TOP 10 faktų apie Heloviną – kiek išleidžiama, populiariausi kostiumai ir kodėl ši keltiška šventė tokia svarbi amerikiečiams (Foto, Video)  ()

Spalio 31 dieną bus visiems amerikiečiams svarbi šventė – Helovinas, po truputį populiarėjantis ir Lietuvoje. O kokie įdomiausi faktai yra apie šią keltišką šventę ir kaip seksualumas lemia šventės tradicijų kaitą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV yra vartotojų visuomenė, o ekonomika visų pirma pagrįsta vartotojų išlaidomis, todėl nenuostabu, kad Helovinas švenčiamas vartotojiškai.

Pažvelkime į keletą įdomių faktų apie Helovino vartotojiškumą ir apsvarstykime, ką jie reiškia sociologiniu požiūriu.

Trumpi faktai apie Heloviną

  1. 171 milijonas amerikiečių – daugiau nei pusė visų šalies gyventojų – 2016 m. šventė Heloviną.
  2. Helovinas yra trečioji mėgstamiausia JAV šventė, arba antra mėgstamiausia tarp 18–34 metų amžiaus žmonių. Remiantis 2011 m. „Harris Interactive“ apklausa, jis mažiau populiarus tarp vyresnio amžiaus žmonių ir labiau populiarus tarp moterų nei vyrų.
  3. Helovinas yra svarbi šventė ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Beveik pusė suaugusiųjų šiai progai rengiasi kostiumais.
  4. 2019 m. Helovinui skirtos JAV išlaidos siekė apie 8,8 milijardo dolerių – prieš dešimtmetį šis skaičius siekė tik 4,8 milijardo dolerių.
  5. Vidutinis amerikietis Helovino šventei išleidžia apie 83 USD.
  6. Maždaug trečdalis visų suaugusiųjų rengia arba dalyvauja Helovino vakarėlyje.
  7. 16% amerikiečių savo augintinius aprengia Helovino kostiumais.
  8. Suaugusiųjų kostiumų pasirinkimas skiriasi priklausomai nuo amžiaus. Tarp Tūkstantmečio kartos (gimę 1981-1996) pirmąją vietą užima Betmeno personažas, po jų – ragana, gyvūnas, „Marvel“ ar „DC“ superherojus ir vampyras. Vyresnio amžiaus žmonių populiariausias kostiumas yra ragana, po kurios eina piratas, politinis kostiumas, vampyras ir Betmeno personažas.
  9. Veiksmo ir superherojų personažai dažnai yra geriausias pasirinkimas vaikams, po jų seka princesė, gyvūnas, Betmeno personažas ir Žvaigždžių karų personažas.
  10. Tarp naminių augintinių populiariausia juo aprengti „Moliūgu“, po to – dešrainiu, kamane, liūtu, „Žvaigždžių karų“ personažu ir velniu.

Helovino svarba Amerikos kultūroje

 

 

Taigi, ką visa tai reiškia sociologiškai? Akivaizdu, kad Helovinas yra labai svarbi šventė JAV. Matome, kad tai susiję ne tik su dalyvavimu ir išlaidomis, bet ir su tuo, ką žmonės daro švęsdami šventę.

Sociologas Émile'as Durkheimas pastebėjo, kad švenčių ritualai yra progos, kai kultūros ar visuomenės žmonės susirenka dar kartą patvirtinti savo vertybes, įsitikinimus ir moralę.

Kartu dalyvaudami ritualuose suaktyviname ir dar kartą patvirtiname savo „kolektyvinę sąžinę“ – tų bendrų įsitikinimų ir idėjų, kurios dėl savo kolektyvinės prigimties įgauna gyvybę ir jėgą, sumą.

Švenčiant Heloviną, šie ritualai apima persirengimą kostiumais, apgaulingumą, kostiumų vakarėlius ir dalyvavimą juose, namų dekoravimą ir „vaiduoklių namų“ lankymą.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Tai kelia klausimą, kokios vertybės, įsitikinimai ir moralė dar kartą patvirtinami masiniu dalyvavimu šiuose ritualuose. Helovino kostiumai JAV evoliucionavo nuo socialinės šventės ištakų kaip pasityčiojimas iš mirties, ir tapo populiariosios kultūros dalimi.

Žinoma, „ragana" yra populiarus moterų kostiumas, o zombiai ir vampyrai taip pat patenka į dešimtuką, tačiau kostiumų variantai labiau linkę į „seksualų", o ne į baisų ar mirties jausmo variantą. Taigi būtų klaidinga daryti išvadą, kad ritualai patvirtina krikščionybės ir pagonybės vertybes ir įsitikinimus. Vietoj to jie pabrėžia, kad mūsų visuomenėje svarbu linksmintis ir būti seksualiu.

Tačiau taip pat išsiskiria vartotojiškas šventės ir ritualų pobūdis. Svarbiausias dalykas, kurį žmonės daro švęsdami Heloviną, yra pirkti daiktus. Taip, jie taip pat eina į lauką, susirenka ir linksminasi, bet nieko to neįvyksta be išankstinio apsipirkimo ir neišleidžiant pinigų – 8,8 milijardo dolerių. Helovinas, kaip ir kitos vartotojiškos šventės (Kalėdos, Valentino diena, Velykos), yra proga, kai dar kartą patvirtiname vartojimo svarbą, kad prisitaikytume prie visuomenės normų.

 

Pagal Michailo Bachtino apibūdinimą apie viduramžių karnavalą Europoje, kaip išlaisvinimo vožtuvą, skirtą įtampai, kylančiai labai sluoksniuotoje visuomenėje sumažinti, taip pat galime manyti, kad Helovinas šiandien atlieka panašią funkciją JAV. Šiuo metu ekonominė nelygybė ir skurdas yra didžiausi šalies istorijoje. Mes susiduriame su nenutrūkstamu siaubingų naujienų apie pasaulinę klimato kaitą, karą, smurtą, diskriminaciją ir neteisybę bei ligas puolimu. Šiuo metu Helovinas suteikia patrauklią galimybę atsikratyti savo tapatybės, tapti kitu personažu ir atsikratyti rūpesčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(7)
(4)

Komentarai ()