Imperialistinio karo virtimas pilietiniu: kas vyksta Belgorodo srityje  ()

Realus šalies išlaisvinimas nuo jau 23 metus ją valdančio nusikalstamo režimo prasidės ne iš išorės, o visų pirma – pačioje Rusijoje


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-05-28 Imperialistinio karo virtimas pilietiniu: kas vyksta Belgorodo srityje  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužės 23-24 dienos stambus partizaniškas mechanizuotų „Rusijos laisvės“ legiono (RLL) ir Rusijos savanorių korpuso (RSK) reidas į Belgorodo srities Graivorono rajoną, bendrai buvo sėkmingas. Be nuostolių neapsieita, tačiau karas toks jau yra.

RF Gynybos ministerija pademonstravo video su keturiais pamuštais kariniais automobiliais, neva priklausiusiais RLL ir RSK. Tiesa, nužudytų ar nelaisvėn paimtų priešų, kuriuos taip mėgsta rodyti propagandiniuose vaizdo klipuose, publikai nebuvo pademonstruota, kas kelia abejones šiuos kadrus.

Patys rusų savanoriai nuostolius pripažino, tačiau, savaime suprantama, ne tokio masto, apie kokius paskubėjo pranešti RF GM. Priminsime, kad ši žinyba pareiškė apie 70 nužudytų diversantų. RSK atstovų teigimu, iš jų niekas nežuvo, bet yra du sužeisti, o RLL pranešė apie du žuvusius saviškius ir dešimtis sužeistų. Kaip The New York Times pranešė anonimu panoręs likti aukštas pareigas einantis Ukrainos valdininkas, rusų savanorių legionas ir RSK žalą patyrė, tačiau jų gebėjimui kariauti tai neatsilieps.

Savo dalyvavimą šiame reide Ukrainos pusė, žinoma, neigia, pareikšdama, kad UGP tik pridengė pasienį, jeigu bandytų prasiveržti Rusijos ginkluotosios pajėgos. Tačiau jau ir po ankstesnio, kur kas mažesnio masto ginkluotos rusų opozicijos pajėgų formuotės įžengimo į RF teritoriją iš Ukrainos pusę, rusų savanorių atstovai pareiškė, kad jeigu operacija nebūtų buvusi suderinta su UGP vadais, tai jie būtų buvę tiesiog sunaikinti.

 

Panašu, kad „Rusijos laisvės“ legiono savanorių ir Rusijos savanorių korpuso užduotis įsiskverbimo į Belgorodo sritį operacijoje visų pirma buvo propagandinė:

pademonstruoti Rusijos sienų skylėtumą, ir tuo pačiu įkvėpti gyvenančius Rusijoje ir slapčia užjaučiančius Ukrainą ir pasirengusius imti į rankas ginklą.

Iš visko sprendžiant, abi šios užduotys buvo įvykdytos. Galbūt netgi su kaupu.

Visų pirma, per Rusijos sieną įsiveržė gan rimtos mechanizuotos kolonos. Antra, operacijos dalyviai sutriuškino pasienio užkardą. Trečia, užėmė, tegul ir laikinai, kelias gyvenvietes Rusijos teritorijoje. Ketvirta, RLL atstovas pareiškė apie Belgorodo srityje dislokuotos motorizuotų šaulių kuopos sunaikinimą. Taip pat pranešama apie kelis sunaikintus priešo šarvuotos technikos vienetus.

Ir galiausiai, visa tai vyko Belgorodo srities Gravorono rajone, kur, kaip pranešama, saugomos branduolinės kovinės galvutės — tai yra, itin saugoma vieta.

JTO Nusiginklavimo tyrimų instituto Ženevoje mokslo darbuotojas, projekto „Rusijos branduolinės pajėgos“ vadovas Pavelas Podvigas „Radio Svoboda“ papasakojo, saugykla Belgorodo srityje yra vadinamas „Objektas S“: tai viena iš 12 centrinių branduolinio ginklo saugyklų, iš kur užtaisai, ginkluotąsias branduolines pajėgas pervedus į aukštesnę parengtį, nugabenami į kitas saugyklas, priskirtas kariniams padaliniams, turintiems branduolinio ginklo panaudojimo priemones, — Belgorodo-22 atveju, tai yra Morozovsko aviabazė, KJP padalinys Novorosijsko uoste ir, galbūt, raketų dalinys Kursko srityje, ginkluotas „Iskander“ kompleksais.

 

Pasak Podvigo, Belgorodo-22 bunkeriuose gali būti laikoma ir aptarnaujama bent kelios dešimtys taktinių branduolinių užtaisų, nors ar jie ten dabar yra ir ar buvo iki Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, nežinia. Podvigas pažymėjo, kad kai kurios RF GM 12-os vyriausios valdybos publikacijos rodo, kad karinė dalis 25624, kuriai saugykla priskirta, veikia, tačiau tai nebūtinai reiškia, kad saugyklos nėra tuščios.

