„2 Europoje.“ Vienintelės 4 laisvos šalys visame pasaulyje  ()

Skelbiamos laisviausios šalys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekonominės laisvės indeksas – tai „Heritage Foundation“ sudarytas indeksas. Jie ekonominę laisvę apibūdina kaip pagrindinę kiekvieno žmogaus teisę kontroliuoti savo darbą ir nuosavybę. Ekonomiškai laisvoje visuomenėje žmonės gali laisvai dirbti, gaminti, vartoti ir investuoti bet kokiu jiems priimtinu būdu. Ekonomiškai laisvoje visuomenėje vyriausybės leidžia laisvai judėti darbo jėgai, kapitalui ir prekėms ir susilaiko nuo prievartos ar laisvės suvaržymo tiek, kiek būtina pačiai laisvei apsaugoti ir išlaikyti.

Ekonomiškai laisviausios šalys taip pat yra šalys, kuriose Bendras vidaus produktas vienam gyventojui yra didžiausias. Azijoje yra ir ekonomiškai laisviausia, ir mažiausiai laisva šalis pasaulyje. Azijos šalių reitingo viršuje yra Singapūras (83,9) ir Taivanas (80,7). Kartu su Šveicarija (83,8) ir Airija (82,0) šios 4 šalys yra vienintelės tikrai ekonomiškai laisvos šalys pasaulyje.

 

Reitingo apačioje yra Šiaurės Korėja (2,9), ir tai nestebina. Kad suprastume, koks blogas yra Šiaurės Korėjos rezultatas, turime pažvelgti į antrąją žemiausią vietą pasauliniame reitinge užimančią šalį. Tai – Kuba, kurios rezultatas yra 24,3 balo. Beveik 10 kartų daugiau nei Šiaurės Korėja.

Apskritai dauguma Azijos šalių, kalbant apie ekonominę laisvę, nėra labai gerai įvertintos. Be Singapūro ir Taivano, taip pat gana gerai yra įvertintos Pietų Korėja (73,7 balo), Jungtiniai Arabų Emyratai (70,9 balo) ir Japonija (69,3 balo).

Lietuva šiame sąraše yra 20 vietoje (72,2), Latvija 17 (72,8), o Estija netgi 6 (78,6).

 

„Heritage Foundation“ ekonominę laisvę vertina remdamasis 12 kiekybinių ir kokybinių veiksnių, suskirstytų į keturias plačias ekonominės laisvės kategorijas arba ramsčius:

  • Teisinė valstybė (nuosavybės teisės, vyriausybės vientisumas, teismų veiksmingumas)
  • Vyriausybės dydis (vyriausybės išlaidos, mokesčių našta, fiskalinė sveikata)
  • Reguliavimo veiksmingumas (verslo laisvė, darbo laisvė, pinigų laisvė)
  • Atviros rinkos (prekybos laisvė, investavimo laisvė, finansinė laisvė)

Kiekviena iš dvylikos šių kategorijų ekonominių laisvių vertinama skalėje nuo 0 iki 100. Bendras šalies balas gaunamas išvedus šių dvylikos ekonominių laisvių vidurkį, kiekvienai iš jų suteikiant vienodą svorį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(3)
(16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()