Neįtikėtina. Iš pačios CŽA širdies. Dingo slapti su Rusija susiję dokumentai  ()

Dingo slapta žvalgybos informacija apie Rusijos veiksmus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Donaldo Trumpo prezidentavimo pabaigoje dingo aplankas su slapta informacija apie Rusijos kišimąsi į rinkimus, ir nuo to laiko žvalgybos agentūros nesėkmingai bando jį grąžinti.

Apie tai praneša CNN.

25 centimetrų storio aplanke buvo JAV ir jų NATO sąjungininkių surinkta neapdorota žvalgybinė informacija apie rusus ir Rusijos agentus, įskaitant šaltinius ir metodus, kuriais remdamasi JAV vyriausybė padarė išvadą, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekė padėti D. Trumpui laimėti 2016 m. rinkimus.

„Žvalgybinė informacija buvo tokia slapta, kad įstatymų leidėjai ir Kongreso padėjėjai, turintys leidimus dirbti su slapta informacija, galėjo su ja susipažinti tik CŽA būstinėje Langlyje, Virdžinijos valstijoje, kur ji buvo laikoma užrakintame seife“, - sakoma ataskaitoje.

Paskutinį kartą aplankas buvo matytas Baltuosiuose rūmuose paskutinėmis D. Trumpo kadencijos dienomis. Dieną prieš pasitraukdamas iš pareigų D. Trumpas įsakė išslaptinti didžiąją dalį aplanko turinio, o tai paskutinėmis 48 jo prezidentavimo valandomis sukėlė tikrą sąmyšį.

Likus kelioms minutėms iki Joe Bideno inauguracijos, Meadowsas nuskubėjo į Teisingumo departamentą, kad asmeniškai perduotų redaguotą kopiją galutiniam patikrinimui. Praėjus metams, Teisingumo departamentas vis dar nepaviešino visų dokumentų, nepaisant D. Trumpo įsako juos išslaptinti. Papildomos kopijos su įvairaus laipsnio redakcijomis atsidūrė Nacionaliniame archyve.

 

Tačiau neredaguota segtuvo versija su įslaptintais neapdorotais žvalgybos duomenimis dingo per chaotiškas paskutines D. Trumpo Baltųjų rūmų darbo valandas. Jo dingimo aplinkybės tebėra apgaubtos paslapties šydu.

Kol kas iškilo viena teorija dėl aplanko buvimo vietos.

Cassidy Hutchinson, viena svarbiausių Meadowso padėjėjų, liudijo Kongrese ir savo memuaruose rašė, kad, jos manymu, Meadowsas namo parsinešė neredaguotą aplanko versiją. Pasak jos, jis buvo laikomas Meadowso seife, ir ji matė, kaip jis su juo išėjo iš Baltųjų rūmų. Tačiau jo advokatas pareiškė, kad bet kokia prielaida, jog Meadowsas yra atsakingas už įslaptintos informacijos dingimą, yra „visiškai neteisinga“.

 

Dingęs aplankas yra vienos iš kontroversiškiausių kovų, kurias užkulisiuose vedė tuometinis prezidentas D. Trumpas, esmė. Nepaisydamas aršaus savo paties nacionalinio saugumo pareigūnų pasipriešinimo, D. Trumpas ne vienus metus bandė išslaptinti medžiagą, kuri, jo teigimu, įrodytų jo teiginį, kad FTB Rusijos tyrimas dėl jo rinkimų kampanijos buvo apgaulė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()