Kas atsirado anksčiau - tikri ar popieriniai lėktuvėliai? Iš pradžių juos vadino visai kitaip  ()

Vaikai Lietuvos ir viso pasaulio mokyklose mielai laido popierinius lėktuvėlius. Bet popierinį lėktuvėlį paleisti skristi daug lengviau negu sukonstruoti tikrą lėktuvą. Tikri lėktuvai atsirado XX a. pradžioje. Ar popieriniai lėktuvėliai atsirado anksčiau už tikrus? Ir jei taip, kaip jie vadinosi, kol lėktuvų dar nebuvo?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakymas į pirmąjį iš šių dviejų klausimų – taip.

JAV vaikai smaginosi į orą leisdami iš popieriaus išlankstytus žaislus dar XIX a. viduryje, keliasdešimt metų iki pirmojo brolių Wrightų skrydžio. Ir šių žaislų dizainas buvo labai panašus į dabartinių popierinių lėktuvėlių. Vaikai tuomet tiesiog šių žaislų nevadino lėktuvais.

Tokie žaislai buvo vadinami „popierinėmis strėlytėmis“ (paper darts). Vienas seniausių žinomų to šaltinių – 1864 m. JAV išleista „Knyga kiekvienam mažam berniukui“.

Ši knyga mokė vaikus, kaip pasigaminti paprastus žaislus, tarp jų ir popierines strėlytes, kurios „gracingai sklendžia oru“.

1881 m. Petterio Cassello išleista „Cassello sporto ir laisvalaikio knyga“ taip pat mokė vaikus, kaip pasidaryti popierinę strėlytę panaudojant tik „lapą gero popieriaus“. Šioje knygoje pateikiama instrukcija atskleidžia, kad strėlytės atrodė visiškai taip pat, kaip dabartiniai popieriniai lėktuvėliai.

Dar daugiau: kai kurie žmonės naudojo popierines strėlytes tuo pačiu tikslu, kuriuo vaikai dabar naudoja popierinius lėktuvėlius. Erzinti kitus.

1881 m. išspausdintame Niujorko akcijų biržos aprašyme atkreipiamas dėmesys į neįprastą taisyklę: „tas, kuris per valdybos posėdį į jos narį mes popierinę strėlytę ar kamuoliuką, bus nubaustas 10-ies dolerių bauda“.

Moksleiviai savo ruožtu popierines strėlytes mėtė į mokytojus. 1889 m. straipsnyje rašoma: „popierinė strėlytė sklendė per klasę, lydima tylaus moksleivių pritarimo ir užgniaužto juoko“.

Kaip ir dabar, kartais moksleiviai modifikuodavo standartinį popierinės strėlytės dizainą. Pavyzdžiui, į vidų įstatydami panaudotą pieštuką.

Beje, į lėktuvus iš popieriaus, nors jų taip nevadino, rimtai žiūrėjo ir mokslo žmonės.

 

Nemažai inžinierių, pradedant Leonardo da Vinci ir tęsiant įvairiais XIX a. inžinieriais, kurie bandė sukurti sunkesnius už orą žmogaus valdomus skraidymo aparatus, pradėdavo nuo popierinių modelių prieš konstruodami tikrus. Tiesa, šie popieriniai modeliai jau būdavo sudėtingesni negu mums įprasti popieriniai lėktuvėliai.

Pirmieji popieriniai lėktuvai

Frazė „Popierinis lėktuvas“ pradėta naudoti XIX a. paskutiniame dešimtmetyje, dar prieš pirmąjį skrydį. Bet tuomet popieriniai lėktuvai atrodė visiškai kitaip negu dabar.

Tuomet daug žmonių tikėjo, kad jei žmogui kada nors pavyks sukurti už orą sunkesnį skraidymo aparatą, jis bus su panašiais į paukščio sparnais. Todėl ir pirmieji „popieriniai lėktuvai“ kopijavo šį modelį.

Tuo metu „popieriniai lėktuvai“ buvo laikomi ne kitu „popierinių strėlyčių“ evoliucijos etapu, o būdu pademonstruoti vaikams, kaip atrodo skraidymo aparatas su sparnais.

 

XX a. pradžioje situacija keitėsi – pasaulis suprato, kad visgi lėktuvų sparnai neprivalo plasnoti, kad išlaikytų žmones ore. Tačiau bėgant XX a. ir lėktuvams vis labiau tobulėjant, popierinės strėlytės vis dar buvo vadinamos popierinėmis strėlytėmis, o ne lėktuvėliais.

Tai lėmė dvi priežastys. Viena vertus, žmonės, kurie vaikystėje priprato žaislą vadinti popierine strėlyte, neturėjo jokios priežasties staiga imti vartoti naują terminą.

Kita vertus, popierinės strėlytės visgi nebuvo labai panašios į jokius XX a. pirmosios pusės lėktuvus.

Naikintuvai, panašūs į popierinius lėktuvus

Bet po II pasaulinio karo situacija vėl ėmė keistis. JAV, o vėliau ir kitos šalys pradėjo konstruoti naikintuvus, kurių aerodinaminė forma jau išties labai priminė „popierinių strėlyčių“.

Kitaip tariant, popierinės strėlytės pradėjo atrodyti kaip popieriniai lėktuvėliai. O vaikai visame pasaulyje skrendančius žaislus, kuriuos lanksto iš popieriaus, ėmė vadinti būtent popieriniais lėktuvėliais.

 

Nors šis terminas vartotas ir iki atsirandant naikintuvams, jis buvo sutinkamas rečiau negu „popierinės strėlytės“; užtat po naikintuvų atsiradimo greitai pradėjo dominuoti.

Šiandien popierinius lėktuvėlius dalis žmonių vertina taip pat kaip tikrus: jie yra lankstomi kaip meno kūriniai, o inžinieriai siekia juos tobulinti ir gerinti pasaulio rekordus.

Tačiau popieriniai lėktuvėliai egzistavo ir iki pradedant konstruoti lėktuvus, nors buvo vadinami kitaip. Ir tai visiškai logiška. Vaikai visada mėgo paprastus ir smagius žaislus, šiuo atveju, tiesiog užtruko šiek tiek laiko, kol inžinieriai sugebėjo sukurti kažką panašaus į vaikų žaislą.

Parengta pagal „Vox“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()