Lietuva pramiegos energetikos įsipareigojimą ES  (2)

Verslininkai tikina, kad Lietuvai nepavyks laiku įgyvendinti Europos Sąjungos direktyvos iki 2010 m. 7 proc. elektros energijos gaminti iš atsinaujinančių šaltinių. Kad būtų skatinama vėjo jėgainių statyba, siūloma vartotojams įvesti energijos taršos mokestį, praneša LTV naujienų tarnyba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kretingos rajone atidarytas vėjo elektrinių parkas yra vienas moderniausių šalyje. Ten sumontuotos šešios 2,7 tūkst. kW galingumo vėjo jėgainės. Planuojama, kad per metus, jos pagamins daugiau kaip 40 mln. kilovatvalandžių į bendrus tinklus tiekiamos elektros energijos.

Pagal ES direktyvas iki 2010 m. apie 7 proc. elektros energijos Lietuva privalo pagaminti iš atsinaujinančių šaltinių: vandens, saulės, vėjo, biomasės ir žemės gelmių.

Ūkio ministerija tvirtina, kad dabar pagaminama apie 4 proc. tokios energijos. Verslininkų teigimu – perpus mažiau. Be to, laiku įvykdyti Briuselio reikalavimų Lietuvai atseit nepavyks.

„Nebėra laiko, fiziškai neįmanoma pastatyti“, – „Panoramai“ teigia Jonas Algis Jakučionis, bendrovės „Achema hidrostotys“ direktorius.

Be to, pasak specialistų, nors vėjo jėgainės pastatomos per kelias dienas, jos yra brangios. Kretingos rajono jėgainių parkas kainavo per 90 mln. Lt. Tai – privataus kapitalo investicijos, kurios, planuojama, atsipirks tik per 14 metų.

„Reikėtų sekti Vokietijos ar Estijos pavyzdžiu ir įvesti visiems vartotojams energijos taršos mokestį: į vienos kilovatvalandės kainą būtų įtraukiamas tam tikras mokestis, centas ar pusė cento, ir visi mokėtų už statybą“, – mano A. Jakučionis.

Maždaug pusę visos iš atsinaujinančių šaltinių gaminamos elektros Lietuvoje tiekia Kauno HE ir Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė, kitą dalį – 35 vėjo elektrinės

LRT

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: