Kaip moterų ašaros veikia vyrų agresiją – mokslininkų atsakymas  ()

Verksmas iš arti turi stiprų psichologinį poveikį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis naujausiais Weizmanno mokslo instituto Izraelyje atliktais tyrimais, moterų ašarų kvapas ramina vyrus – mažina agresiją. Šis atradimas pagrįstas tuo, kad cheminis signalas, esantis žmogaus ašarose, gali sumažinti smegenų veiklą, susijusią su agresyviu elgesiu.

Apie tai rašo „PLOS Biology“.

Tyrimas buvo atliktas su 25 vyrų savanorių grupe, kurių buvo paprašyta užuosti „emocines“ ašaras arba fiziologinį tirpalą. Pačios ašaros buvo gautos iš šešių moterų, žiūrinčių liūdnus filmus, o tai užtikrino emocinių būsenų buvimą.

Eksperimento rezultatai įspūdingi: vyrams uostant ašaras, agresyvus elgesys kompiuteriniame žaidime su galimybe atkeršyti sumažėjo 43,7 proc. Tai patvirtina ankstesnius tyrimus, rodančius, kad ašaros sumažina testosterono kiekį vyrams, o tai savo ruožtu turi įtakos agresijos lygiui.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad keturi uoslės receptoriai suaktyvėjo tik tada, kai buvo veikiami ašarų, o ne fiziologinio tirpalo. Tai paaiškina, kodėl ašaros taip stipriai veikia agresyvų vyrų elgesį.

 

Smegenų skenavimas taip pat patvirtino, kad priešakinė žievė ir priekinė dalis, kurios yra atsakingos už agresiją, buvo mažiau aktyvuotos, kai jas veikia ašaros.

Šie atradimai gali turėti svarbių pasekmių ne tik žmonių elgesio supratimui, bet ir naujų agresijos valdymo metodų kūrimui. Gali būti, kad ašarų kvapo naudojimas gali būti veiksminga priemonė situacijose, kuriose reikia sušvelninti konfliktus ir sumažinti agresyvų elgesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()