„Precendento neturintys įvykiai.“ JAV gali kardinaliai keisti santykius su Izraeliu  (2)

Baltieji rūmai iš naujo vertina savo santykius su Izraeliu, apie kuriuos bus pranešta prezidentui Isaakui Hercogui vizito Vašingtone metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar liepos 11 d. amerikiečių žurnalistas Thomas Friedmanas paskelbė straipsnį „Jungtinės Valstijos pradėjo pakartotinį B. Netanyahu vyriausybės vertinimą“. Jame jis kalbėjo apie tai, kaip naujoji Izraelio vyriausybė vis labiau atsiskiria nuo JAV.

Straipsnio autorius pabrėžia, kad J. Bideno administracija naująją B. Netanyahu vyriausybę laiko „kraštutinės dešinės“, tačiau precedento neturinčiu radikalaus elgesio, informuoja „The New York Times“.

Čia verta paminėti ir skandalingą teismų reformą, dėl kurios visoje šalyje kilo demonstracijų ir mitingų banga. Remiantis 2020 m. Kongreso tyrimų tarnybos ataskaita, Izraelis iš JAV gavo didžiausią užsienio pagalbos sumą nuo Antrojo pasaulinio karo. Ji siekė 146 milijardus dolerių. Šiandien Vašingtone į B. Netanyahu žiūri kitaip. Konfliktas tarp JAV ir Izraelio prasidėjo būtent nuo teismų reformos.

Iki šiol šalies Aukščiausiasis Teismas yra vienintelė nepriklausoma organizacija, tikrinanti visus valdžioje esančius Izraelio politikus. B. Netanyahu nusprendė tokiu būdu šalyje „sugriauti demokratiją“. B. Netanyahu, pats teisiamas už korupciją, nori neutralizuoti Aukščiausiąjį teismą, kad šis negalėtų jam sutrukdyti finansų ministru paskirti sukčiavimu apkaltintą vyrą.  

 

Labai padorus, nuosaikus Izraelio prezidentas Isaacas Hercogas, kuris maldavo B. Netanyahu koaliciją liautis priverstinai keisti teismus ir daryti tai tik remiantis nacionaliniu sutarimu, kitą savaitę susitiks su J. Bidenu Vašingtone. Izraelio prezidentas turės perteikti J. Bidenui, kad visa problema yra ne izraeliečiai, o vienas konkretus asmuo ir jo vyriausybė. Tačiau straipsnio autorius net neabejoja, kad Vašingtonas pasiųs B. Netanyahu aiškų signalą peržiūrėti dvišalius santykius.

Tuo pat metu T. Friedmanas įsitikinęs, kad santykių peržiūra turės įtakos diplomatijai, bet ne kariniam departamentui ar žvalgybai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(2)
(16)

Komentarai (2)