Griūna pasaulio tvarka. Guterresas skelbia netikėtą pareiškimą, ką reikia daryti su JT Saugumo Taryba  ()

Saugumo Tarybos sistema atitiko pasaulio realijas pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, tačiau dabar ją reikia keisti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JT generalinis sekretorius António Guterresas pripažino, kad karas Ukrainoje ir koronaviruso pandemija parodė, kad Saugumo Taryba nepajėgi reaguoti į tokius didelius pasaulinius iššūkius. Todėl, anot jo, organizacijai reikia reformos.

JT generalinis sekretorius tai pareiškė per spaudos konferenciją Hirosimoje, kur vyko G7 susitikimas, praneša „Reuters“. 

JT generalinio sekretoriaus teigimu, dabartinė JT Saugumo Tarybos ir Brettono Woodso tarptautinė pinigų sistema (ji veikia aukso, kaip mokėjimo priemonės ir atsiskaitymo vieneto tarptautinėje apyvartoje, vaidmens išlaikymo principu), reguliuojanti komercinius ir finansinius santykius, turi būti atnaujinta, nes naujų iššūkių akivaizdoje parodė silpnumą.

„Pasaulinė finansų architektūra yra pasenusi, neveikianti ir nesąžininga...“, - pabrėžė A. Guterresas.

JT generalinis sekretorius taip pat pažymėjo, kad Pasaulio Pietų šalys, kurios taip pat dalyvavo viršūnių susitikime, suvokia, kad dabar pasaulis nededa pakankamai pastangų reformuoti pasenusias sistemas. Pavyzdžiui, Indijos premjeras Narendra Modi pabrėžė, jog Saugumo Taryba negali užkirsti kelio karui Ukrainoje ir negali jo sustabdyti, todėl organizacija turi keistis.

Kokia yra didžiausia JT problema?

 

JT buvo įkurta 1945 m., pasibaigus Antrajam pasauliniam karui. Aukščiausias jos organas yra Saugumo Taryba, kurią sudaro 5 nuolatiniai nariai ir 10 nenuolatinių narių, kuriuos kas 2 metus renka Generalinė asamblėja.

Pagal JT Chartiją, JAV, Prancūzija, Didžioji Britanija, Kinija ir SSRS yra nuolatinės Saugumo Tarybos narės. Jei su pirmosiomis trejomis viskas aišku, toliau viskas nėra taip paprasta. Iki 1971 m. Kinijos Respublika, kurią geriau žinome kaip Taivaną, buvo nuolatinė Saugumo Tarybos narė, tačiau komunistinės Kinijos ir SSRS suartėjimo fone Vakarų šalys nusprendė įtraukti KLR į Saugumo Tarybą.

Kai 1991 m. žlugo SSRS, Rusija ir toliau užėmė SSRS vietą be jokių formalių grįžimo į JT procedūrų. Netgi JT chartija nepasikeitė. Sovietų Sąjunga vis dar yra penktoji nuolatinė Saugumo Tarybos narė.

 

JT Saugumo Tarybos nuolatiniai nariai turi veto teisę – galimybę blokuoti organizacijos sprendimus.

Šia teise piktnaudžiauja Rusija, kuri nuolat blokuoja sprendimus dėl Ukrainos. Situacija pasiekia absurdą, nes nuolatinis Saugumo Tarybos narys pradėjo didžiausią karą Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo, o pati organizacija tokio iššūkio akivaizdoje tapo bejėgė, todėl visiškai nieko negalima padaryti, kol nebus reformų, nes Rusija, pasinaudodama veto teise, blokavo ir blokuoja pasauliui būtinus sprendimus, gautus faktiškai neteisėtai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(0)
(35)

Komentarai ()