Didžiausias pasaulyje kruizinis laivas atliko pirmąjį reisą (Video)  ()

Tai jau sukėlė ekologų-aktyvistų nerimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Icon of the Seas“ į savo pirmąją kelionę iš Majamio išvyko su 8 000 keleivių. O tai jau sukėlė ekologų aktyvistų nerimą, nes milžiniškas laivas kaip kurą naudoja suskystintas gamtines duja (SGD).

Baimė yra susijusi su galimu metano nuotėkiu, kuris gali sukelti trumpalaikį, bet stiprų poveikį klimatui, rašo BBC.

Pasak Tarptautinės švaraus transporto tarybos, šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija naudojant SGD laivybos sektoriuje gali viršyti emisiją naudojant jūrinį dyzeliną daugiau nei 120%. Degimo metu į atmosferą patekęs metanas šildo 80 kartų daugiau nei anglies dioksidas.

Šių emisijų mažinimas yra pagrindinis iššūkis kovojant su visuotiniu atšilimu.

Brianas Comeris iš Tarptautinės švaraus transporto tarybos pavadino SGD naudojimą laivų kurui „žingsniu neteisinga kryptimi“. Tačiau „Royal Caribbean“ teigia, kad „Icon of the Seas“ išmeta 24 % mažesnį anglies dioksido kiekį, nei reikalauja Tarptautinė jūrų organizacija.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad tokie kruiziniai laivai kaip „Icon of the Seas“ naudoja dviejų degalų variklius, kurie gali sukelti „metano emisiją“. Šios emisijos viršija Tarptautinės jūrų organizacijos numatytą 3,5 % lygį.

 

Tačiau pramonės atstovai teigia, kad per pastaruosius dešimtmečius SGD naudojimo kruiziniuose laivuose technologijos gerokai patobulėjo. Šiuolaikiniai varikliai metano išskiria 90 % mažiau nei jų pirmtakai prieš 20-30 metų.

Tarptautinės kruizinių linijų asociacijos duomenimis, 63% iš 54 užsakytų kruizinių laivų dirbs SGD. Tačiau šiuo metu šį kurą naudoja tik apie 6 % iš 300 esamų kruizinių laivų. Vystantis rinkai „Royal Caribbean“ planuoja naudoti skirtingus degalus, įskaitant SGD ir alternatyvius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(3)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: