Džonatanas oficialiai tapo seniausiu kada nors žemėje gyvenusiu vėžliu: į Gineso rekordų knygą patenka jau ne pirmą sykį  ()

190 metų vėžlys vardu Džonatanas oficialiai tapo seniausiu kada nors žemėje gyvenusiu vėžliu. Taip pat jis jau kurį laiką buvo seniausias gyvas sausumos gyvūnas, praneša „Livescience.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad Džonatanas gimė 1832 m., o tai reiškia, kad 2022 m. sausio mėnesį jam sueina 190 metų. Džonatanas gimė dar prieš karalienei Viktorijai užimant karalienės sostą 1837 m.

Seišelių didysis vėžlys (lot. Aldabrachelys gigantea hololissa) jau buvo įrašytas į Gineso rekordų knygą kaip seniausias gyvas sausumos gyvūnas, tačiau dabar jis oficialiai yra seniausias kada nors užregistruotas vėžlys. Jis įveikė ankstesnį rekordininką vėžlį, kuris nugyveno mažiausiai 188 metus ir mirė 1965 m.

Džonatanas gyvena Šv. Elenos saloje pietų Atlanto vandenyne. „Jis yra vietinė ikona, simbolizuojanti atkaklumą pokyčių akivaizdoje“, – Gineso rekordų knygai sakė Džonatano veterinarijos gydytojas Joe Hollinsas.

Džonatanas į Šv. Elenos salą atvyko atvyko 1882 m., kai jam buvo maždaug 50 metų. Maždaug 1882-1886 m. padarytoje nuotraukoje Džonatanas atrodo visiškai suaugęs, o tai rodo, kad fotografavimo metu jam buvo mažiausiai 50 metų, taigi šiandien jis gali būti dar vyresnis nei 190 metų.

Džonatanas yra aklas ir nebejaučia kvapo, bet vis tiek ganosi Šv. Elenos teritorijoje ir gyvena su kitais vėžliais Davidu, Ema ir Fredu.

Kartą per savaitę jis maitinamas iš rankų siekiant užtikrinti, kad gautų pakankamai kalorijų. Jo mėgstamiausias maistas yra kopūstai, agurkai ir morkos.

 

Mokslininkai dar nesupranta visų procesų, leidžiančių tokiems vėžliams kaip Džonatanas taip ilgai gyventi. Vis dėlto Džonatano ilgaamžiškumas gali būti neprilygstamas sausumoje, tačiau vandenyje yra ilgiau gyvenančių gyvūnų.

Pavyzdžiui, Arktinių ryklių (Somniosus microcephalus) ilgiausia nustatyta gyvenimo trukmė yra mažiausiai 272 metai, o Hydra, mažų, į medūzą panašių bestuburių grupė nuolat regeneruoja savo ląsteles ir, atrodo, visai nesensta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: