NATO: „Šiandien Ukraina, rytoj Taivanas“ – kas vyksta (Video)  ()

Rusijos sėkmė turės pasaulinį poveikį, taip pat sustiprins Kiniją, sakė J. Stoltenbergas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dabar matome, kad Kinija remia Rusijos ekonomiką, įskaitant gynybos pramonės gamybą, o karas Ukrainoje vis glaudžiau sieja abi šalis“, – pirmadienį per bendrą konferenciją su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Jis taip pat paskelbė, kad tikisi, jog Švedijos įstojimas į Aljansą bus baigtas vasario pabaigoje.

J. Stoltenbergas įrodinėjo tolesnės paramos Ukrainai būtinybę, perspėdamas, kad Rusijos sėkmė turės pasaulinį poveikį, taip pat sustiprins Kiniją.

„Mūsų parama yra investicija į mūsų pačių saugumą. Nes žinome, kad Pekine tai taip pat atidžiai stebima. Ir mes matome, kaip Kinija ir Rusija artėja viena prie kitos ir kaip Kinija remia Rusijos ekonomiką, įskaitant gynybos pramonės stiprinimą“, – sakė J. Stoltenbergas.

Susitikime su JAV diplomatijos vadovu norvegas pareiškė užuojautą dėl Irano išpuolio prieš JAV bazę Jordanijoje, per kurį žuvo trys kariai ir buvo sužeista 40. Jis pridūrė, kad šis ir kiti husių judėjimo išpuoliai prie Raudonosios jūros parodo, kaip atrodys pasaulis, jei Rusija laimės ir dabartinė tarptautinė tvarka žlugs.

„Rusijos pergalė pradžiugins Iraną, Šiaurės Korėją ir Kiniją ir tai svarbu Europos saugumui. Tai taip pat svarbu Amerikos saugumui. Taigi parama Ukrainai tarnauja mūsų interesams, – tvirtino jis. – Šiandien tai Ukraina, rytoj gali būti Taivanas“, – pridūrė jis.

 

Kalbėdamas apie Švedijos stojimo į NATO perspektyvas ir klausimą dėl Vengrijos veto, NATO vadovas paskelbė, kad po pokalbio su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu yra įsitikinęs, jog Vengrijos parlamentas stojimo protokolus ratifikuos šių metų vasario mėn.

J. Stoltenbergas ir A. Blinkenas taip pat kalbėjo apie NATO viršūnių susitikimą, planuojamą liepos mėnesį Vašingtone, minint 75-ąsias Aljanso įkūrimo metines. A. Blinkenas paskelbė, kad viršūnių susitikimas bus „ambicingiausias nuo Šaltojo karo pabaigos ir parodys NATO prisitaikymą prie naujų iššūkių ir naujų grėsmių, tiek iš Rusijos, tiek iš Kinijos, tiek iš kibernetinės srities“.

Anksčiau norvegas Baltuosiuose rūmuose taip pat susitiko su Pentagono vadovu Lloydu Austinu ir patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu. Antradienį jis lankysis Kapitolijuje ir susitiks su, be kita ko, su Atstovų Rūmų pirmininku Mike'u Johnsonu dėl lėšų, reikalingų JAV paramai Ukrainai tęsti. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()