Pietų Afrikoje bankomatai apginkluojami pipirinėmis dujomis  (7)

Grynųjų pinigų išdavimo automatų teikiamų paslaugų skaičius auga, auga ir jiems pritaikomų papildomų apsaugos mechanizmų skaičius. Pavyzdžiui, Pietų Afrikoje bankomatuose pradėtas montuoti pipirinių dujų purkštuvas, kuris įrenginį bandančiam apiplėšti asmeniui į veidą supurškia akis deginantį mišinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši priemonė yra naujausias šalies bandymas sutramdyti ginkluotus plėšikus, kurie apiplėšinėja bankus ir šarvuotus pinigų pristatymo automobilius. Nuo 2006 iki 2007 metų sprogmenimis susprogdintų bankomatų skaičius padidėjo nuo 54 iki 387, o praėjusiais metais pasiekė beveik 500, o pinigų gabenimas Pietų Afrikoje greitai tampa pačia pavojingiausia profesija.

Naujos technologijos pagrindas yra vaizdo kameros, kuriomis detektuojami kortelės nuskaitymo įrenginius gadinantys asmenys. Nustačius pažeidėja specialus įtaisas išpurkšia pipirinių dujų mišinį, laikinai dezorientuoja nusikaltėlį, o per tą laiką policija atvyksta į nusikaltimo vietą.

Tiesa, plane pasitaiko ir nesklandumų. Praėjusią savaitę mechanizmas suveikė klaidingai, o dujų įkvėpė trys aparatą aptarnauti atvykę technikai, kuriems vėliau reikėjo greitosios medicinos pagalbos. "Absa" banko atstovas spaudai Patrick'as Wadula vėliau sakė: "Pipirinių dujų purškimo aparatas Fish Hoek mieste buvo aktyvuotas netyčia, kai buvo atliekamas įprastinis bankomato patikrinimas. Tuo metu klientų šalia jo nebuvo, tačiau dujos pasklido prekybos centre, kuriame aparatas buvo patalpintas".

Vykdant šią programą "Absa" glaudžiai bendradarbiauja su policijos atstovais. Naujieji apsauogs mechanizmai sumontuoti jau 11 vietų, kurios pripažįstamos pačiomis rizikingiausiomis. Jei planuojamas poveikis pasitvirtins, pipirinių dujų purkštuvai bus integruoti ir kituose šalies bankomatuose.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)