Ją atsiuntus į Lietuvą, visus skaičiavimus ir deklaravimus galite atlikti ir patys, bet tą patį gali padaryti ir siuntų tarnybą, pvz. Lietuvos paštas. 

P.S. Artimiausiu metu parašysime, kaip elgsis su PVM mokesčiu kitos parduotuvės iš Kinijos. Sekite Rinkos naujienas arba Kinijos turgelio paskyrą FB ir viską sužinosite patys pirmieji. 

P.S.S. Apie pirkimą iš mažųjų Kinijos parduotuvių galite paskaityti čia. Dauguma parduotuvių taiko labai geras strategijas ir perkant iš EU - pirkėjams niekas nepasikeitė ir visus mokesčius sutvarko parduotuvės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(77)
(4)
(73)

Komentarai (14)