Likviduoti rusų partizanų proveržį į Ukrainą buvo mestas pats generolas pulkininkas Lapinas. Ir tai tada, kai sprendžiant iš sumažėjusio aukšto rango kariškių mirčių Ukrainoje skaičiaus, į fronto liniją jie jau seniai nesiunčiami. RF Gynybos ministerija, savaime suprantama, pranešė apie įspūdingą pergalę, tačiau reikalų iki galo nepataisė. Tai jau toli gražu ne pirmasis ginkluotos Rusijos opozicijos prasiveržimas iš Ukrainos pusės. Ir šio prasiveržimo mastas nepalyginamai didesnis, nei ankstesnių reidų.

 

Tiesa, jo rezultatyvumas kvestionuotinas ta prasme, kad Putino propaganda iš jo gavo puikų motyvacinį kozirį — štai matote, mus vis gi iš tiesų užpuolė. Tai, kad šis reidas yra tiesioginė Rusijos plataus masto invazijos prieš Ukrainą 2022 metų vasario 24 dieną, dešimčių Ukrainos miestų ir dešimčių tūkstančių jos piliečių sunaikinimo pasekmė, Kremliaus propagandos apkvailinti rusai atsisako suprasti.

Partizaniškas RSK ir RLL reidas dar kartą parodė Rusijos karinės organizacijos supuvimą. Tačiau realus šalies išlaisvinimas nuo ją jau 23 metus valdančio nusikalstamo režimo prasidės ne dėl išorės veiksnių, o visų pirma pačios Rusijos viduje. Neatmestina, kad akcija Graivorono rajone įkvėps dalį opozicijos imtis aktyvesnių ir platesnių kovinių veiksmų prieš šį režimą. Iš kitos pusės, ji gali pastūmėti ir pasiučiausius Putino gerbėjus imti ginklą į rankas ir ginti „carą tėvelį“.

 

Ir tai jau vyksta — prisiminkime video, kuriame kažkokie vyrai iš Belgorodo srities gybernatoriau Viačeslavo Gudkovo reikalauja išdalinti jiems ginklus. Jis pats tikino, kad regione jau sukurti septyni savanorių batalionai iš trijų tūkstančių žmonių — ir regiono valdžia dabar ieško būdų juos apginkluoti.

Beveik tuo pat metu kaip ir Gladkovas, panašia iniciatyva pasižymėjo ir liūdnai pagarsėjęs Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Lugovojus, paraginęs pasienio regionų gyventojams išdalinti ginklus. Puiki ir savalaikė iniciatyva, kurią galima tik pasveikinti! Kuo daugiau ginklų turi gyventojai, tuo didesnė tikimybė, kad bent dalis jų bus nukreipta į teisingą pusę.

Tiesiog prieš mūsų akis „istorijos kurmis“ Rusijos diktatoriaus ir jo pakalikai pavidalu, savo rankomis ir priešingai jų ketinimams, rausia ten, kur reikia.

Putino pradėtas imperialistinis karas prieš Ukrainą, kuriuo siekta šalyje užkirsti kelią revoliuciniam valdžios pokyčiui, dėl karinių nesėkmių, milžiniškų nuostolių ir atslenkančios ekonomikos katastrofos, mūsų akyse iš grobikiško, neteisingo karo virsta pilietiniu karu.

 

Be abejo, Rusijos ekonomikoje vykstantys procesai šias permainas paspartins. Po šio RLL ir RSK prasiveržimo į Belgorodo sritį, jos gyventojai jau atvirai užduoda pačiam gubernatoriui (kol kas — tik gubernatoriui) nemalonius klausimus apie beveik 10 milijardų rublių, išleistų srities pasienyje su Ukraina statyti garsiąją „užkardos liniją“ su prieštankiniais grioviais, minų laukais, ir betoninėmis piramidytėmis. Kaip dabar paaiškėjo, visa tai absoliučiai beprasmis lėšų švaistymas, nes ginkluotų rusų kolonos ji nesustabdė.

Ir tai nutiko tada, kai eilinių piliečių gyvenimas vis blogėja. Kaip Republic jau rašė, 2023 metų pirmo ketvirčio Rusijos biudžeto deficitas buvo 3,424 trilijonai rublių, tai yra, didesnis, nei numatytas visiems šiems metams (2,925 trln. rublių). Įspūdingas garsiosios „SKO“ rezultatas! Ir tai dar ne pabaiga, tai dar tik pradžia. Prieš akis dar vasara, ruduo, žiema…





(11)
(1)
(10)

Komentarai ()