Atriš rankas Putinui ir sugriaus NATO. Jis didžiausia grėsmė pasauliui  (1)

Tikėtina D. Trumpo pergalė JAV rinkimuose 2024 metais pradės negrįžtamus procesus JAV ir pasaulyje, nuo kurių gali nukentėti ir Ukraina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„The Economist“ paskelbė 2024 m. prognozę, kuri prasideda žodžiais „virš pasaulio kabo šešėlis“. Viršelį puošė nuotrauka, kurioje Žemę dengia D. Trumpo veido šešėlis. Žurnalas tikėtiną jo pergalę JAV rinkimuose lygina su monetos metimu.

Leidinio teigimu, D. Trumpas pirmauja respublikonų partijos pirminiuose rinkimuose. Kelios apklausos rodo, kad jis lenkia Joe Bideną svyruojančiose valstijose.

Vienoje „New York Times“ apklausoje 59% rinkėjų pasitiki D. Trumpu ekonomikos klausimais, palyginti su 37%, palaikančiais J. Bideną.

Bent jau pirminiuose rinkimuose civiliniai ieškiniai ir baudžiamasis persekiojimas tik sustiprino D. Trumpo pozicijas.

„Per ateinančius 12 mėnesių bet kurio kandidato klaida gali nulemti lenktynių baigtį ir taip apversti pasaulį aukštyn kojomis.“ – rašoma leidinyje.

Žurnalas rašo, kad dabar pavojingas momentas tokiam vyrui kaip D. Trumpas vėl „pasibelsti į Ovaliojo kabineto duris“. Straipsnyje teigiama, kad demokratija „namuose turi bėdų“.

„The Economist“ pažymi, kad Amerika susiduria su augančiu priešiškumu užsienyje: ji susiduria su Rusija Ukrainoje, Iranu ir jos sąjungininkais Artimuosiuose Rytuose, Kinija už Taivano sąsiaurio ir Pietų Kinijos jūroje.

„Šios trys šalys glaudžiai koordinuoja savo pastangas ir dalijasi naujos tarptautinės tvarkos vizija, kurioje valdžia yra teisi ir autokratai yra apsaugoti“ – rašoma straipsnyje.

„The Economist“ rašo, kad kadangi antroji D. Trumpo kadencija buvo planuojama kelis mėnesius, tikėtina, kad ji bus tvarkingesnė.

„D. Trumpas nebus apribotas, siekdamas atpildo, ekonominio protekcionizmo ir teatrališkai ekstravagantiškų susitarimų. Nenuostabu, kad antrosios jo kadencijos perspektyva pasaulio parlamentuose ir posėdžių salėse kelia neviltį. Tačiau neviltis nėra planas. Laikas įvesti tvarką“, – rašo leidinys.

 

Tuo pat metu „The Economist“ mano, kad D. Trumpas kelia didžiausią grėsmę JAV. Persekiodamas savo priešus, D. Trumpas kariaus prieš bet kurią jam kelią trukdančią instituciją, įskaitant teismus ir Teisingumo departamentą.

„Tačiau D. Trumpo pergalė kitais metais turės gilias pasekmes užsienyje. Kinija ir jos draugai džiaugsis, kad Amerikos demokratija neveikia. Jei jis paniekins tinkamą procesą ir pilietines teises Jungtinėse Valstijose, jo diplomatai negalės jų paskelbti užsienyje. Pasitvirtins „Global The South“ įtarimai, kad amerikiečių raginimai daryti teisingus dalykus iš tikrųjų tebuvo veidmainystė. Amerika taps tik dar viena didele jėga“, – rašoma leidinyje.

D. Trumpo protekcionistiniai įsitikinimai taip pat bus atskleisti. Per pirmąją jo kadenciją ekonomika klestėjo nepaisant jo įvestų muitų Kinijai.

 

Jo planai antrai kadencijai bus destruktyvesni. Jis ir jo padėjėjai svarsto galimybę įvesti bendrą 10% importo mokestį, t.y. daugiau nei trigubai nei dabartinis lygs.

Net jei Senatas tai suvaldys, protekcionizmas, pateisinamas ekspansyviu požiūriu į nacionalinį saugumą, padidins amerikiečiams kainas.

Žurnalas pažymi, kad Amerika turi tokio masto biudžeto deficitą, kokį matėme tik karo metu, o skolų aptarnavimo išlaidos yra didesnės. Mokesčių mažinimas skatins infliaciją, o ne augimą.

Kartu „The Economist“ įvardija ir kai kuriuos privalumus, kuriuos gali suteikti antroji D. Trumpo kadencija.

Užsienyje pirmoji D. Trumpo kadencija susiklostė geriau, nei tikėtasi. Jo administracija parūpino ginkluotę Ukrainai, derėjosi dėl taikos sutarties tarp Izraelio, Jungtinių Arabų Emyratų ir Bahreino bei gąsdino ir privertė Europos šalis didinti išlaidas gynybai. Nors Amerikos politika Kinijos atžvilgiu tapo karingesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(3)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: