Pagaliau, ilgai lauktos permainos Šengeno erdvėje. Palies ir keliautojus iš Lietuvos  ()

Šengeno erdvei priklauso 25 iš 27 Europos Sąjungos valstybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bulgarija ir Rumunija bus priimtos į Šengeno erdvę nuo 2024 metų kovo 31 dienos, paskelbė Europos Sąjungos Taryba. ES valstybės narės šiuo klausimu pasiekė susitarimą. Sprendimas priimtas vienbalsiai.

ES Taryba paaiškino, kad teigiamai įvertinus abiejų šalių kandidatūras, Rumunijos ir Bulgarijos piliečiai be pasų galės keliauti oru ir jūra į Šengeno erdvės šalis, jai priklauso 25 iš 27 Europos Sąjungos valstybių. Į zoną taip pat įeina Europos laisvosios prekybos asociacijos narės: Islandija, Lichtenšteinas, Norvegija ir Šveicarija.

„Labai džiaugiuosi, kad 2024 m., po 12 metų trukusių derybų, oro ir jūrų kelionių tarp Bulgarijos ir Rumunijos bei kitų Šengeno šalių vidaus kontrolė taps praeitimi. Tokiu būdu mes ir toliau kuriame vis platesnę ir stipresnę laisvo judėjimo erdvę“, – sakė Ispanijos vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska Gómezas. Ispanija šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai.

„Šiandien Bulgarijai ir Rumunijai – istorinis momentas. Tai taip pat didžiulio Rumunijos ir Bulgarijos piliečių pasididžiavimo diena. Nuo kovo mėnesio jie galės laisvai kirsti vidaus jūrų ir oro ribas be sienų kontrolės. Tai didelis žingsnis į priekį abiem šalims ir visai Šengeno zonai“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

 

Rumunai ir bulgarai, kirsdami ES sausumos sienas, vis tiek turės tikrinti pasus. Sprendimas dėl prievolės turėti pasus prie sausumos sienų Rumunijos ir Bulgarijos piliečiams panaikinimo, kaip nurodė ES Taryba, turi būti priimtas „per pagrįstą laikotarpį“.

Austrija anksčiau pasisakė prieš Rumunijos ir Bulgarijos priėmimą, o tam reikėjo vienbalsio Šengeno erdvės narių pritarimo. Vengrija taip pat neseniai pagrasino veto.

Pirmosios šalys prie Šengeno erdvės prisijungė 1995 m., kai pirmą kartą buvo panaikinta kontrolė prie Europos Sąjungos vidaus sienų. Paskutinė šalis, prisijungusi prie Šengeno erdvės, buvo Kroatija. Jos prisijungimas įvyko 2023 m. sausio 1 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(67)
(6)
(61)

Komentarai ()