„Jį galima teisti.“ Naujas smūgis D. Trumpui  ()

Jam gali būti iškelta daugybė civilinių ieškinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV federalinis apeliacinis teismas penktadienį nusprendė, kad buvęs prezidentas Donaldas Trumpas gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl 2021 metų sausio 6 dieną įvykusio JAV Kapitolijaus šturmo. Dėl to jam gali būti iškelta daugybė civilinių ieškinių.

Apie tai rašo „The Washington Post“.

Federalinių teisėjų nagrinėjama byla yra susijusi su dviejų Kapitolijaus policijos pareigūnų ir maždaug tuzino demokratų įstatymų leidėjų ieškiniu. Jie 2021 metais pateikė ieškinį D. Trumpui, apkaltindami jį smurto kurstymu 2021 metų sausio 6 dieną.

Į ieškinį įtrauktas įstatymas buvo priimtas siekiant kovoti su Ku Klux Klan – baltųjų viršenybės judėjimo – smurtu po Amerikos pilietinio karo. Buvo teigiama, kad D. Trumpas „susitarė“ su kraštutinių dešiniųjų grupuočių, dalyvavusių Kapitolijaus šturme, nariais.

D. Trumpo advokatai tvirtino, kad jis buvo apsaugotas nuo ieškinio, nes prezidentas turėjo vadinamąjį absoliutų imunitetą – imunitetą nuo atsakomybės už bet kokius veiksmus, atliktus einant tarnybines pareigas.

 

Tačiau teisėjai vienbalsiai nusprendė, kad D. Trumpas šiuo atveju „nesugebėjo įtvirtinti“ savo teisės į imunitetą.

JAV federalinio apeliacinio teismo Vašingtone sprendimas gali atverti kelią kitiems civiliniams ieškiniams, kuriuose buvęs prezidentas turės sumokėti kompensaciją už Kapitolijaus šturmą. D. Trumpas dar gali jį apskųsti.

Donaldas Trumpas 2024 metų kovą stos prieš teismą Vašingtone dėl kaltinimų sąmokslu panaikinti 2020 metų lapkritį vykusių rinkimų, kuriuos laimėjo J. Bidenas, rezultatus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: