„Mes negalime laukti nei NATO nei ES.“ Ukraina ruošiasi skubiai įstoti į naują aljansą  ()

„Nes būsime du labai stiprūs žaidėjai...“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba mano, kad Ukraina ir Lenkija turėtų apsvarstyti galimybę sukurti bendrą aljansą Europos Sąjungos rėmuose, teigia „Uklad Sil“.

„Manau, kad tai, apie ką turėtume kalbėti, apie ką jau turėtume pradėti galvoti, yra Ukrainos ir Lenkijos aljansas Europos Sąjungoje. Nes būsime du labai stiprūs žaidėjai. Mes padarysime Lenkiją stipresnę, o Lenkija sustiprins mus“, - sakė D. Kuleba.

Jo nuomone, Ukraina ir Lenkija jau turėtų svarstyti, kaip spręsti dvišalius klausimus kelyje į Europos Sąjungą. Tai ypač pasakytina apie Lenkijos ūkininkų vykdomą sienų blokadą ir Ukrainos grūdų eksportą.

„Kuo giliau įsigilinsime į stojimo derybas, tuo daugiau tokių klausimų iškils iš skirtingų pusių. Lenkai ir ukrainiečiai turi neleisti tokioms situacijoms virsti problemomis ir jas greitai bei draugiškai išspręsti, nes mes jau nesugebėjome užkirsti kelio joms atsirasti“, – pažymėjo ministras.

Jis taip pat mano, kad tiek Ukraina, tiek Lenkija turėtų pagalvoti, kokių bendrų veiksmų imsis Europos Sąjungoje ir koks bus jų bendras indėlis. D. Kuleba pabrėžė, kad Ukrainai įstojus į ES, visa Rytų Europa bus vieno Europos politinio projekto dalis, išskyrus Baltarusiją.

„Pirmą kartą istorijoje visa Europa, nuo Lisabonos iki Kyjivo, gyvens kaip viena. Ukrainiečiai ir lenkai dalyvaus šiame puikiame projekte ir turės savo vaidmenį. Tai strateginės diskusijos ir partnerystė, kurių, manau, turime ieškoti“, – pridūrė D. Kuleba.

 

2023 metų lapkričio 8 dieną Europos Komisija rekomendavo Europos Vadovų Tarybai inicijuoti derybas dėl Ukrainos stojimo į Europos Sąjungą. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pažymėjo, kad Kyjivas įvykdė 90% būtinų reformų deryboms pradėti. Gruodžio 14 dieną Briuselyje įvyko Europos Vadovų Tarybos viršūnių susitikimas, kurio metu valstybių narių vadovai pritarė derybų dėl Ukrainos ir Moldovos stojimo į ES pradžiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(73)
(3)
(70)

Komentarai ()

Susijusios žymos: